LED projektörler aslında birkaç yıldır piyasada bulunuyor, ancak bu ürünler daha yeni yeni popüler oluyor. Bunda fiyatların daha yeni yeni makul seviyelere inmesinin rolü bulunuyor. Bununla birlikte LG HW300G gibi rahat taşınabilir, kurulumu kolay modellerin çıkmasının da etkisi bulunuyor. Bu yılın başlarında tanıtılan ve ülkemizde de piyasaya çıkan LG HW300G taşınabilir LED DLP projektör düz ekran TV’ye yatırım yapmak istemeyenler için her yere rahatlıkla taşınabilir ve kullanılabilir bir görüntü çözümü sunuyor, yeter ki yansıtma yapabileceğiniz temiz bir duvarınız veya bir perdeniz olsun.
Piyasada 1000 TL ile 1500 TL arasında değişen fiyatlarda alıcı bulan LG HW300G kendisi için biçilen değerin ne kadarını yansıtıyor. Bir düz ekran TV yerine bu projektörü tercih etmek ne kadar yerinde bir tercih olur? Yazının devamında yer alan LG HW300G incelemesinde bu soruların cevabını arayacağız. Bunu yaparken de cihazın kullanıcı arayüzüne dair fotoğrafları aktarıp nasıl bir kullanıcı deneyimi sunduğunu göstermeye çalışacağız.
Galeri: LG HW300G LED DLP Projektör
[nggallery id=1005]
[one-third]
İnceleme Başlıkları
Tasarım ve Donanım
Projeksiyon cihazlarını şimdiye kadar kocaman gövdeleri ve iki elle taşımayı gerektiren ağırlıklarıyla biliriz. Bununla birlikte son yıllarda sayıları artan cep projektörleri de bu teknolojinin cepte rahatlıkla taşınmasını ve her yere kolaylıkla götürülmesini sağladı. LG HW300G’yi ikisinin arasında bir ürün olarak nitelendirebiliriz. Yaklaşık 780 gr. ağırlığa sahip olan bu ürün çok büyük olmayan, ancak kalın bir kitaba eşdeğer bir hacimde geliyor. Her ne kadar cebe sığması zor olsa da, tek elle rahatlıkla taşımak mümkün. Bununla birlikte LG, HW300G ile birlikte bir taşıma çantası da hediye ediyor. İçinde çeşitli bölmeler bulunan bu taşıma çantası sayesinde projektörü, adaptör ve güç kablosunu, uzaktan kumandasını ve kablolarını her yere rahatlıkla taşımak mümkün hâle geliyor. Bu arada adaptöründen bahsetmişken, LG HW300G her ne kadar nispeten küçük ve rahat taşınabilir bir cihaz olsa da, beraberinde gelen adaptör cihazın neredeyse üçte birine denk gelen hacmiyle taşınabilirlikten pek nasibini almamış gibi görünüyor. Halbuki bu cihaza çok daha küçük bir adaptör yakışırdı.
LG HW300G iki renkli bir yapıda geliyor. Metal görünüme sahip ön bölüm koyu gri renge, geri kalan bölüm ise parlak siyah renge sahip. Bu yapının cihazı oldukça şık gösterdiğini söylemek gerek. Ön bölümde yer alan lensi özel bir koruyucu kapak her türlü toza ve darbeye karşı koruyor. Üst bölümde ise cihazın güç butonu, menü tuşu, temel kontrollerinin yapılmasını sağlayan kontrol tuşları ve odaklama kadranı yer alıyor. Cihazın yansıtma yüzeyine bulunduğu uzaklığa göre odaklama kadranı yardımıyla netlik ayarı yapmak gerekiyor. Menü tuşunun ve kontrol tuşlarının bu alana yerleştirilmesi uzaktan kumandanın bulunmadığı durumlarda temel işlevleri cihaz üzerinden bir şekilde görmeye olanak sağlıyor.
Tabii ki, LG HW300G’nin uzaktan kumandası bu temel kontrol işlevlerinin yanı sıra daha fazla kontrolü hem uzaktan hem de daha kısayoldan yapacak şekilde gerçekleştirme fırsatı sunuyor. Nispeten küçük ve ele rahatlıkla sığan, iki adet AAA pille çalışan uzaktan kumanda üzerinde kaynak girişi seçme, USB medya oynatıcısına doğrudan geçiş, hızlı menü ayarları, çalma kontrolleri ve bulunulan menüye göre farklı işlevler atanan renkli tuşlar yer alıyor.
