LG, Android ekosisteminin dikkat çeken oyuncularından bir tanesi. Güney Koreli şirket son birkaç yıldır dikkat çekici Android telefonlarıyla karşımıza çıkıyor. Her ne kadar üst sınıfa hitap eden Optimus 2X, Optimus 4X HD gibi telefonları olsa da, LG kullanıcılar gözünde genellikle giriş ve orta seviye Android telefonlarıyla biliniyordu. Geçtiğimiz yazın sonlarında duyurulan Optimus G durumu değiştirdi, LG’yi üst sınıfta iddialı bir üretici hâline getirdi. 4.7 inç True HD IPS ekran, Snapdragon S4 Pro işlemci, 2 GB RAM gibi üstün özelliklerle tanıtılan bu cihaz yurt dışında bir hayli ilgi gördü, Güney Koreli şirketin üst sınıftaki bilinirliğini artırdı.
Optimus G yurt dışında çıktıktan birkaç ay sonra nihayet Türkiye’ye de giriş yaptı. Bu birkaç aylık bekleyiş birçok kişiye garip gelebilir, yüzlerinin ekşimesine neden olabilir. Ancak şirketin geçmişte üst sınıf telefonlarını Türkiye’ye ya hiç getirmediğini ya da lansmandan aylar sonra getirdiğini göz önünde bulundurursak, Optimus G’nin bu noktada daha çabuk hareket ettiği söylenebilir. Üstelik Türkiye’de piyasaya çıkan ve test merkezimize konuk olan cihaz, geçen yaz tanıtılan orijinal cihazdan birtakım farklılıklar içeriyor. Sonuç olarak, kullanıcıları nasıl bir deneyim bekliyor? Rakip şirketlerin 2013 model cihazlarını bir bir çıkarmaya hazırlandığı bir ortamda Optimus G’yi seçmek avantajlı olur mu? Bu soruların cevaplarını yazının devamında yer alan detaylı LG Optimus G incelemesinde bulacaksınız.
Video İnceleme
İnceleme Başlıkları
Donanım – Yazılım – Performans, Batarya ve Kullanım – Kamera – Multimedya – Sonuç
Donanım
LG Optimus G E975 modeli tasarım konusunda üst sınıf bir Android telefondan beklenen göz alıcılığı yansıtacak niteliklere sahip. Siyah renkli parlak kasa genel olarak plastik materyalden üretilmiş, ancak buna karşılık kesinlikle sıradan görünmüyor. Telefonun kenarını çevreleyen metal görünümlü şerit telefona biraz daha değerli bir hava katıyor. Tıpkı Sony Xperia Z gibi LG Optimus G de TV’den bir parça kopmuş da telefona dönüşmüş gibi bir havayı barındırıyor.
131.9 x 68.9 x 8.5 mm.’lik boyutlara sahip olan telefon normale göre biraz daha büyük olan avuç içimize rahatlıkla sığıyor. Optimus G’nin daha küçük elli bir erkeğin veya kadının elinde de rahat bir kullanım sunmasını bekleyebiliriz. Bu noktada 8.5 mm.’lik kalınlığın hakkını vermek gerekiyor. Ayrıca telefonun 4.7 inç ekranını çevreleyen çerçeve de mümkün olabildiğince dar alanlı tutulmuş, böylelikle telefonun toplam yüzey alanının fazla büyümesinin önüne geçilmiş. 5 inç ve üstü ekranlı cihazlara iyice alışmaya başladığımız ortamda Optimus G gibi normalde ortalama üstü boyutlara sahip bir cihaz bile göze küçük görülebiliyor. Bunun dışında Optimus G’nin kasası 145 gr. çekiyor. 112 gr. ağırlığa sahip bir iPhone 5 ile karşılaştırıldığında ağır olduğu hissediliyor; ancak Optimus G’yi tek başına değerlendirecek olursak, 145 gr. ağırlık hacme düzgün bir şekilde dağılmış, bu nedenle telefon elde ağırlık hissi yaratmıyor.
