İncelemelerManşetler

LG K11 İncelemesi

lg k11 inceleme

Akıllı telefon pazarında spot ışıkları doğal olarak hep amiral gemisi cihazların üzerinde olsa da, sistemin çarklarının dönmesinde asıl itici güç giriş seviyesinde konumlanan telefonlar oluyor. Bu nedenle pek çok marka giriş seviyesi cihazlardan vazgeçemiyor. Özellikle Çinli üreticilerin sahneye çıkışıyla birlikte giriş segmentinin doğası da değişirken, rekabetin dozu biraz daha yükseliyor. Akıllı telefon pazarının köklü oyuncularından LG de bu yüksek rekabet ortamında boy gösteren şirketler arasında yer alıyor. LG K11 inceleme yazımızda LG’nin giriş seviyesindeki en yeni kozlarından birine dair yorumlarımızı ve detayları bulabilirsiniz.

[wp-review id=”193366″]

LG K11 inceleme: Tasarım

LG K11 giriş seviyesindeki pek çok telefonun aksine metal bir arka panele sahip. Arka panelde metalin tercih edilmesinin telefonun görünüşüne olumlu katkıda bulunduğu söylenebilir. Metal arka panel ve ekranı ise gümüş renkli bir çerçeve birbirinden ayırıyor. Yuvarlatılmış köşelere sahip telefon ele rahatlıkla oturuyor ve tek elle kullanımında herhangi bir sorun yaşanmıyor.

LG K11’in ön panelini 5.3 inç büyüklüğündeki ekran kaplıyor. Günümüz standartları çerçevesinde kalın sayılabilecek üst ve alt çerçevelere sahip bu ekranın etrafında herhangi bir tuş bulunmuyor. Ekranın üst kısmındaki alanda ön kamera ve ahize hoparlörü bulunuyor. Alt çerçeve ise boş bırakılmış.

LG K11’in sol kenarında ses kontrol tuşları yer alıyor. Sağ kenara ise nano SIM ve microSD kartların yuvası yerleştirilmiş. Üst kenarda ikinci mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakı bulunurken, alt kenarda da micro USB girişi ve ana mikrofon kullanıcıları karşılıyor.

LG arka panele çok sayıda unsur yerleştirme geleneğini K11’de de devam ettiriyor. Akıllı telefonun arka panelinin orta üst kısmında 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamera yer alıyor. Bu kameranın hemen altında LED flaş bulunuyor. Pek çok LG markalı telefonda olduğu gibi, K11’de de parmak izi tarayıcısı arka panelde kullanıcılara merhaba diyor. Parmak izi tarayıcısının aynı zamanda güç butonu işlevi gördüğünü ve çok sayıda ekstra fonksiyonu yerine getirdiğini de vurgulamak gerekiyor. Arka panelin alt kısmındaki LG logosunun hafif sol alt çaprazında ise K11’in küçük hoparlör ızgarası bulunuyor.

7.9 mm. kalınlığındaki telefon, tartıda 162 gram çekiyor. Kasasının çizilmelere karşı dayanıklı olması da K11’in artı hanesine yazılıyor. Ancak K11’in görsel açıdan modern akıllı telefonlardan uzak durduğunu da belirtmek gerekiyor. Artık pek çok üretici, giriş seviyesindeki cihazlarına bile biraz daha “karizma” kazandırmaya odaklanıyor. K11’de ise buna pek öncelik verilmemiş gibi görünüyor.

LG K11 inceleme: Ekran

LG K11, 5.3 inç büyüklüğünde bir IPS ekran taşıyor. Akıllı telefon pazarındaki yeni furyaya uymayan LG, telefonunda 16:9 görüntü oranına sahip bir ekranı tercih etmiş. Söz konusu ekran 1280 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. LG K11’in içinde bulunduğu fiyat grubu ve hedeflediği kullanıcı kitlesini düşününce bunların normal değerler olduğu söylenebilir.

LG K11’in ekranı çok etkileyici olmasa da, bazı özellikler sayesinde hatırı sayılır bir kullanım kolaylığı sağlanıyor. Ekranın parlaklık seviyesi ortamın aydınlığına göre otomatik olarak ayarlanıyor. Bu sayede dış mekanlarda ve yüksek ışık altında telefonun ekranındakileri görmek hatırı sayılır ölçüde kolaylaşıyor. Ancak ekranın parlaklık seviyesini otomatik olarak ayarlamasının biraz zaman aldığını söylemek gerekiyor.

