İncelemelerManşetler

LG K61 İncelemesi

lg k61 inceleme

LG, Türkiye pazarında genellikle uygun fiyatlı Android telefonlarına öncelik veriyor. LG K61 de bu planın bir parçası olarak yakın zamanda piyasaya sunuldu. Piyasada birbirine benzer özelliklere sahip olan birçok giriş ve orta segment Android telefon bulunuyor. LG K61 ise bunların arasında askeri standartlarda dayanıklılığa sahip gövdesiyle öne çıkıyor. Buna bir de yeteri kadar büyük boyutlu ve Full HD+ çözünürlüklü ekranı ekleyin. Kamera tarafında ise dört arka kamerayla günümüzün standartlarına uyum gösterildiğini görüyoruz. LG K61 inceleme yazısında bu Android telefon ile ilgili yorumlar ve izlenimler yer alıyor.

LG K61 inceleme: Tasarım

K61 kendi fiyat segmentinde gördüğümüz çoğu akıllı telefon gibi plastik ve cam birleşimi bir yapıda geliyor. Bununla birlikte LG’nin malzeme seçiminde oldukça özenli davrandığını, telefonda kaliteli ve sağlam olduğu hissini verecek malzemeler kullandığını görüyoruz. Ön tarafı çizilmelere karşı dayanıklı, sağlam bir cam kaplıyor. LG, sektördeki çoğu üreticinin aksine telefonun ekranına bir koruyucu film yerleştirmemiş. Kenarları saran plastik çerçeve de metal görünümüyle telefonu şık gösteriyor. Arka tarafı kaplayan plastik yüzeye de cam havası kazandırılmış. Üstelik dış kaplamanın arkasında yer alan noktalı doku da telefona ayrı bir hoşluk katıyor. Bu hoş tasarımı gölgelemeden telefonu daha da korunaklı hâle getirmek isteyenler için LG, telefonun kutusuna şeffaf kılıf da eklemiş. Yumuşak silikon kılıf telefona sıkıca oturuyor. Öyle ki, daha sonra bu kılıfı yerinden çıkarmak için biraz çaba harcamanız gerekecektir.

Kullandığımız süre boyunca LG K61’in sağlamlığını yeteri kadar test edecek imkan bulamadık. Bununla birlikte sağlamlık hissini yeteri kadar veren bir telefon. Üstelik LG, bu telefonun askeri standartlarda dayanıklılığa sahip olduğunun altını da önemle çiziyor. Normalde bu tarz dayanıklılık nitelendirmesini LG’nin üst sınıf telefonlarında görürüz. LG K61 ile aynı sağlamlık nitelendirmesi daha düşük fiyatlı bir Android telefon için de yapılmış oluyor.

Telefonda 6.53 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran bulunuyor. Ekranın köşeleri gövdenin kavisli köşelerine uyum sağlıyor. Alt kenardaki biraz kalın çerçevenin dışında, diğer kenarların ince sayılabilecek kenarlara sahip olduğunu görüyoruz. Yüzde 82.5’lik ekran-gövde oranı ile de bu alanda ortalamanın üstüne çıkmayı başarıyor. Ekranın sol üst köşesinde de selfie kamera deliği bulunuyor.

LG K61’in alt kenarında 3.5mm kulaklık jakı, mikrofon, USB-C portu ve hoparlör bulunuyor. Üst kenarda ise ikinci bir mikrofon bulunuyor. Sağ kenarda yukarıdan aşağı doğru nano SIM ve microSD kart tepsisi ve güç butonu sıralanıyor. Sağ kenarda ise ses tuşlarını ve özel Google Asistan tuşunu görüyoruz. Her üç tuş da tek elle kullanımda fazla zahmet göstermeden kullanılacak noktalarda bulunuyor. Derinlikleri iyi ayarlanmış, çok sert de sayılmaz, rahatlıkla basılabiliyor. Bu arada ses tuşların tek bir parça değil de, iki parça olması da dikkat çekici.

Arka tarafta dört kamera yatay eksende sıralanmış ve bunların yanına flaş yerleştirilmiş. Kamera modülü dışa doğru hafif çıkıntı yapsa da, bu durum telefon bir yüzeye konulduğunda sağa sola yalpalamasına neden olmuyor. Bu kamera modülünün hemen altında ise parmak izi okuyucusunu görüyoruz.