LG, özellikle üst sınıf akıllı telefonlarında, ekran konusunda en iyisini seçmeye çalışıyor. Optimus G de bu çizgiyi devam ettirecek şekilde True HD-IPS+ kapasitif dokunmatik LCD ekran ile geliyor. Bu ekran sayesinde Optimus G Pro oldukça geniş görüş açıları sunuyor. Parlaklık konusunda da bir hayli başarılı olan bu ekran sayesinde LG Optimus G’de yüklü gelen özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü göze daha hoş görünüyor. 1280 x 768 piksel çözünürlük günümüzde giderek daha da popüler hâle gelen 1080p çözünürlüğün yanında burun kıvırmanıza neden olabilir; ancak 318 ppi’lik piksel yoğunluğunun söz konusu olduğu bir ortamda aradaki farkı anlamak için bir hayli dikkatli bakmanız gerektiğini belirtelim. Optimus G’nin ekranında pikselleri ayırt etmeniz neredeyse imkansız, yazılar ve grafikler bir hayli keskin. Sonuç olarak LG Optimus G’nin ekranı kullanıcılara tatmin edici bir görsel deneyim vadediyor. Ayrıca telefon parlak ışık altında da rahat kullanım sunuyor. Ekranın önünü kaplayan Corning Gorilla Cam 2 de ekranda çizilme, aşınma veya çatlama ihtimalini mümkün olduğu kadar azaltmaya imkan sağlıyor.
LG Optimus G’nin ekranının altında geri, ana ekran ve menü olmak üzere üç adet kapasitif dokunmatik navigasyon tuşu yer alıyor. Bu tuşlar arkadan aydınlatmalı, aydınlatma çalışmadığı zaman kasadan ayırmak imkansız. Ayrıca telefonun ekranı açık olsa ve siz telefonu kullanıyor olsanız bile, belirli bir süre aktif kaldıktan sonra ışıklar sönüyor ve ekranın altındaki bu tuşlar gözden kayboluyor. Eğer herhangi bir anda bu tuşları kullanma ihtiyacı hissederseniz, daha öncesinden yerlerini biliyor olmanız iyi olabilir ki, yerlerini ezberlemek de çok zor sayılmaz. Ekranın üstünde LG logosu ortalanmış şekilde duruyor. Sağ üst köşede 1.3 megapiksel kamera ve yakınlık sensörü bulunuyor. Ahize hoparlörüyse ön bölümün en tepsinde, ortalanmış ve neredeyse belli olmayacak kadar ince şekilde duruyor.
Optimus G’nin sağ kenarında güç butonu, sol kenarındaysa ses tuşları yer alıyor. Bu tuşlar telefon ele oturduğunda baş ve işaret parmaklar rahatlıkla erişecek şekilde konumlandırılmış. Bu arada telefonun sol kenarında microSIM kart tepsisini de görüyoruz. SIM kartı yerleştirmek için ucu sivri bir cisimle tepsiyi yerinden çıkarmanız gerekiyor. Telefonun üst kenarında 3.5 mm.’lik kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alıyor. Karşı gelen alt kenarda ise microUSB portu ve ana mikrofon yer alıyor. Altta her iki kenara gelecek şekilde yerleştirilmiş iki vidanın varlığını da belirtmeden geçmeyelim. Optimus G’nin pürüzsüz ve parlak arka paneli de tıpkı Nexus 4’ünkü gibi holografik bir kaplamaya sahip. Eğer arka paneli ışığa tutarsanız noktalı desenleri göreceksiniz. Arka kapak yerinden çıkarılamıyor, bu da 2100 mAh kapasiteli bataryanın yerinden çıkarılamadığı anlamına geliyor. Bu arada telefonda microSD kart yuvasının yer almadığını da yeri gelmişken söyleyelim. Arka bölüme bakmaya devam ettiğimizde alta doğru yerleştirilmiş ince ve uzun bir hoparlör ızgarasının yer aldığını görüyoruz. 13 megapiksel kamera ve LED flaş ise sol üst köşeye doğru konumlandırılmış.