Ekranla ilgili gelişmiş ayarlara ise Ayarlar uygulaması içindeki Ekran sekmesi üzerinden erişilebiliyor. Bu sekme üzerinden LG’nin “Konfor görünümü” olarak adlandırmayı seçtiği mavi ışık filtresi de aktif hâle getirilebiliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde bu filtreyi belirledikleri zaman aralığı içinde çalışacak şekilde programlayabiliyor.

LG K11’in ekranı, görüntüleme açıları konusunda kuvvetli. IPS panel tercihi sayesinde zorlu açılarda bile parlaklık veya renk kaybı yaşanmıyor. Maksimum parlaklık ve kontrast seviyesinin düşüklüğü biraz sorun çıkarıyor. Bu da dış mekanlarda kullanımı zorlaştırıyor. Ancak telefonun ekranını gölgede ve iç mekanlarda görme konusunda herhangi bir sorun yaşanmıyor.

LG K11 inceleme: Donanım ve Performans

LG K11 giriş seviyesinin fazlasıyla tipik bir temsilcisi. Bu nedenle akıllı telefonun barındırdığı bileşenler görenlerde bir etki oluşturmuyor. LG K11’in kalbinde sekiz çekirdekli MediaTek MT6750 yonga seti bulunuyor. Sekiz ARM A53 çekirdeğininin bulunduğu bu yonga setinde grafik yükünü ARM Mali-T860 MP2 grafik işlemcisi çekiyor. Bu yonga setine 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor.

16 GB depolama alanının yaklaşık 6 GB’lık kısmının Android işletim sistemi tarafından kullanıldığını belirtmek gerekiyor. Bu da zaten kısıtlı olan dahili depolama alanını daha da azaltıyor. Yine de, microSD kart desteği sayesinde telefonun depolama alanının üstüne 512 GB daha eklenebildiğini unutmamak gerekiyor.

LG K11 çok güçlü bir telefon olmasa da, günlük standart işleri yapma konusunda kullanıcılarını yüz üstü bırakmıyor. Sosyal medya uygulamalarını çalıştırma ve bu uygulamalarda gezinme konusunda bir problem yaşamayan LG K11, internette gezinme ve e-posta okuma gibi eylemlerde de sert sorunlarla karşılaşmıyor. Ancak bu noktada resimlerin olduğu internet sitelerinin yüklenmesinde bir sorun olmadığını, videoların olduğu sayfaların yüklenmesi esnasında ise bazı takılmaların görülebildiğini belirtmek gerekiyor.

Akıllı telefonun arkasındaki parmak izi tarayıcısı oldukça hızlı bir şekilde çalışıyor. Parmak izinin algılanmasının ardından telefonun kilidi hızlı şekilde açılıyor. Aynı zamanda telefonun güç butonu olarak da işlev gören parmak izi tarayıcısına başka görevler de verilebiliyor. Kamera modundayken selfie çekmek,ekran görüntüsü almak ve bildirim panelini görmek için de parmak izi tarayıcısıyla etkileşime girilebiliyor.

Giriş segmentinde konumlanan LG K11’in ideal bir oyun telefonu olduğunu söylemek mümkün değil. Buna rağmen, ARM Mali-T860 MP2 grafik işlemcisi Dead Trigger 2 veya Arena of Valor gibi görece basit oyunların oynanması için yeterli oluyor. Ancak oyunlar daha karmaşık hâle geldikçe LG K11 de zorlanmaya başlıyor. Telefondan daha fazla kaynak talep eden oyunlarda sıkıntı yaşamamak için en düşük grafik ayarlarını seçmek gerekiyor. Dokunmatik ekran ve jiroskop da oyunlar sırasında sorunsuz şekilde çalışıyor.

LG K11, benchmark testlerinde selefi olarak nitelenebilecek cihazlara kıyasla daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak bu performans, LG K11’in kendisinden daha pahalı telefonlarla boy ölçüşmesi için yeterli olmuyor. Akıllı telefon, AnTuTu benchmark testinden 39898 puan alıyor. LG K11 Geekbench 4 benchmark testinden ise tek çekirdekte 602, çok çekirdekte ise 2231 puan ile ayrılıyor.

[tg_gallery_slider gallery_id=”194240″]

LG K11 inceleme: Pil

LG K11’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 3000 mAh kapasiteli pili sağlıyor. 3000 mAh günümüz standartlarında yüksek bir kapasite olarak görülmese de, K11’in mütevazı teknik kadrosu sayesinde beklentinin ötesinde bir performans sağlıyor ve şarjlardan uzak uzun bir deneyimi mümkün kılıyor.

