Bir grup LinkedIn kullanıcısı kurumsal sosyal ağı e-posta hesaplarına sızdığı iddiasıyla mahkemeye verdi. ABD’nin San Jose şehrindeki bir federal mahkemede açılan davada kullanıcılar LinkedIn’i e-posta hesaplarına erişip kişileri taramak ve ”spam” olarak tanımlanan istenmeyen e-postalar göndermekle suçluyor. Dava dosyasında sosyal ağın bu e-posta adreslerini harici e-posta hesapları için şifre talep etmeden ve kullanıcı rızası olmadan elde ettiği öne sürülüyor.
Kullanıcılara herhangi bir bilgilendirme yapılmadan ve rızaları alınmadan söz konusu e-posta adreslerinin kullanılması davanın temel noktasını oluşturuyor. Kullanıcıların e-posta hesaplarından kişi listeleri çekildiği andan itibaren LinkedIn otomatik olarak ‘onaylama e-postaları” göndermeye başlıyor. Davacılar söz konusu e-postaların LinkedIn’in kişi listesini uygunsuz olarak ele geçirdiği kullanıcılarının isim bilgilerini ve portrelerini göstermesine de dikkat çekiyor.
Gelen suçlamalara LinkedIn’in cevabı da fazla gecikmedi. Şirket tarafından yapılan açıklamada kullanıcıların e-posta hesaplarına izinleri olmadan ulaşılamadığı belirtilirken, hesaplara sızıldığı iddiası reddedildi. Yapılan açıklamada LinkedIn’in de söz konusu iddialara karşı çok sert bir tutum takınması dikkat çekiyor.
LinkedIn’in kullanıcıların e-posta hesaplarına nasıl sızdığının teknik açıklamasının dava dosyasında yer almaması göze çarparken, LinkedIn adına açıklamayı yapan şirketin kıdemli hukuk direktörü Blake Lawit, kullanıcı e-posta hesaplarına herhangi bir izin olmadan erişim sağlamadıklarını, ancak kullanıcıların izninin olması durumunda kişi listelerine promosyonel e-postalar gönderildiğinin altını çizdi.
Lawit ortada bir yanlış anlaşılmanın bulunduğunu ve durumun hesaba sızmak değil bu kullanıcıların kişi listelerine erişim izni vermeleriyle ilgili olduğunu belirtti. Asla kullanıcıları kandırmadıklarını ve onların yerine geçmeye çalışmadıklarını vurgulayan Lawit, LinkedIn’in ileride bu tarz durumların yeniden yaşanmasını engellemek için kişi listesine erişim yollarını çok daha açık bir biçimde yazacağını ifade etti. Kullanıcıların kişi listeleri için farkında olmadan paylaşım izni vermesi ve bunun ardından LinkedIn’in söz konusu adreslere promosyonel e-postalar göndermesi hesaba sızma olarak nitelendirilmese de, bu durumun da kullanıcılar tarafından pek hoş karşılanmadığı bu dava ile birlikte anlaşılmış oldu.
İlgili >> AllThingsD, Bloomberg, LinkedIn