Geçen yılın ikinci yarısında çıkan üst sınıf akıllı telefonların Qualcomm’un Snapdragon S4 Pro işlemciyle geldiğini görmüştük. LG Optimus G de 1.5 GHz’lik dört çekirdekli APQ8064 işlemcisiyle aslında bu eğilimi başlatan telefon olmuştu. 2 GB RAM barındıran telefonda 32 GB dahili bellek bulunuyor, bunun 25 GB’lık kısmını dosyalarınızı depolamak için kullanabiliyorsunuz. Bu kadar geniş bir alanın bulunduğu ortamda microSD kartın çok da gerekli olmadığını düşünen LG, yukarıda belirttiğimiz gibi telefonda microSD kart yuvasına yer vermemiş. Kablosuz bağlantı cephesine bakıldığında Optimus G de standartları yakalıyor. 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC ve A-GPS ve GLONASS destekli GPS özellikleri telefonda yer alıyor. Wi-Fi Direct ve NFC gibi kablosuz bağlantılar da cihazlar arası veri transferi konusunda işleri kolaylaştırıyor. Mobil geniş bant tarafındaysa 42 Mbps’ye kadar indirme hızlarını destekleyen HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA’nın varlığını görüyoruz. Kısacası, LG Optimus G şebekenin desteklediği yerlerde yüksek hızlı veri bağlantısı sağlayacaktır. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da Optimus G’nin sahip olduğu sensörler olarak listeleniyor.
Galeri: LG Optimus G
[nggallery id=1217]
Yazılım
LG Optimus G’de Android 4.1.2 Jelly Bean yüklü geliyor. Bunun üzerinde LG’nin özelleştirilmiş Android teması bulunuyor. Görsel açıdan bir hayli zengin ve renkli görünüme sahip olan bu kullanıcı arayüzü True HD IPS+ ekran ile birleşince ortaya gerçekten keyif verici bir görsel deneyim çıkıyor. Yine yediye kadar farklı başlangıç ekranı paneli oluşturup bunları farklı bileşenlerle, uygulama kısayolları veya klasörlerle doldurabilirsiniz. LG’nin önceden yüklediği hava durumu, saat, görev yöneticisi gibi bileşenlerin dışında Android uygulamalarının da kendine has bileşenleri bileşen ekleme ekranı içinde gösteriliyor. Giriş ekranının en altında yer alan hızlı başlangıç çubuğu üzerinde de telefon, rehber, mesaj uygulamalarına ve uygulama menüsüne kısayollar yer alıyor. Öte yandan her başlangıç ekranı panelinin tepesinde Google’ın arama bileşeni görüntüleniyor. Ekranın sağ üst köşesinde yer alan [+] ikonuysa yeni bir panel, bileşen veya kısayol eklemeye izin veriyor.
Sayfalı bir yapıda gelen uygulama menüsü de duvar kağıtlarıyla özelleştirilebilir bir görünüme kavuşturulabiliyor. Ayrıca uygulama menüsü içinde yer alan İndirilenler sekmesi Google Play Store veya yan yollarla telefona yüklenen uygulamalara daha kolay erişme fırsatı sunuyor. Uygulama menüsü ekranının sağ üst köşesinde yer alan Ayarlar ikonuna dokunarak uygulama kısayollarının sıralamasını değiştirme, klasörler oluşturma veya uygulama kaldırma gibi işleri de gerçekleştirmek mümkün oluyor. Ana ekrandayken önde yer alan menü tuşuna basarak özelleştirme ayarlarına ulaşabilir; buradan tema, ana ekran, ekran kilidi, uygulama ve sistem ayarlarına ulaşabilirsiniz. Optimus G’de ana tema da dahil olmak üzere dört farklı tema yer alıyor. Bu arada kilit ekranı da ilginç bir kilit açma efektine sahip. Parmağınızı kilit ekranda sürükledikçe baloncuk büyüyor ve ekranı tamamen kaplayınca da ekran kilidi kalkıyor.
Yerleşik Android uygulamaları ve Google’ın Gmail, Google+, Haritalar gibi servislerine ait uygulamaların yanı sıra LG’nin de önceden yüklediği çeşitli uygulamalar Optimus G’de yer alıyor. BackUp adlı uygulama yedekleme ve geri yükleme işlerini yürütürken FileShare programı da Optimus G ve diğer kablosuz cihazlar arasında ses, video, fotoğraf ve belge paylaşımını kolaylaştırıyor. Görev Yöneticisi uygulaması da telefonun RAM durumunu sürekli kontrol etmeye, aşırı kullanımda bulunan uygulamayı kapatmaya izin veriyor. Bunun yanı sıra aynı uygulama depolama biriminin durumunu görme, varsayılan uygulamaları belirleme ve uygulama kaldırma işlerini de görmeyi sağlıyor. Defter ve Görevler uygulamalarının benzerlerini Optimus G’nin rakiplerinde de görüyoruz. Defter uygulaması standart not defteri uygulamasından biraz farklı, Samsung’un S Not uygulamasına daha yakın yapısıyla dikkat çekiyor. Sanal klavye ile not yazmanın yanı sıra parmağınızı kullanarak da ekran üzerinde notlar alabilir, çizim yapabilirsiniz. Daha basit bir not tutma uygulaması arayanlar için Not adlı alternatif bir uygulama da bulunuyor. Ofis işleri de Polaris Office 4 uygulamasına emanet.
