Son zamanlarda LG’den bahsedilince pek çok kişinin aklına ilk olarak şirketin amiral gemisi telefonu LG G6 geliyor. Ancak Güney Koreli üreticinin ürün skalasında akıllı telefon pazarının farklı fiyat aralıklarını kapsayan pek çok cihaz bulunuyor. Geçtiğimiz yılın başında görücüye çıkan ve uygun fiyatıyla dikkat çeken LG K10 ile şirket giriş segmenti ile orta segment arasında konumlanan bir seçenek sunmuştu. Kayda değer bir ilgi gören telefon, 2017 ile birlikte yenilenmiş bir görünüm ve yeni bileşenlerle yeniden raflardaki yerini aldı. Yeni modele dair özellikleri ve ön plana çıkan noktaları LG K10 2017 inceleme yazımızda sizler için sıraladık.
LG K10 2017 inceleme: Tasarım
LG K10 2017 ilk dokunuşta elde rahatlıkla tutulabilen kompakt bir cihaz olduğunu hissettiriyor. Telefonun elde rahatlıkla kavranabilmesinde arka panelin ergonomik tasarımı önemli bir rol oynuyor. Arka panelde ana materyal olarak plastik tercih edilse de, dokulu yüzey ve kenarlardaki metal efekti sayesinde telefon biraz daha üst sınıf bir görünüm kazanıyor.
148.7 x 75.3 x 7.9 mm.’lik boyutlara sahip olan 2017 model LG K10, tartıda 144 gram çekiyor. 5.3 inç büyüklüğündeki ekran, akıllı telefonun ön yüzünün yüzde 69’unu kaplıyor. Ekranın altında sadece LG logosu bulunuyor. Üst kısımda ise ahize hoparlörü ve ön kamera yer alıyor.
Telefonun üst kenarında sadece ikinci mikrofon bulunuyor. Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırayla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon ve USB girişi yer alıyor. Ses kontrol tuşları, sol kenarın orta üst kısmında konumlandırılmış. Telefonun sağ kenarında ise herhangi bir tuş bulunmuyor.
Akıllı telefonun arka paneline geçildiğinde ise en üst kısımda 13 megapiksel çözünürlüklü kamera göze çarpıyor. Kameranın hemen altında ise LED flaş yer alıyor. LED flaşın altında ise güç butonu bulunuyor. Bu buton aynı zamanda ekranı uyandırmak veya kilitlemek için kullanılıyor. Telefonun yurt dışında satılan versiyonlarında bu buton, parmak izi tarayıcısı olarak da işlev görüyor. Arka panelin sol alt kenarında ise iki küçük hoparlör ızgarası yer alıyor. Bu ızgaralar küçük olsalar da, ses çıkışlarının bir hayli kuvvetli olduğunu belirtmek gerekiyor.
LG K10 2017’nin arka kapağı, sağ kenarın alt kısmındaki girintinin yardımıyla yerinden çıkarılabiliyor. Arka kapak açıldığında kullanıcıları 2800 mAh kapasiteli pil karşılıyor. Bu pil yerinden çıkarılabiliyor. Pil çıkarıldıktan sonra telefona nano SIM kart ve micro SD kart takılabiliyor.
LG K10 2017 inceleme: Ekran
LG K10 2017’nin 5.3 inç IPS LCD ekranı, 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Üzeri 2.5D camla kaplı ve çoklu dokunma desteğine sahip ekranın piksel yoğunluğu ise 277 ppi. 2017 model LG K10’un ekranı çok keskin bir görüntü sunmuyor. Ancak hem yukarıdaki rakamlar hem de telefonun konumlandığı fiyat aralığı göz önünde bulundurulunca bu durum pek şaşırtmıyor.
Telefon ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlayabiliyor. Dolayısıyla parlak güneş ışığı altında ekranı görme konusunda pek büyük bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak bunun için parlaklığın en üst seviyeye yükseltilmesi gerekiyor.
Görüntüleme açıları yeterli olan ekran, renklerin yeniden üretimi konusunda da hayal kırıklığı yaratmıyor. Makul koşullar altında K10 2017’nin ekranı bir YouTube videosu izlerken ya da fotoğraflara bakarken tatmin edici bir deneyim yaşatıyor. Ancak yüksek kalitede multimedya içerikler tüketmek isteyenler için ekranın beklentileri karşılayamayabileceğini belirtmekte fayda var.
LG K10 2017 inceleme: Donanım ve Performans
2017 model LG K10 2017’de sekiz çekirdekli, 1.5 GHz MediaTek MT6750 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Ancak bu alanın yaklaşık 6 GB’lık kısmı işletim sistemine ayrılmış durumda. MicroSD kart desteğiyle kullanıcılar 32 GB ekstra depolama alanına sahip olabiliyor.