LG HW300G girişler açısından zengin bir ürün olarak nitelendirilebilir. Tüm girişler cihazın arkasına düzgün bir şekilde yerleştirilmiş. DC girişinden güç alan bu cihazda USB 2.0, HDMI, RGB, A/V, komponent ve kulaklık girişleri bulunuyor. Ayrıca sağ üst köşede yer alan bir delik de cihazın belli bir yere emniyetle sabitlenmesi için kullanılan kilit mekanizması için gerekli olan yuvayı sunuyor. Cihazın kutusundan RGB, A/V ve komponent kablolar çıkıyor. HDMI kabloyu kullanıcıların kendilerinin temin etmesi gerekiyor. Bu girişlerin dışında LG HW300G’nin dahili hoparlörü de bulunuyor. Her ne kadar bu hoparlör çok güçlü olmasa da, harici ses sisteminin veya hoparlörün bulunmadığı durumlarda iş görecek yeterlilikte.
LG HW300G’nin altında cihazın belirli bir yere asılmasını sağlayan mekanizma desteği de bulunuyor. Bunun yanı sıra yüksekliği ayarlanabilir bir vida cihazın belli bir eğimde konumlandırılmasını ve bu şekilde duvarda veya perdede istenen noktaya yansıtma yapılmasını sağlıyor. Bu vidanın altına farklı bir eşya koyarak projektörün zeminden yüksekliğini artırabilir, yerden daha üst noktaya yansıtma yapmasını sağlayabilirsiniz.
Teknik Özellikler
LG HW300G’nin sahip olduğu LED lambalar 30 bin saatlik kullanım ömrü sunuyor. LG’nin hesaplamasına göre bu DLP projektör günde 4 saatlik kullanımla 20 yıl boyunca dayanacak yeteneğe sahip. LED lambaların uzun ömrün yanı sıra sağladığı bir başka avantaj da görüntü kalitesi. Yine LG’nin iddiasına göre LED lambalar yüzde 114 daha geniş renk skalası ve derin siyah doygunluğu üretiyor. Ayrıca LED ışıkların yüksek hızı görüntünün puslanmasını ve renklerin bozulmasını da önlüyor.
1280 x 800 WXGA çözünürlük desteği sunan projeksiyon cihazı 1080i, 720p, 576p, 480p, 480i video girişlerini desteklemekte. 1000:1 kontrast oranına sahip olan HW300G 300 lümenlik parlaklık değerini de barındırıyor. 16:9 ve 4:3 görüntü oranlarında görüntüleme yapılabiliyor. Projektör bir yansıtma yüzeyine 1.5 ile 9.1 metre arasında mesafeden görüntü yansıtabiliyor, yansıtılan görüntünün boyutu ise köşeden köşeye 121 ile 729 cm arasında değişiyor.
LG HW300G DLP projektörün bir başka öne çıkan özelliği da hızlı bir şekilde kapanıp açılması. Gerçekten projektör 5 saniye gibi kısa bir sürede açılıp tam parlaklıkta görüntü vermeye başlıyor. Bu açıdan cihazın normal bir TV’yi aratmadığını söyleyebiliriz. Benzer şekilde cihazın kapanması da aynı hızda gerçekleşiyor.
LG HW300G sahip olduğu dosya görüntüleme özelliği sayesinde PowerPoint, Excel ve Word dosyalarını gösterebiliyor. Bunun yanı sıra yine USB 2.0 portu üzerinden bağlanan disklerdeki asf, wmv, divx, avi, mp4, mkv, ts, tp, trp, vob, mpg, mpe ve mpeg formatındaki video dosyaları da oynatılabiliyor. Bunun yanı sıra JPEG formatındaki fotoğrafları görüntüleyen LG HW300G MP3 formatındaki şarkıları da çalabiliyor.