RemoteCall Service uygulaması LG Optimus G’de teknik bir sorunla karşılaşmanız durumunda cihazınıza uzaktan bağlanılmasını ve sorunun bizzat tespit edilip çözüme kavuşturulması sağlanıyor. Safety Care uygulaması da acil durumlarla karşılaşılması durumda çeşitli uyarıların başlatılması veya acil durum çağrısı yönlendirme işleminin yapılmasını üstleniyor.
LG Optimus G’de yabancı ülkelerde işinizi kolaylaştıracak şekilde iki farklı sözlük uygulaması barındırıyor. DioDict adlı sözlük uygulaması farklı dilleri destekliyor, ancak bunun için Google Play Store’dan ilgili sözlük paketini 3.71 dolar karşılığında indirmek gerekiyor. İngilizce-Türkçe sözlük yüklü olarak geliyor. Bunun dışında yine Optimus G’de yer alan Quick Translator uygulaması telefonun arka kamerasını kullanarak herhangi bir dergi, gazete, tabela, afişteki kelimeyi veya kelime grubunu yakalamayı ve bunun Türkçe veya başka dildeki çevirisini anında görmenize izin veriyor. LG Optimus G’nin otomatik odaklı kamerası sayesinde görüntüler hızlı şekilde yakalanıyor ve tercüme çok kısa bir süre içinde ekranda beliriyor.
LG Optimus G’nin bildirim tepsisi de özelleştirmelerden fazlasıyla nasipleniyor. Ekranın en üstünde yer alan bölümde bildirim tonu, veri iletişimi, NFC, eko mod, QuickMemo, GPS, Wi-Fi, Bluetooth gibi araçların ve bağlantı özelliklerinin açılması veya kapatılması hızlı şekilde sağlanıyor. Bu çubukta nelerin yer alacağına karar vermek de size kalmış. Bu çubuğun hemen altındaysa QSlide adı verilen ve Optimus G’yi farklı kılan özelliklerden bir tanesine erişim imkanı sağlayan ikinci bir çubuk yer alıyor. Bu çubuğun altındaysa ekran parlaklığını hızlı bir şekilde ayarlamaya sağlayan özel bir çubuk bulunuyor.
QSlide’ı biraz açmakta fayda var. Bildiğiniz gibi kullanıcılar akıllı telefonlarda aynı anda birden fazla iş yapmayı giderek daha fazla istiyor. Farklı üreticiler bu isteği çeşitli yaklaşımlarla karşılıyor. LG de bu noktada QSlide adı verilen çözümüyle öne çıkıyor. QSlide çatısı altında takvim, hesap makinesi, videolar, internet ve not gibi beş farklı küçük uygulama bulunuyor. Bu küçük uygulamalar kullanıcı arayüzünün üstünde bir katmanda açılıyor ve her zaman en üstte görüntüleniyor. Böylelikle bir akıllı telefonda en çok kullanılan işlevlere en hızlı şekilde ve her zaman üstte bulunma imkanıyla erişme fırsatı yakalanıyor. Her bir küçük uygulama penceresi üstünde özel bir ayar çubuğu bulunuyor. Bu çubuğu ileri-geri sürükleyerek şeffaflığını ayarlayabilir, böylelikle bir yandan küçük uygulama penceresini sürekli açık tutarken bir yandan da telefonun genel kullanıcı arayüzünde işlerinizi görmeye devam edebilirsiniz. Optimus G aynı anda iki farklı QSlide penceresi açmaya izin veriyor. Pencerelerin sol üst köşesinde yer alan buton sayesinde ana uygulamaya geçiş yapabilir, pencere büyüklüğünü ise sağ alt köşeden tutup sürükleyerek artırıp azaltabilirsiniz.