Standart yoğunlukta bir kullanım senaryosunda LG K11, bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. Sosyal medyada takılmak, internette gezinmek, müzik dinlemek, birkaç video izlemek, biraz mesajlaşmak ve birkaç telefon görüşmesi yapmak ile geçen bir günün sonunda bile LG K11, şarja ihtiyaç duymadan çalışmayı sürdürebiliyor.

Kullanım yoğunluğunun azalması durumunda LG K11, iki günü bile şarja ihtiyaç duymadan tamamlayabiliyor. Yoğunluk ortalamanın üstüne çıktığı takdirde de telefon günün sonunu getirme konusunda sıkıntı yaşamıyor. Pil ömrünü uzatmak için LG K11’de güç tasarrufu modu da bulunuyor. Güç tasarrufu modunda kullanıcılara iki farklı seçenek sunuyor. Bu seçeneklerle LG K11’in çalışma süresi hatırı sayılır bir şekilde uzuyor.

LG K11 inceleme: Yazılım

Yazılım konusu, LG K11’in yumuşak karnı olarak tanımlanabilir. Android Pie’ın giderek yaygınlaştığı bir ortamda, kutusundan Android 7.1.2 Nougat ile yüklü olarak çıkması telefonun aleyhine olan bir durum. Günümüzde Android Oreo yüklü telefonlara bile burun kıvrıldığı için K11’e bu konuda gelen eleştirilere çok şaşırmamak gerekiyor.

K11’in kullanıcı arayüzünde LG’nin Android’e yaptığı dokunuşlar rahatlıkla görülüyor. Bu dokunuşlara rağmen, telefonun sunduğu deneyim Android’in saf versiyonunun sunduğundan çok fazla uzaklaşmıyor. Yine de, uygulama ikonlarında yapılan görsel değişiklikler ve özellikle Ayarlar uygulamasında yapılan değişiklikler hemen göze çarpıyor.

Tüm Android telefonlarında bulunan Google uygulamaları, LG K11’de de mevcut. Ana ekranda yer alan Google klasöründe Gmail, YouTube, Google Haritalar, Google Fotoğraflar, Google Duo gibi uygulamalar bulunuyor. Google Chrome, telefonda varsayılan internet tarayıcısı olarak işliyor. Buna ek olarak, kısa mesajlar için de Google’ın Android Mesajlar uygulaması tercih edilmiş.

Diğer tüm Android cihaz üreticileri gibi, LG de K11’e kendi uygulamalarını yerleştirmiş. Bu uygulamalardan biri olan QuickMemo+ telefonun ana ekranında kullanıcıları karşılıyor. Diğer ön yüklü uygulamalar ise farklı klasörlere dağıtılmış. “Program dosyaları” adını taşıyan klasörde FM radyo, müzik çalar, takvim gibi uygulamalar bulunuyor.

Hizmetler klasöründe ise LG SmartWorld ve RemoteCall Service uygulamaları yer alıyor. LG SmartWorld’de kullanıcılar K11’de kullanabilecekleri farklı temalara, yazı tiplerine ve duvar kağıtlarına erişebiliyor. RemoteCall Service ise LG’nin teknik elemanlarından uzaktan destek almayı ve telefondaki sorunları çözmeyi kolaylaştırıyor.

Yönetim klasöründe ise Dosya Yöneticisi, Smart Doctor ve LG Mobile Switch uygulamaları yer alıyor. Özellikle LG Mobile Switch’in K11’i yeni alanların açacağı ilk uygulamalardan biri olacağı rahatlıkla söylenebilir. LG Mobile Switch uygulaması sayesinde eski cihazdaki veriler, K11’e hızlı bir şekilde transfer edilebiliyor. Kullanıcılara transfer için USB kablosu, Kablosuz bağlantı ve SD kart olmak üzere üç seçenek sunuluyor.

Smart Doctor ise telefondan maksimum performansı almayı kolaylaştıran bir uygulama olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda bir kontrol paneli işlevini gören uygulama kullanılan dahili depolama alanını ve bellek miktarını gösteriyor. Pil kullanımına ilişkin verilere de Smart Doctor üzerinden erişilebiliyor. Wi-Fi, Bluetooth, yakınlık sensörü, ivme ölçer gibi araçları test etme imkanını da veren uygulama, telefonla ilgili sorunları teşhis edip kullanıcıların karşısına çıkarıyor. Teşhis edilen sorunlar için ne gibi çözümler uygulanacağı da Smart Doctor tarafından gösterilen bilgiler arasında bulunuyor.