Performans ve Kullanım
LG HW300G’den en iyi performansı almak için cihazın bulunduğu ortamın yeterince karanlık olması en iyisi. En güzel sanıcı hava karardığında, ışıkların kapalı olduğu bir ortamda alacağınız kesin. Bununla birlikte nispeten aydınlık ortamlarda da rahatlıkla seçilebilecek görüntülerin yansıtıldığını söyleyebiliriz. Bu noktada HW300G’nin sahip olduğu LED lambaların hakkını vermek gerek. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi LED lambaların sahip olduğu renk desteği ve siyah derinliği, bunun yanı sıra cihazın sahip olduğu Twin XD Engine teknolojisi renk açısından doyurucu, yeteri kadar aydınlık görüntülerin elde edilmesine olanak sağlıyor.
LG HW300G’den mümkün olan keskin görüntüyü almak için cihazın üstünde bulunan odaklama kadranını kullanıp bulunulan uzaklığa göre en uygun netliği bulmanız önemli. Öte yandan LG HW300G’nin resim ayarlarına baktığımızda kontrast, parlaklık, keskinlik, renk ve ton gibi değerlerin kullanıcının zevkine göre ayarlanabildiğini görüyoruz. Ayarlarla uğraşmak istemeyen kullanıcılar için de sinema, spor, oyun gibi çeşitli hazır görüntü profilleri de bulunuyor. Bunun yanı sıra ekran ayarları içinde bulunan Keystone ayarı yardımıyla yansıtılan görüntünün yüzey üzerindeki açısını düzgün şekilde ayarlamak mümkün. Böylelikle özellikle sağ ve sol kenar çizgilerinin tabana dik hâle gelmesini ve ekran şeklinin ideale getirilmesine olanak sağlanıyor.
LG HW300G, HDMI girişi üzerinden bağlanan 1080i görüntü çıkışlı HD uydu alıcılarının görüntülerini mümkün olan en yüksek çözünürlükte yansıtıyor. Tabii ki, cihazın çözünürlüğü 1280 x 800 olduğu için biraz kayıp mevcut. Benzer durum cihaza bağlanan Blu-ray oynatıcılar üzerinden oynatılan içeriklerde de geçerli. Ancak şunu söylemek gerekir ki, her iki durumda da çözünürlük açısından bir indirgenme durumu söz konusu olsa da, genel olarak görüntü kalitesinin tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz.
LG HW300G’nin içinde bir çift, 1 W gücünde hoparlör bulunuyor. Bu hoparlörlerin basit durumlarda işe yarayacağını söyleyebiliriz. Örneğin, küçük ve sessiz bir odada oynatılan içeriğin sesini almak için yeterli. Ancak büyük bir odada veya açık bir ortamdaysanız, bununla birlikte ortamda biraz da gürültü varsa, bu bu hoparlörlerin yerine harici bir hoparlör kullanmak işinize gelebilir. Kulaklık girişinin olması kimseyi rahatsız etmek istemediğiniz durumlarda kulaklığınızı takıp seyir zevki yaşayabileceğiniz anlamına geliyor.
LG HW300G’nin yeteri kadar sessiz çalışan bir projeksiyon cihazı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak nadiren, çok kısa bir süre için cihazın çıkardığı gürültünün biraz arttığına tanık olabilirsiniz.
Galeri: LG HW300G Kullanıcı Arayüzü
[nggallery id=1006]
Multimedya ve Doküman
LG HW300G’de bir USB 2.0 portunun yer alması boşuna değil. Cihazda medya oynatıcılarda veya HDTV’lerde gördüğümüze benzer şekilde bir multimedya arayüzü bulunuyor. LG HW300G’ye bir harici disk veya bir USB parmak sürücü taktığınızda sistem bunu otomatik olarak algılayıp medya başlatıcı arayüzünü karşınıza çıkarıyor. Benzer arayüzü kumandanın sağ üst köşesinde bulunan USB tuşuna basarak çıkarmak da mümkün. Açılan pencerede video, fotoğraf, müzik ve dosya görüntüleyicisi başlıkları yer alıyor. Her bir bölümde de mevcut olan dosyaları düzenli bir klasör yapısı ve küçük fotoğraflı dosya görünümü eşliğinde görüntülemek mümkün. Özellikle küçük fotoğraf görünümü fotoğraf ve videoların ne olduğunun anlanmasına yardımcı oluyor.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi LG HW300G oldukça geniş bir video kodlayıcı desteğine sahip. Cihazın sahip olduğu işlemci yüksek çözünürlüklü video dosyalarının bile herhangi bir kesinti veya takılma olmadan, düzgün şekilde oynatılmasını sağlıyor. Alt yazı desteğinin bulunmasının da memnuniyet verici olduğunu söyleyelim. Üstelik alt yazının karakter kodlamasını ayarlamak ve bu sayede Türkçe karakterleri de düzgün şekilde görüntülemek mümkün. Öte yandan alt yazı ile görüntünün senkronizasyonu da ayarlanabiliyor.
