Teknoloji

Işık hızında İnternet: Yeni Li-Fi standardı geliyor

li-fi

Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE), perşembe günü 802.11bb’yi ışık bazlı kablosuz iletişim standardı olarak ekledi. Bu standart, Li-Fi teknolojisini kullanan global işletmeler tarafından memnuniyetle karşılandı, çünkü veri iletim teknolojisi standardının hızla yayılmasını ve kabulünü hızlandıracak.

Işık tabanlı veri iletim protokolünün savunucuları olan pureLiFi, Fraunhofer HHI ve Light Communications 802.11bb Görev Grubu, ışığı radyo frekanslarından (RF) kullanmanın avantajlarını vurguluyor. Bu teknolojinin “Wi-Fi ve 5G gibi geleneksel teknolojilere kıyasla daha hızlı, daha güvenilir kablosuz iletişim ve eşsiz güvenlik” sunduğu belirtiliyor. IEEE 802.11bb Li-Fi standardının yayınlanmasıyla, Li-Fi sistemlerinin başarılı Wi-Fi ile tam uyumluluğu umuluyor.

Li-Fi’ın gelişimi ve geleceği

Elbette bu teknoloji, Wi-Fi ve 5G alternatiflerini (veya kablolu ağları) tamamen ortadan kaldırmayacak. Radyo dalgalarının büyük mesafede ve opak nesnelerin içinden geçme konusunda belirgin bir avantajı bulunuyor. Bunun yerine, avantajlarının mümkün olan her yerde kullanılmasına odaklanılmalı.

Fraunhofer HHI’nin yayınladığı ve yukarıda görülen bir videoda, bir Li-Fi sisteminin bir binanın aydınlatma altyapısını veri için kullanması görülüyor. Işıklar görünür şekilde yanıp sönmez ya da parlamaz, çünkü veri iletimi kızılötesi spektrumun bir kısmını kullanıyor.

Li-Fi’nin öne çıktığı nokta, sadece 224 GB/s gibi öne sürülen yüksek veri iletim hızları ile ilgili değil. Fraunhofer’den Dominic Schulz, bu kablosuz iletim teknoloisinin özel optik spektrumda çalıştığına dikkat çekiyor. Bu, daha yüksek güvenilirlik ve daha düşük gecikme ve sinyal titreşimi sağlıyor. “Işığın görüş hattı yayılımı, duvar nüfuzunu önleyerek, jamming ve dinleme risklerini azaltarak ve santimetre hassasiyetinde iç mekan navigasyonunu sağlayarak güvenliği artırır.” diyor Schulz.

li-fi

802.11bb standardı yayınlandığında, üreticiler ekosistem konusunda daha fazla güven duyabilir ve teknolojiyi uygun olduğu yerlerde entegre edebilirler. Bu ağ teknolojisinin önde gelen firmalarından biri olan pureLiFi, Light Antenna ONE modülünü bağlı cihazlara entegre etmek için hazırladı. Bu 14.5mm uzunluğundaki bileşen, şu anda OEM’ler tarafından değerlendiriliyor. Şirketin tanıtım materyallerinde, Li-Fi’nin Wi-Fi’ye göre daha fazla bağlantı, daha fazla güvenlik ve gizlilik ve yüksek bant genişliği görevlerini yerine getirmekte daha uygun olduğunu belirtiyor.

Önümüzdeki şubat ayında düzenlenecek MWC 2024’e kadar çok daha fazla Li-Fi cihazı ve bu standardı destekleyen kullanıcı cihazlarının ortaya çıkmasını bekliyoruz.