LG K61 inceleme: Donanım ve Performans

LG K61’in 6.53 inç ekranı 1080 x 2340 piksel çözünürlüğe sahip. 19.5:9 görüntü oranına sahip olan ekran 394 ppi gibi yeterli bir piksel yoğunluğuyla geliyor. Full HD+ çözünürlüklü ekran kullanıcılar için yeterli keskinlik ve netlik sunuyor. Bu da görsel zevki artırıyor. Ekran parlaklığı çok yüksek seviyeye çıkmasa da, parlak ışık altında kullanım için bile yeterli bir parlaklık sunuluyor. Bunun dışında ekranın renk canlılığını iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. LG, ekranın beyaz dengesini özelleştirmek için herhangi bir ayar sunmuyor. Ancak Konfor görünümü adını verdiği ayarla ekranın mavi ışığını kısmayı ve göz sağlığını korumada yardımcı olmayı sağlıyor.

lg k61 inceleme

Ekranın sol üst köşesinde selfie kameranın yerleştirildiği bir delik bulunuyor. Bu tarz delikli ekran görünümlerine alıştık. Tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken de herhangi bir rahatsız edici tarafı yok. Ancak LG, İkinci Yeni Ekran adını verdiği özellikle bu deliğin bulunduğu hattı özelleştirmeyi ve biraz daha klasik ekran görünümünü yakalamayı sağlıyor. İkinci yeni ekran olarak adlandırılan bölümün desenini veya rengini değiştirerek buranın daha farklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Biz klasik görünüme bağlı kalmayı tercih ettik.

Video izlemek veya internette gezinmek için yeterli büyüklükte bir ekran var. YouTube’daki videoları yüksek çözünürlükle izlemek mümkün, ancak Netflix abonesi kullanıcıların LG K61’de standart çözünürlükle yetinmesi gerekiyor. En azından şu an için Netflix’te HD desteğinin sunulmadığını görüyoruz.

Ses tarafına baktığımızda, alt kenarda bulunan tek bir hoparlör akıllı telefon ortalamalarında bir ses çıkışı sunuyor. Çok beklenti içine girmeyin, ancak ayaküstü bir şeyler dinlemek veya izlemek isterseniz LG K61’in hoparlörü sizin için yeterli olacaktır. Telefonun kutusundan kulaklık çıkmıyor. Ancak 3.5mm kulaklık jakının varlığı sayesinde istediğiniz kulaklığı kullanma noktasında seçenekleriniz epey fazla görünüyor.

LG K61’de MediaTek Helio P35 MT6765 yonga set bulunuyor. 12 nm tabanlı bu işlemci PowerVR GE8320 grafik işlemci birimini barındırıyor. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da bu telefonun diğer teknik özellikleri arasında bulunuyor. Eğer isterseniz, microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da genişletme imkanı bulunuyor.

İnternette gezinme, temel seviyede oyunları oynama, YouTube’da veya Netflix’te video izleme, sosyal ağ uygulamalarını kullanım gibi işler için LG K61 yeterli. Kullanıcı arayüzü geçişlerinde veya uygulama içinde kaydırmalarda ise ara sıra takılmalar ve tıkanmalar hissediliyor. Bazı durumlarda da dokunmatik ekranın tepkisinin düşük olduğunu hissedeceksiniz. 4 GB RAM, çoklu görev konusunda yeterli, ancak art arda birçok uygulama açıp bunlarla aynı anda çalışmak isterseniz, bir süre sonra geri döndüğünüz uygulamaların tekrar başlatıldığını görebilirsiniz. Bu da çoklu görev performansının yüksek seviyelere çıkmadığı anlamına geliyor. Benchmark testlerinde elde edilen sonuçlar da LG K61’in bu pratikteki durumunu ortaya koyuyor. Kısacası telefonun günlük işler için genel olarak yeterli olduğunu ve temel seviyede oyun deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Ancak daha fazlasını beklememek gerekiyor.

Pil tarafına baktığımızda ise LG K61’de 4000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Normal yoğunluklu kullanımda bu pil bir ile bir buçuk gün arasında bir çalışma imkanı sunacaktır. Pil tasarrufu yaptığınızda ikinci günü de çıkarması muhtemeldir. Kutudan çıkan 10W şarj adaptörü çok hızlı bir şarj performansı sergilemiyor, ancak telefonu geceden sabaha rahatlıkla şarj edecektir. Bu telefonu genellikle sabah dolu şekilde şarjdan alıp gece yatmadan önce yeniden prize bağlamak uygun bir kullanım olacaktır diye düşünüyoruz.

LG K61 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Android 9 Pie ile yüklü gelen LG K61’de LG’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü bulunuyor. LG’nin kullanıcı arayüzü saf Android’e göre dikkate değer farklılıklar ve özelleştirmeler içeriyor. Bununla birlikte Google’ın ürünlerine de bağlılık söz konusu. Örneğin Google Asistan deneyimin önemli bir yerinde bulunuyor, hatta sol kenara bu sanal asistanı hızlı şekilde çağırmayı sağlayan fiziksel tuş da bulunuyor. Bunun dışında cihaz içindeki uygulamaları ve içerikleri arama için de Google destekli yerel arama motorundan yararlanılıyor.