QuickMemo da Optimus G’yi farklı kılan özelliklerden bir tanesi. Optimus G ile birlikte Galaxy Note’da olduğu gibi bir kapasitif kalem verilmiyor, ancak bu durum telefonun elle not alma veya çizim yapma fırsatı vermediği anlamına gelmiyor. LG bir parmağın da kapasitif kalem kadar işlevsel olacağını düşünmüş olmalı ki, gerçekten iddialı bir not tutma uygulamasını telefonla birlikte sunuyor. Bildirim tepsisi içinde yer alan QuickMemo kısayolundan ulaşılabilen uygulama aynı zamanda ekranın sol üst köşesinde yer alan iki ses tuşuna aynı anda basılmasıyla da açılıyor. QuickMemo uygulaması açıldığında kullanıcı arayüzünün üstüne şeffaf nitelikte ek bir katman ekleniyor. Bu katmanın üstüne notlar alınabiliyor, çizimler yapılabiliyor. Eğer dilerseniz notun arka planını değiştirilebilir, şeffaf arka plan yerine sabit renkli bir arka plan da kullanabilirsiniz. Ekran üstünde hızlı bir şekilde aldığınız notun sürekli ekranda kalmasını sağlayacak şekilde ayarlayabilir, bu sırada Android kullanıcı arayüzünde dilediğiniz gibi dolaşmaya devam edebilirsiniz. Öte yandan QuickMemo ile hızlı şekilde aldığınız notu paylaşabilir veya telefon belleğine kaydedebilirsiniz. QuickMemo’yu kapatmak için ekran altında yer alan ön tuşlardan herhangi birine dokunabilirsiniz. Yine uygulamada yer alan ön tuş kilidi bu tuşlara kazara dokunulmasının ve uygulamanın kapanmasının önüne geçiyor.
LG Optimus G’de de Samsung’un üst sınıf Galaxy telefonlarındaki gibi hareket tabanlı kontrollerin yer aldığını görüyoruz. Ayrıca Akıllı ekran özelliği de cihaz ekrana baktığınızı algıladığında ekranı açık tutuyor. Ön kamera yardımıyla göz hareketleriniz izleniyor, böylelikle ekranın gerektiği zaman açık kalması sağlanıyor.
Uygulama kaynağı konusunda ilk başvuru noktası Google Play Store olacaktır. Ancak bu temel mağazanın yanı sıra LG’nin kendi uygulama ve içerik mağazası SmartWorld de Optimus G’de yüklü geliyor. Bu mağazaya da göz atmanızı tavsiye ederiz, karşınıza ilgi çekici şeyler çıkabilir.
Galeri: LG Optimus G’den Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1219]
Performans, Batarya ve Kullanım
LG Optimus G geçen yazın sonlarında o zamanların en güncel yongasetlerinden olan Snapdragon S4 Pro ile çıkış yapmıştı. 2013’e girilmesiyle birlikte Qualcomm da Snapdragon işlemcilerinin yeni serilerinin duyurusunu yaptı ve özellikle üst sınıfta Snapdragon 600 işlemcili telefonları görmeye başladık. Bu noktada bazı tüketicilerin suratı Snapdragon S4 Pro’nun artık eskimiş olması nedeniyle ekşiyebilir. Ancak durum tam anlamıyla böyle değil. Snapdragon S4 Pro hâla güçlü bir işlemci ve Optimus G’de de memnun edici bir performans sunuyor. Snapdragon işlemci LG’nin özelleştirmeleriyle birlikte biraz daha ağırlaşan yükü rahat bir şekilde kaldırabiliyor. 2 GB RAM de uygulamaların işleyiş sürecini daha iyi hâle getiriyor, aynı anda daha fazla uygulama sürecine imkan tanıyor. Çeşitli benchmark testleri de pratikte elde ettiğimiz izlenimleri doğrular nitelikte.