LG HW300G, kendisine bağlanan herhangi bir diskteki fotoğrafları ister tek tek, ister slayt gösterisi eşliğinde gösteriyor. JPEG formatının desteklendiğini belirtmiştik. Bunun yanı sıra müzik bölümü üzerinden de bağladığınız diskteki şarkıları görebilir ve onları cihazın hoparlörleri üzerinden dinleyebilirsiniz. Bir projektör ile müzik dinlemek ne kadar gerekli olur, orası tartışılır; ancak LG video ve fotoğrafın yanına bunu eklemeyi ihmal etmemiş.
Dosya Görüntüleyicisi bağladığınız herhangi bir diskteki tüm dosyaları görmenize olanak sağlıyor. Bu noktada cihazın bir başka önemli özelliği ön plana çıkıyor, o da doküman gösterme. LG HW300G, yukarıda da bahsettiğimiz gibi ofis dokümanlarını görüntüleyebilme yeteneğine sahip. Yaptığımız testlerde doc, ppt ve xls uzantılı dosyaları sorunsuzca gösterdiğini gözlemledik. Ancak ne ilginçtir ki, docx, pptx ve xlsx gibi daha güncel Office sürümleriyle hazırlanmış dosyaları görüntüleyemedik. Benzer şekilde PDF dosyaları da açılmadı. txt uzantılı dosyaların ise düzgün bir şekilde görüntülendiğini sözlerimize ekleyelim. LG HW300G’ni bu özelliği onu özellikle sunum yapanlar için kullanışlı bir cihaz yapıyor. Üstelik doküman içinde sayfa değiştirme veya aşağı-yukarı kaydırma işlevi uzaktan kumanda yardımıyla gerçekleştirilebiliyor. Bu özelliğin bir bilgisayar kullanım ihtiyacını ortadan kaldırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
LG HW300G’ye oyun eklemeyi de unutmamış. Jump, Hole in One, Sudoku, Saving Crystal ve Invader olmak üzere beş farklı oyun LG HW300G sahiplerinin sıkıldıkları zaman başvurabilecekleri araçlar olarak cihaz içinde yer alıyor.
Sonuç
LG HW300G rahat taşınabilirliğe olanak sağlayan boyutları ve ağırlığıyla beğenimizi kazanan bir ürün oldu. Ürünün yansıttığı görüntünün renk açısından doyurucu, parlaklık açısından da yeteri kadar üst düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcıların tatmin edici bir seyir zevki yaşayabileceğini düşünüyoruz. Yalnız HW300G’den en iyi performansı almak için ortamın ışık şiddetinin yeteri kadar düşük olması gerekiyor. Bu açıdan ürünün düz ekran TV’nin yerini alıp birincil ekran olarak kullanılabileceğini düşünmüyoruz.
Yine de, LG HW300G odadan odaya rahatlıkla götürebileceğiniz, dilerseniz yatak odasına götürüp tavana yansıtma yaparak film izleyebileceğiniz, tatilde yanınızda taşıyabileceğiniz ikinci görüntüleme aygıtı olma niteliği taşıyor. Birlikte geldiği taşıma çantası da ürünün rahatlıkla ve emniyetli bir şekilde taşınmasına yardımcı oluyor. Bunun dışında LG HW300G’nin sahip olduğu doküman görüntüleme özelliği bu cihazın sıklıkla sunum yapan öğrenciler, öğretmenler, pazarlama görevlileri için de isabetli bir seçim olabileceğini akıllara getiriyor. LG HW300G’nin fiyatı incelemenin başında da belirttiğimiz gibi 1000-1500 TL bandında değişiyor.