LG K10 2017, AnTuTu benchmark testinden 39000 civarında bir puanla ayrılıyor. Bu puanın yüksek olmadığı yadsınamaz bir gerçek. Yine de, sahip olduğu donanım sayesinde LG K10 2017 günlük görevleri herhangi bir takılma yaşamadan yerine getirmeyi başarıyor. Akıllı telefonla internette gezinirken veya sosyal medya uygulamalarını kullanırken herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Standart görevlerde problem gözlemlenmese de, çoklu görev esnasında bazı gecikmelerle karşılaşılabiliyor. Ancak akıllı telefonu “yoğun” biçimde kullanmayanlar için bu durumun pek de büyük bir sorun teşkil etmeyeceği söylenebilir.
LG K10 2017, sahip olduğu bileşenlerin listesine bakıldığında “oyun telefonu” olmadığını gösteriyor. Yine de, bu durum K10 2017 ile oyun oynanamayacağı anlamına gelmiyor. Telefon, yoğun performans gerektiren oyunları bile çok fazla takılmadan oynamayı mümkün kılıyor. Ancak bu oyunlar oynanırken telefonun biraz fazla ısındığını belirtmekte fayda var.
LG K10 2017’de çeşitli araç ve uygulamalar ön yüklü olarak sunulsa da, Güney Koreli şirketin aynı işleve sahip birden fazla uygulamayı telefona yerleştirme konusunda temkinli davrandığı görülüyor. Örneğin, Google Chrome akıllı telefonun varsayılan internet tarayıcısı olarak karşımıza çıkıyor. 16 GB depolama alanının “gereksiz” olarak nitelenebilecek ön yüklü uygulamalarla işgal edilmemiş olması da, telefonun performansını standartta tutan etkenler arasında değerlendirilebilir.
LG K10 2017 inceleme: Pil
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, LG K10 2017’nin arka kapağı yerinden çıkarılabiliyor. Kapak açıldığında da kullanıcıları yine çıkarılabilen 2800 mAh kapasiteli bir pil karşılıyor. Bu kapasite, telefonun gün boyunca kullanımı için yeterli işlevi görüyor.
Kısa süreli oyun, müzik dinleme ve video izleme, sosyal medyada gezinme ve telefon konuşma gibi eylemlerin gerçekleştirildiği bir kullanım senaryosunda, LG K10’un pili bir günü sabahtan akşama kadar çıkarmak için yeterli oluyor. Daha düşük yoğunluklu kullanım senaryolarında ise bu süre bir günün de üzerine çıkabiliyor.
Pil performansı, K10 2017’nin öne çıkan özelliklerinden birisi değil. Buna rağmen, akıllı telefonun gününü prizlere veya taşınabilir şarjlara bağlı kalmadan geçirmek isteyenleri tatmin edeceği rahatlıkla söylenebilir.
LG K10 2017 inceleme: Yazılım
LG K10 2017 kutusundan Android 7.0 Nougat işletim sistemiyle çıkıyor. Android’in en yenisi olan bu sürüm, henüz çok sayıda cihaza ulaşmış değil. Dolayısıyla kutusundan Android 7.0 çıkması, 2017 model LG K10’a artı puan kazandıran noktalar arasında bulunuyor.
LG K10 2017’ye sade olarak nitelenebilecek bir kullanıcı arayüzü yerleştirmiş. Bu arayüz içinde gezinmek oldukça kolay. Ayrı bir uygulama menüsünün olmaması, tüm uygulamaları ana ekranda görmekten hoşlanmayalar için rahatsız edici olabilir.
2017 model LG K10’un arayüzünde gezinirken ekran üzerindeki sanal tuşlardan yararlanılıyor. Android’in standart sanal tuşlarına ek olarak, kullanıcılar ekranın alt kısmına başka sanal tuşlar da ekleyebiliyor. Eklenebilecek tuşlar konusunda seçenekler sınırlı olsa da, özellikle QSlide adı verilen tuş eklendiği takdirde çok sayıda araca hızlı biçimde erişim sağlanabiliyor. Bu araçlar arasında e-posta ve takvim uygulamaları, rehber ve dosya yöneticisi gibi seçenekler bulunuyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde sanal tuşların dizilimini değiştirebiliyor.
Android işletim sistemli pek çok telefon gibi, LG K10 2017 de Google uygulamaları için özel bir klasör barındırıyor. Bu klasörde Gmail, Google Haritalar, Google Fotoğraflar ve YouTube gibi “klasikleşmiş” uygulamaların yanı sıra, şirketin geçtiğimiz yıl yayınladığı ve kısa süre önce sesli görüşme özelliği de kazanan video sohbet uygulaması Duo da yer alıyor.
LG ön yüklü olarak sunduğu uygulamaların neredeyse tamamını ana ekranlardaki klasörlere yerleştirmiş. Araçlar klasöründe hesap makinesi ve dosya yöneticisi gibi araçların yanı sıra FM radyo da yer alıyor. İnternet üzerinden radyo dinlemekten hoşlanmayanlar için FM radyonun varlığının önemli olduğu rahatlıkla söylenebilir. LG klasöründe ise telefon rehberinin yanı sıra müzik, Görevler ve LG SmartWorld uygulaması bulunuyor. LG SmartWorld telefona tema, oyun ve uygulama gibi içerikler indirmek için ekstra bir mağaza niteliği taşıyor.