LG K11’in ön yüklü uygulamalar seçmesi sadece araçlardan oluşmuyor. Facebook ve Instagram da K11 ile birlikte kullanıcılara sunulan uygulamalar arasında bulunuyor.

Kilit ekranında Kamera veya Telefon uygulamalarına hızlı erişim imkanı sağlayan kısa yollar bulunuyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde bu kısa yollara yenilerini ekleyebiliyor ve tercihleri doğrultusunda seçenekleri kişiselleştirebiliyor. Kilit ekranında en fazla beş adet kısa yola yer verilebiliyor. K11’in kullanıcı arayüzünde gezinmek içinse Android’in sanal navigasyon tuşlarından yararlanılıyor.

LG K11 inceleme: Kamera

Çift arka kameralı telefonlar artık görenleri şaşırtmıyor. Üç arka kameralı cihazlar bile yaygınlaşırken, dört arka kameralı telefonların sayısı da önümüzdeki dönemde iyice artacağa benziyor. Buna rağmen, LG K11’de sadece tek bir arka kamera yer alıyor. 13 megapiksel çözünürlüklü arka kameraya 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamera eşlik ediyor.

13 megapiksel çözünürlüklü arka kamerayla makul sayılabilecek kalitede fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Ancak fotoğrafta karanlıkta kalan bölgelerdeki detay seviyesinin düşmesi hemen göze çarpıyor. Fotoğrafların geri kalan kısmı net olsa da, detayların genellikle bulanık olduğunu da söylemek gerekiyor.

Makro çekimlerde renkler oldukça zengin görünüyor. Buna ek olarak, nesnelerin de keskin ve detaylı bir görünüme sahip olması dikkat çekiyor. Yine de, karanlıkta kalan bölgelerdeki detay eksikliği burada da göze çarpıyor.

[tg_gallery_slider gallery_id=”194213″]

Giriş seviyesindeki pek çok cihaz gibi, LG K11 de pek iyi bir düşük ışık performansı sergilemiyor. Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde de genellikle bulanık ve karanlık kareler elde ediliyor. Kamera uygulamasında filtreler ve farklı çözünürlük seçenekleri gibi özelleştirme seçenekleri bulunsa da, manuel bir çekim modu bulunmuyor.

LG K11’in önünde 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. Ön kamerayla çekilen fotoğraflar genellikle solgun ve karanlık görünüyor. Odaklamanın sorunsuz biçimde yapılabilmesi için de cihazın sabit tutulabilmesi büyük önem taşıyor. LG K11’in ön kamerasında bulunan portre modu desteğiyle arka planın bulanıklaştırıldığı selfie’ler çekmek mümkün oluyor.

LG K11’in arka kamerasıyla 1080p Full HD video kaydı yapılabiliyor. Görüntü sabitleme özelliğinin varlığı sayesindeki çekim sırasındaki küçük sarsıntıların etkisi pek fazla hissedilmiyor.

LG K11 inceleme: Sonuç

LG K11, günlük standart işleri yerine getirmek için uygun fiyatlı bir telefona ihtiyaç duyanların aradığı cihaz olarak tanımlanabilir. Bütçesini fazla zorlamak istemeyenlere hitap eden cihaz, yüksek kapasiteli microSD kart desteği sunmasıyla da dikkat çekiyor.

Fiyatı doğrultusunda düşünüldüğünde K11’in sistem performansının kabul edilebilir seviyede olduğu söylenebilir. Ancak daha pahalı ve teknik bakımdan biraz daha gelişmiş cihazlarla karşılaştırıldığında K11’in arkada kaldığını açık biçimde belirtmek gerekiyor.

LG K11’in en önemli satış noktası olarak ise dayanıklılığı öne çıkıyor. Çizilmelere karşı dayanıklı olan kasa, darbelere karşı askeri standartlarda bir dayanıklılık sunuyor. Sosyal medyada paylaşmak veya anı olarak saklamak için makul kalitede fotoğraflar çekebilen telefon, görece hafif bir kullanım seviyesini rahatlıkla kaldırabilecek bir teknik donanıma sahip. Bunların yanı sıra, pil performansı da uygun fiyatlı LG K11’in cazibesini artıran özelliklerden biri olarak dikkat çekiyor.