AnTuTu | Quadrant | SunSpider Benchmark | |
LG Optimus G (Android 4.1) |
20314 | 7914 | 1388.9 ms +/- %0.9 |
Nexus 4 (Android 4.2) |
16508 | 5085 | 1900.6 ms +/- %3.9 |
Sony Xperia Z (Android 4.1) |
20435 | 8074 | 1850.7 ms +/- %2.4 |
Samsung Galaxy Note II (Android 4.1) |
13657 | 6094 | 1027.5 ms +/- %0.6 |
HTC One X+ (Android 4.1) |
15523 | 7533 | 1012.6 ms +/- %0.9 |
iPhone 5 | Veri yok | Veri yok | 960.1 ms +/- %1.0 |
Nokia Lumia 920 | Veri yok | Veri yok | 922.6 ms +/- %0.7 |
LG Optimus G’de 2100 mAh kapasiteli sabit batarya yer alıyor. Katalog değerlerine bakıldığında bu telefon 460 saate kadar bekleme ve 15 saate kadar konuşma süresi sunuyor. Pratikteki duruma göz attığımızda LG Optimus G’nin birkaç telefon görüşmesi, internette gezinme, sosyal ağlara göz atma, e-posta senkronizasyonu ve kontrolü gibi normal yoğunluklu bir kullanım senaryosu dahilinde sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarabildiğini görüyoruz. Bekleme sürelerini de hesaba katacak olursak pilde çalışma süresini ikinci güne de sarkıtmak mümkün olabilir.
LG, Optimus G’nin pilde daha uzun süre çalışması için çeşitli araçlar da sunuyor. Güç Tasarrufu özelliği pil seviyesi yüzde 30’un altına düştüğünde otomatik senkronizasyon, Wi-Fi, Bluetooth, dokunmatik titreşim gibi pil tüketici unsurların kapatılmasını sağlıyor. Ayrıca ekran parlaklığının otomatik olarak azaltılması, ön tuş ışığının yanma süresi gibi unsurlar da tek tek özelleştirilebiliyor. Bu arada Eco mod denilen özel bir dört çekirdekli kontrol mekanizması da Optimus G’de mevcut. Eco modu CPU kontrol politikasını dinamik olarak kontrol ediyor, böylelikle pil ömrünün uzatılmasına yardımcı olunuyor.
LG Optimus G’nin çekim gücü ve sağladığı telefon görüşmelerinin kalitesi bakımından da kullanıcıları hüsrana uğratmayacağını söyleyebiliriz. Telefonda yer alan iki mikrofon sayesinde aktif gürültü bastırma özelliği kullanılabiliyor, sizin bulunduğunuz taraftaki gürültünün karşı tarafa gitmesi engelleniyor. Ayrıca mobil operatörün ve bulunulan ortamdaki şebeke durumunun müsait olması durumunda HD Ses desteğiyle yüksek kaliteli telefon görüşmeleri yapılabiliyor.
Kamera
LG Optimus G’nin arkasında yer alan kamera 13 megapiksel maksimum çözünürlüğü destekliyor. Ayrıca kamera otomatik odaklama, coğrafi etiketleme, yüz algılama, görüntü sabitleme ve HDR gibi özellikleri de barındırıyor. Telefonda LG’nin özelleştirilmiş bir kamera uygulaması bulunuyor. Bu kamera arayüzünde de kontroller genellikle başka markaların kamera arayüzlerindekine benzer bir yerleşime sahip, ancak bazı farklılıklar göze çarpıyor. Ekranın sağında deklanşör tuşu, fotoğraf ve video çekim işlevleri arasında geçiş yapmayı sağlayan buton ve çekilen fotoğraf, videoların yer aldığı Galeri uygulamasına kısayol bulunuyor. Ekranın üst bölümünde pil durumu, çözünürlük, flaş durumu ve sahne modu gibi bilgiler küçük ikonlar eşliğinde gösteriliyor. Ekranın soluna doğru ilerlediğimizdeyse mevcut çözünürlük ayarı ve kalan depolama alanına bağlı olarak kaç tane fotoğraf çekileceği gösteriliyor. Ekranın solundaki sütundaysa hızlı kontroller ve ayarlar ikonu yer alıyor.
Kamera uygulamasının bir özelliği de sesli komutla çekim yapmaya izin vermesi. Sol sütunda yer alan ikinci kısayol bu özelliği kapatıp açmaya yarıyor. Sesli komut özelliğini açtıktan sonra “Çiiz”, “Smayl”, “Kimçi” veya “Elci” diye seslenerek çekim yapabilirsiniz. Sesli çekim özellikle telefonu titretmemeniz gereken durumlarda düzgün çekim için yardımcı olabilir.