Varsayılan düzende uygulama çekmecesi kapalı geliyor. Yüklediğiniz tüm uygulamaların kısayolları görsel bileşenlerle birlikte ana ekran panellerinde sıralanıyor. Android’in klasik uygulama menüsünü isteyenler bunu Ayarlar içinden açabilirler. Yukarıda belirttiğimiz gibi, Yeni İkinci Ekran olarak adlandırılan bir özellik selfie kamera deliğinin yanında kalan alanı özelleştirmeye izin veriyor. Android’in navigasyon kontrollerinin bulunduğu alttaki çubuğu da saklayabilir ve gezintiyi ekran hareketleriyle gerçekleştirebilirsiniz.

Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Bunları en başta bulunan Google adlı klasörde bulabilirsiniz. Buna ek olarak LG’nin yüklü olarak sunduğu çeşitli uygulamalar var. Hesap Makinesi, Oyun Başlatıcı, Ses Kaydedici, Smart Doctor, LG Mobile Switch, LG SmartWorld gibi araç ve hizmetler Program dosyaları, Yönetim ve Hizmetler gibi klasörler altına toplanmış. Facebook, Instagram gibi uygulamalar da yüklü geliyor. Ayrıca LG K61’e taktığınız hatta göre mobil operatörünüzün uygulamaları da ilk kurulumdan hemen sonra telefona yüklenebiliyor. Bir de Favori oyunlar klasörü altında sunulan Asphalt Nitro ve bunun gibi oyunları görüyoruz.

LG’nin Android telefonlarında gördüğümüz not alma uygulaması QuickMemo+ da yüklü gelen uygulamalardan bir tanesi. Bu uygulama sayesinde ister klavye ile ister elle hızlı notlar alabilirsiniz. Ayrıca Hızlı Ayarlar içinde bulunan Çek+ kontrolü sayesinde ekranın tamamını veya istediğiniz bir bölümünün görüntüsünü alabilir ve bunun üstünde elle notlar alabilir ya da çizim yapabilirsiniz.

Saf Android’den farklı bir görünüme sahip olsa ve artık iki yaşına gelmiş olan Android 9 Pie ile yüklü olsa da, LG K61’in yazılım tarafında iyi bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz.

Güvenlik tarafında ise başrolde arkaya yerleştirilmiş parmak izi okuyucu bulunuyor. Bu parmak izi okuyucuya erişim zor değil. Parmak izini de hızlı şekilde ekleyebilirsiniz. Sağ ve sol elinizin işaret parmaklarını tanıtmanız yeterli olacaktır. Genel olarak hızlı ve isabet oranı yüksek bir birim olduğunu söyleyebiliriz. Telefona kılıf takılıyken de parmak izi okuyucusuna erişmek ve kullanmak zor değil. Parmak izi okuyucusunu pratik bulmayanlar için, güvenlik seviyesi daha düşük olan yüz tanıma da kullanılabilir. Ya da Android’in klasik PIN, şekil gibi güvenlik yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

LG K61 inceleme: Kamera

LG K61’in arkasında dört kamera bulunuyor. Yatay eksende sıralanan bu kamera dizisinin başında 48 megapiksel, f/1.8 diyafram açıklıklı ana kamera bulunuyor. 8 megapiksel, f/2.2, 118 derece görüş açılı ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel makro lens ve 5 megapiksel derinlik sensörü başlıca kamera özellikleri arasında bulunuyor. LED flaş da bu kamera dizisine eşlik ediyor. Ön tarafta ise 16 megapiksel selfie kamerası yer alıyor.

K61’in basit ve anlaşılır bir kamera uygulama arayüzü bulunuyor. Portre, Fotoğraf, Video ve AI CAM gibi çekim modları öne çıkarılmış. Neredeyse her Android telefonda gördüğümüz yapay zekâ destekli çekim modu K61’de AI CAM modu olarak karşımıza çıkıyor. Vizörde gördüğünüz sahneye göre renk ve parlaklık ayarları otomatik olarak yapılıyor. Bazı sahnelerde tanımanın tam anlamıyla doğru şekilde yapılmadığını görsek de, AI CAM genel olarak sahne unsurlarını doğru şekilde çalışıyor ve renkleri biraz daha zenginleştiriyor. Sonuç olarak sosyal medyada paylaşım için daha etkili fotoğraflar ortaya çıkıyor.

