Bilim

Life Sciences bandaj boyutunda glikoz monitörleri geliştiriyor

A Google logo is seen at the entrance to the company's offices in Toronto

Google’ın Life Sciences adlı birimi veya yeniden organizasyon sonrasında Alphabet çatısı altına giren iştiraki şeker hastalarına yardımcı olacak birtakım projeler üstünde çalışıyor. Son olarak bu projelerden biri hakkında detaylar ortaya çıktı. Bandaj boyutlarında ve buluta bağlı bir sensör kullanıcıların kanındaki glikoz seviyesini sürekli takip etmesine yardımcı olacak. Ürün sürekli glikoz izleme sistemlerinin üretimi konusunda başarılı bir performans gösteren DexCom ile işbirliği dahilinde geliştiriliyor. DexCom sensörleri üretecek, Life Sciences ise minyatürleştirmeden sorumlu olacak.

Life Sciences ve DexCom’un üretmeyi planladığı ürün bir hayli ilgi çekici olabilir. İki şirket bu cihazın düşük maliyetli ve tek kullanımlık, küçük boyutlu, ağa bağlı ve gerçek zamanda glikoz seviyelerini ölçen niteliklerde olmasını istiyor. DexCom hedefinin izleme için yeni standart oluşturmak ve insanları parmak çubuk testinden vazgeçirmek olduğunu söylüyor. Hem tip 1 hem de tip 2 şeker hastalarının kullanmasına elverişli olacak şekilde tasarlanan bu ürün ile birlikte tıbbi bakım faaliyetlerinde reaktiften proaktif duruma geçileceği Life Sciences’ın başı Andrew Conrad tarafından dile getiriliyor.

Life Sciences’ın masaya getirmeyi amaçladığı bir başka avantaj da Google’ın veri analiz tecrübesi. DexCom iş ortaklığı ile birlikte bu cihazların topladıkları verilerin daha iyi şekilde kullanılacağı, hasta sonuçlarının iyileştirileceği ve maliyetlerin düşeceğini vurguladı. İlk sensörlerin hedefi kişilere şeker hastalığını nasıl yönetebilecekleri noktasında daha fazla aksiyon almalarını sağlayacak şekilde bilgi sağlamak olduğunun da kaydetti.

Bu iş ortaklığı aracılığıyla geliştirilen ilk ürünler sadece DexCom tarafından satılacak. Bunun için DexCom’un Life Sciences’a 35 milyon dolarlık hisse ödemesi yaptığı, aynı zamanda iş ortaklığının geliştirme çalışmalarında belirlenen hedeflere ulaşması durumunda ek 65 milyon dolarlık nakit veya hisse senedinin de ödeneceği kaydedildi. Life Sciences, ürünler belirli bir gelir seviyesine eriştiğinde yüzde 5 ile 9 arasında bir telif ödemesine de hak kazanacak. DexCom iş ortaklığının ilk ürününün iki veya üç yıl içinde çıkmasını bekliyor, daha sonra yeni nesil ürünler de bunu takip edecek.

Life Science’ın DexCom ile giriştiği ortaklık glikoz izleme sistemleri için yapılan iki büyük iş ortaklığından bir tanesi. Geçen yıl da eczacılık şirketi Novartis ile glikoz seviyelerinin takibi için üretilecek kontakt lensin anlaşması yapılmıştı. Bu Ar-Ge çalışmaları Google için oldukça iyi şekilde işliyor gibi görünüyor. Bu nedenle Google’ın Alphabet’e dönüşüp parçalara ayrılmasında bağımsız şirket olmaya hak kazanan birimlerden biri de Life Sciences oldu. Alphabet’in iştiraklerinden bir tanesi olan Life Sciences daha önce Google X laboratuvarlarının bir birimi olarak faaliyetlerini sürdürüyordu.