Optimus G ile çekilen fotoğrafların, genele bakıldığında, kullanıcıları tatmin edeceğini söyleyebiliriz. Kamera renkleri yakalama konusunda doğallığa yakın bir çizgi tutturuyor. Kapalı havalarda çekilen fotoğraflarda renklerde hafif bir solgunluk gözlense de, bu fotoğrafların da ortam koşullarını düzgün bir şekilde, gerçeğe yakın parlaklıkta yansıtmayı başardığı görülüyor. Makro çekimler de Optimus G’nin başarılı olduğu noktalardan bir tanesi. Optimus G ile birlikte Instagram’da veya Twitter’da paylaşılacak güzellikte çiçek, böcek fotoğrafları çekebilirsiniz. Karanlık veya düşük ışıklı, lambalarla aydınlatılmış ortamlarda çekilen fotoğraflar da tatmin edici seviyede, yine de bu fotoğraflara biraz daha dikkatli bakıldığında gürültü etkisi seçiliyor.
Galeri: LG Optimus G’nin Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1218]
LG Optimus G ile birlikte maksimum 1920 x 1080 Full HD video kaydına izin veriyor. Görüntü kalitesi bakımından fotoğraflar ile ilgili söylediklerimiz geçerli. Optimus G ile birlikte yeterli aydınlıkta ve renk bakımından zengin çekimler yapılabilir. LG, fotoğraflarda olduğu gibi videolarda da sıkıştırma işlemini abartmamış. Çekmiş olduğumuz 1 dakika uzunluğundaki örnek 1080p videonun 123 MB gibi bir dosya büyüklüğü bulunuyor ki, bu değerin ortalamanın üstünde olduğunu söylememiz gerek. İki farklı mikrofonun varlığı da ses kaydının kaliteli bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Dış ortamda yapılan çekimlerde rüzgar sesini duyabilirsiniz, ancak bu ses çok da rahatsız edici seviyelerde dolaşmıyor. Çekilen videolar denge bakımından iPhone 5 veya HTC One’ın gerisinde kalıyor. Optimus G, o telefonların çektiğine göre daha oynak, hareketleri ve el titremelerini görüntüye daha fazla yansıtan çekimler yapıyor. Herşeye rağmen LG Optimus G’nin video çekimi konusunda tatmin edici bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz.
Video: LG Optimus G’nin Kamerasından Örnek Video
Optimus G’nin önünde yer alan 1.3 megapiksel kamera genellikle iletişim amaçlı olsa da, bu kamera ile fotoğraf ve 720p video çekimi yapılabiliyor.
Multimedya
LG’nin gözde Android telefonu söz konusu multimedya olunca da sahiplerini yarı yolda bırakmayacak gibi görünüyor. Telefon video ve ses kodlayıcı desteği konusunda geniş bir listeye sahip. Video tarafında MP4, H.264, H.263, WMV ve DivX formatlarını destekliyor. Cihazda yüklü gelen Video uygulaması belleğe aktardığınız video dosyalarını otomatik olarak kütüphaneye ekliyor ve oynatmaya hazır hâle getiriyor. 720p MKV videoların yanı sıra 1080p videolar da Optimus G’nin oynatabildikleri videolar arasında yer alıyor. Video uygulaması alt yazı desteği konusunda bir hayli gelişmiş. Türkçe kodlama desteğine sahip olan uygulama alt yazı dosyalarını belleğe yüklenmişler arasından seçme fırsatı da veriyor. Böylelikle video ve alt yazı dosyalarının aynı ada sahip olmaması nedeniyle alt yazının bulunamaması gibi bir problem yaşanmıyor. Alt yazı senkronizasyonunun bulunması da önemli artılardan. Ayrıca video uygulaması video üzerinde düzenleme yapma imkanı da sunuyor. Kısacası, Optimus G sahipleri Google Play Store’dan ek bir video oynatıcı uygulama indirme ihtiyacı duymayacak gibi görünüyor.