Diğer çekim modları arasında Hızlı Atlama, Yiyecek, Panorama, Makro bulunuyor. Makro moduna geçerek 2 megapiksel makro lensi kullanarak çekim yapabilirsiniz. Ayrıca YouTube’da hızlı şekilde canlı yayına başlamayı sağlayan YouTube Live modunu da kameranın çekim modları arasında görüyoruz. Ekranın diğer kenarında ise zamanlayıcı, flaş ve filtre gibi en çok kullanılan kamera unsurlarını görüyoruz. Ayarlar içinden de çözünürlük, görüntü oranı, vb. ayarları gerçekleştirebilirsiniz. Ayarlar içinden de 48 megapiksel tam çözünürlük ayarını seçebilirsiniz. Bu arada çektiğiniz fotoğrafları, kamera arayüzünün köşesinde bulunan Facebook simgesine tıklatarak ya da bu simgeyi aşağı sürükleyip Twitter, vb. arasından seçim yaparak hızlı şekilde sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. Öte yandan Google Lens için yerleştirilmiş küçük bir simgeyi de kamera arayüzünde görebilirsiniz.

Yeterli ışık koşulları altında LG K61 ile çekilen fotoğrafları memnun edici bulduğumuzu söyleyebiliriz. Parlaklık ve renk canlılığı yüksek, göze hoş gelen fotoğrafları çekebilirsiniz. Işık şiddeti düşmeye başladığında da çıkan sonuçları fena bulmadığımızı söyleyebiliriz. Detaylar azalsa da, bulanıklık yok, kumlanma da az, sadece köşelere doğru kumlanma gözleniyor. HDR performansı çok yüksek seviyede değil, ters gelen ışıkta patlamalar veya gölgelerde detay kayıpları dikkat çekiyor. Makro modunu kullanmadan, otomatik modda çektiğiniz makro fotoğraflar da başarılı. Çekilen fotoğraflarda detaylar iyi seviyede. Maksimum 48 megapiksel çözünürlükte çekeceğiniz manzara fotoğraflarında da epey detayı sahneye sığdıracaksınız. Portre modunun da tatmin edici şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Genel olarak fiyatına göre iyi bir karşılık veren kamera paketi LG K61’de yer alıyor.

Ön tarafta da 16 megapiksel kamera yer alıyor. Kamera genel olarak parlak ve canlı selfie fotoğraflar çekiyor. Işık şiddeti düşmeye başladığında çekeceğiniz selfie fotoğraflar için telefonu biraz daha sabit tutmanızda fayda var. Aksi takdirde bulanıklık etkisini görmeye başlayabilirsiniz. Özel günleriniz için ön ve arka kameranın genel olarak yeterli olacağını söyleyebiliriz.

Video tarafında ise en fazla 1080p Full HD video kaydının yapıldığını görüyoruz. Video çekimi konusunda beklentilerinizi çok fazla yüksek tutmamanız gerekiyor. Parlaklık ve renk canlılığı iyi seviyede olsa da, görüntü sabitliği düşük seviyede kalıyor, el hareketinin etkisi çekimde hissediliyor. Çekimin ses kalitesi de ortalamayı geçmiyor. Ancak günlük hayatta karşınıza çıkacak ilginç anları yakalamak amaçlı kullanımlar için LG K61’in kamerası sizin için yeterli olacaktır.

LG K61 inceleme: Sonuç

LG K61 özellikle kullanılan malzeme ve tasarımıyla öne çıkıyor. Temel bileşeni cam ve plastik olsa da, LG kaliteli malzemeler kullanmış. Bu sayede telefon sağlamlık hissini veriyor ve kaliteli bir telefon olduğunu hissettiriyor. Plastik kullanımına bağlı olarak hafif bir telefon ve rahat bir kullanım sunuyor. Ekranı da LG K61’in iyi bulduğumuz özelliklerinden bir tanesi. Full HD+, K61’in fiyat segmentindeki telefonlar için var olmasının memnun ettirdiği bir özellik. Bu açıdan K61 hanesine bir artı yazılıyor. IPS LCD ekran makul bir görsel deneyim için yeterli. Hoparlör ise ortalama bir ses deneyiminin elde edilmesini sağlıyor. MediaTek Helio P35 işlemci günlük işler için yeterli, ancak çok fazlasını beklememek gerekiyor. 4000 mAh kapasiteli pil de bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Android 9 Pie ile gelmesi kafalarda soru işareti oluşturabilir, ancak diğer Android telefonlardan çok aşağı kalmayan bir yazılım ve kullanım deneyimi LG K61 tarafından sunuluyor. Kamera tarafında da bazı fotoğraflarla K61’in bizi şaşırttığını, sınıfının ortalamasının üstünde bir kamera paketine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar performans tarafında, aynı fiyat çizgisinde daha fazla öne çıkan modeller olsa da, malzeme kalitesi, ekranı ve kamerasıyla LG K61 dikkate değer bir seçenek olarak nitelendirilebilir.