Yönetim klasöründe ise Ayarlar menüsündeki Güç Tasarrufu ve Pil Kullanımı sekmelerine hızlı erişim imkanı sağlayan iki kısayol bulunuyor. Bu kısayollara LG’nin Backup ve Remote Call Service uygulamaları eşlik ediyor. Önerilen klasöründeyse günümüzün en popüler iki sosyal ağı Facebook ve Instagram kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bu uygulamaların yanında Evernote da ön yüklü olarak LG K10 2017’deki yerini alıyor.
LG K10 2017 inceleme: Fotoğraflar
LG K10 2017 inceleme: Kamera
LG K10’un arkasında f/2.2 diyafram genişliğine sahip 13 megapiksel kamera bulunuyor. Bu kameraya LED flaş eşlik ediyor. Akıllı telefonun önünde ise 120 derece geniş açılı lense sahip 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera yer alıyor.
Kamera yakın çekim fotoğraflarda üst düzey bir performans göstermiyor. Yakın çekimler sonrasında yakalanan karelerde gürültü etkisi ve bazı detayların eksik kaldığı görülüyor. Bunun dışında LG K10 2017’nin kamerası, dış mekanlarda “yeterli” şeklinde nitelenebilecek bir performans sergiliyor. Yoğun ışık altında ise kamera renk yakalama konusunda daha iyi bir iş çıkarıyor.
5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera ise 120 derece geniş açılı lensiyle fark yaratmayı başarıyor. Kamera arayüzünün kullanışlılığı sayesinde tek dokunuşla portre modu ve geniş açı modu arasında geçiş yapılabiliyor. Geniş açılı lens sayesinde kalabalık özçekimlerde herkes rahatlıkla kareye girebiliyor. Buna ek olarak, düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde ekran aydınlatması flaş olarak kullanılabiliyor.
Arka kameranın odaklamasında küçük bir sıkıntı olsa da, ekrana bir defa dokunduktan sonra bu sorun çözülüyor. Kameranın görüntü yakalama hızı da tatmin edici seviyede. Deklanşöre bastıktan sonra fazla beklemeye gerek kalmadan fotoğraf çekiliyor. 2017 model LG K10’un gece çekimi performansı ise sınıfındaki diğer telefonlardan farklı değil. Gece çekilen fotoğraflarda gürültü etkisi biraz yoğun hissediliyor.
LG K10 2017’nin kamera uygulaması, kullanıcıları deklanşöre basma zorunluluğundan da kurtarıyor. “Cheese Shutter” adını taşıyan özellik aktive edildiğinde “Cheese”, “Smile”, “Kimçi” veya “LG” diyerek fotoğraf çekebiliyor. LG K10 2017’nin kamera ve galeri uygulamaları fotoğraf ve videoları hızlı biçimde paylaşmayı da kolaylaştırıyor.
LG K10 2017’nin hem ön hem de arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü video kaydı gerçekleştirilebiliyor.
LG K10 2017 inceleme: Kamera Fotoğrafları
LG K10 2017 inceleme: Sonuç
Akıllı telefon pazarında gözler üst segmentte olsa da, pazar payı oldukça büyük olan giriş seviyesinde de sert bir rekabet yaşanıyor. LG, giriş seviyesi ve orta segment arasında konumlanan K10 2017 ile sert rekabetten biraz olsun sıyrılıyor ve farklı bir seçenek arayan potansiyel müşterilerin karşısına çıkıyor.
LG K10 2017, 5.3 inç gibi büyük sayılabilecek bir ekranı kompakt bir kasanın içinde sunuyor. Tek elle rahatlıkla kullanılabilen telefon, ergonomik yapısıyla dikkat çekiyor. Bunun dışında sade hatlara sahip olan telefon, dokulu arka paneli ve metal görünümlü çerçevesiyle daha üst sınıf bir cihaz profili çiziyor.
Kutusundan Android 7.0 Nougat ile çıkması, LG K10 2017’nin en önemli avantajları arasında yer alıyor. Bu işletim sisteminin üzerine sade olarak nitelenebilecek bir arayüzün yerleştirilmesi de telefonla yaşanan deneyimi daha keyifli hâle getiriyor. Kamera ve Galeri uygulamalarının kullanışlılığı da K10 2017’ye artı puan kazandıran noktalar arasında bulunuyor.
LG K10 2017, etkileyici bir donanım listesine sahip değil. Ancak özellikle ön kamera performansı, Android 7.0 Nougat’nın varlığı ve kullanım kolaylığıyla bütçesini zorlamadan yeni bir telefon almak isteyenler için 2017 model LG K10’u uygun bir seçenek haline getiriyor.
Editörün Notu: LG K10 3 ay boyunca sadece Turkcell’de satışa sunulacak