Optimus G ses tarafında da MP3, WMA, WAV, FLAC, eAAC+ ve AC3 gibi zengin bir kod kütüphanesi barındırıyor. Telefonda yüklü gelen Müzik uygulaması da memnun edici işlevler sunuyor. Belleğe aktarılan şarkıları otomatik olarak tanıyıp kütüphanesine ekleyen bu uygulamanın “şimdi çalınıyor” ekranında standart kontrollerin yanı sıra şarkıyı favorilere ekleme, çalma aracını değiştirme, şarkıya ait video görüntülerini YouTube’da arama gibi unsurlar bulunuyor. Şarkıyı zil tonu yapma, bilgilerini değiştirme, şarkı sözlerini internetten bulup şarkı çaldığı sırada ekranda gösterme gibi özellikler de LG Optimus G’nin müzik uygulamasında yer alıyor. Bu arada LG Optimus G’de FM radyonun da bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Optimus G’ye dosya transferi gerçekleştirmek için en pratik yol USB bağlantısı. Bağlantı için MTP protokolü kullanılıyor. Bir Windows PC sahibiyseniz ilk olarak USB sürücüsünü bilgisayara yüklemeniz gerekiyor. Bunun için Optimus G’yi bilgisayara bağladığınızda bağlantı türü olarak yazılım yükleme modunu tercih etmeli, sürücü yüklendikten sonra ortam yükleme moduna geçiş yapmalısınız.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Optimus G’nin arkasında küçük bir hoparlör var. Ancak bu hoparlör boyutuna göre oldukça iyi bir ses çıkışı veriyor. Çıkan ses tiz bakımından normale göre biraz daha zengin olsa da, bu durum kulaklarda rahatsızlık yaratmayacaktır. Kulaklıkla dinlerken Dolby Mobile ve ses efekti gibi zenginleştirmelerden de yararlanabilirsiniz.
Optimus G’nin sahip olduğu DLNA ve Miracast desteği de telefondaki içeriğin başka cihazlar üzerinde oynatılmasını veya tersi işlevin gerçekleştirilmesini sağlıyor. SmartShare uygulaması DLNA destekli cihazlar arasında ortam dosyalarının paylaşılmasını ve oynatılmasını yönetiyor.
Sonuç
Geçen yazın sonlarında Optimus G’nin duyurulduğu zamanları hatırlıyoruz. Bu telefon bir hayli fazla ilgi görmüştü, hakkında birçok şey yazılıp çizilmişti. Gösterilen bu ilgi boş değilmiş, LG Optimus G genel olarak sahiplerini hayalkırıklığına uğratmayacak bir deneyim sunuyor. Her ne kadar Snapdragon S4 Pro’nun üstüne yeni nesil bir işlemci ailesi gelmiş olsa ve bu aile üyesi yongasetleri barındıran cihazlar piyasaya çıkmaya hazırlansa da, Optimus G’nin gösterdiği performans çok aşağılarda sayılmaz. 4.7 inç’lik ekran HD ekran da kullanıcılara memnun kalacakları bir deneyim sunuyor. IPS+ teknolojisinin kullanılması da ekrandan alınan keyfi daha da artırıyor. 13 megapiksel kameranın da, her ne kadar mükemmel olmasa da, hüsrana uğratmayacak hatta belli durumlarda fazlasıyla memnun edecek sonuçlar vereceğini söyleyebiliriz.
Optimus G, LG’nin Android kullanıcı arayüzünde yaptığı özelleştirmeler sayesinde çok daha zengin bir deneyim sunuyor. Quick Translator, QuickMemo ve QSlide gibi LG’ye özel araçlar bu telefonu daha da ilginç kılıyor. Ayrıca telefonun kullanışlılığını daha da artırıyor. Bunun yanı sıra telefonun müzik ve video uygulamaları da başka bir alternatife ihtiyaç bıraktırmayacak özelliklerle geliyor. Kablosuz bağlantı temelli multimedya ve dosya paylaşımı konusunda Optimus G’nin zengin araçlar ve imkanlar sunuyor olması da Optimus G’nin artıları arasında yer alıyor.
Şu sıralar bir telefon satın alma niyetindeyseniz işiniz zor. Karşınızda birçok seçenek bulunuyor ve her biri de farklı işlevlerle aklınızı çelmeye çalışıyor. Duyurulma zamanına ve buna bağlı olarak sahip olduğu donanımsal özelliklere baktığımızda Optimus G’nin dezavantajlı konumda olduğu bir gerçek. Ancak yukarıda saydığımız unsurları göz önünde bulundurduğumuzda bu dezavantajların giderilmesi de mümkün oluyor.