İncelemelerManşetler

LG G4c İncelemesi

lg-g4c-inceleme-1

LG geçen yıl G3 ile yaptığını bu yıl da tekrarladı, görünen o ki bundan sonraki yıllarda da tekrarlayacak. Nisan sonunda amiral gemisi LG G4’ü tanıtan Güney Koreli şirket, bunun üzerinden fazla vakit geçmeden G4 altında yeni bir seri oluşturmaya başlamış, bu serinin ilk üyelerinden biri de LG G4c olmuştu. G4’ün tasarımını daha mütevazı özelliklerle ve uygun fiyatla buluşturan LG G4c kaliteli bir akıllı telefon isteyen, ancak bütçesini fazla zorlamak istemeyenleri hedefliyor. LG’nin orta segmentte iddialı Android telefonu LG G4c ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

lg-g4c-inceleme-11lg-g4c-inceleme-25lg-g4c-inceleme-15lg-g4c-inceleme-22lg-g4c-inceleme-23lg-g4c-inceleme-20LG G4c 139.7 x 69.8 x 10.2 mm.’lik boyutları ve 136 gr. ağırlığıyla gerçekten de kompakt, fazla ağırlık hissi vermeyen bir akıllı telefon. Büyük kardeşi LG G4’ten doğal olarak daha küçük bir yüzey alanına sahip olmasına karşın, birkaç milimetre de olsa, daha kalın. Kalınlığın LG G4c’nin ergonomisinde fazla olumsuzluk yarattığı söylenemez. LG, G4c’nin ekran çerçevesini mümkün olduğu kadar dar tuttuğu için bu telefonun yüzey alanı 5 inç ekranlı diğer telefonlara göre daha düşük. Bu da kalınlığın oluşturabileceği ergonomi dezavantajının önüne geçiyor.

LG G4c’yi elinize aldığınızda, baş parmağınızın 5 inç ekranın her noktasına rahatlıkla ulaştığını göreceksiniz. Ön yüzde herhangi bir fiziksel tuş görmüyoruz. Ekranın altındaki dar alanda sadece LG logosu mevcut ve bu epey dikkat çekiyor. Ekranın üstünde de ahize hoparlörü, LED durum lambası, sensör ve 5 megapiksel kamera bulunuyor.

LG G4C’NİN TASARIMINDA LG G4 ETKİLERİNİ FAZLASIYLA GÖRMEK MÜMKÜN

LG G4 gibi LG G4c’nin de sağ ve sol kenarlarında herhangi bir tuş, giriş, çıkış bulunmuyor. LG G4c’ye profilden baktığınızda tıpkı LG G4’teki gibi hafif bir kavisin söz konusu olduğunu göreceksiniz. Bunun çok da fark edilecek bir faydası olduğu söylenemez. Ancak tasarıma ayrı bir hoşluk kattığını söylemek gerekiyor. Bu arada LG G4’teki yuvarlaklığı epey düşürülmüş, yine de tamamen kaybedilmemiş köşeleri G4c’de de görüyoruz. Her iki telefonu yan yana koyduğunuzda, LG G4c’nin LG G4’ün kompakt bir türevi olduğu rahatlıkla anlaşılabiliyor.

LG G4c’nin G4’ten esinlendiği noktalar burada bitmiyor. G4c’nin arkasına baktığınızda Sihirli Tuşları yine kameranın altında görüyorsunuz. Bu tuşlar birbirinden rahatlıkla ayırt ediliyor, işaret parmağınızla bu tuşları yokladığınızda hangisinin ne işe yaradığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. LG G4c’nin de G4’te olduğu gibi plastikten yapılmış, ancak metalik, seramik veya altın görünümü verilmiş kapakları bulunuyor. Ne var ki, LG G4’ün en büyük ayırt edici özelliklerinden olan orijinal deri kapakları LG G4c’de görmüyoruz.

LG G4C’NİN METALİK VE SERAMİK GÖRÜNÜMLÜ ARKA KAPAKLARI BULUNUYOR

Arkada 8 megapiksel kamerayı ve bunun yanında da LED flaşı görüyoruz. G4’teki lazer otomatik odak veya renk spektrum sensörü gibi bileşenleri LG G4c’nin kamerasının yanında görmüyoruz. Arka kapağı kaldırdığımızda ise 2540 mAh kapasiteli pili görüyoruz. microSIM ve microSD kart yuvaları üst üste bindirilmiş şekilde, pilden uzak bir noktada konumlandırılmış. Böylelikle pili çıkarmadan SIM veya bellek kartı değişimi gerçekleştirilebiliyor.

LG G4c’nin alt kenarında microUSB portu ve birinci mikrofonu, üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofonu görüyoruz. Bu arada, arkada alt kenara doğru yerleştirilmiş, dört adet küçük kare deliğin oluşturduğu hoparlör ızgarası da epey yenilikçi görünüyor. Bunun yanında da LG logosu mevcut.

lg-g4c-inceleme-3lg-g4c-inceleme-2lg-g4c-ekran-goruntuleri-2lg-g4c-ekran-goruntuleri-1G4c’nin 5 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. 294 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan bu ekranı orta segment Android telefonlarının çoğunda görüyoruz. Bu ekranlar belki üst sınıf telefonlarda gördüğümüz kadar net ve keskin görüntüler ve yazılar sunmuyor olabilir, ancak telefondan optimum faydayı sağlamak için yeterli sayılabilecek görsel deneyimi sunuyor. LG G4c’nin 5 inç 720p ekranı için de aynı şeyi söyleyebiliriz.

5 İNÇ EKRAN YETERLİ KESKİNLİK VE PARLAKLIĞA, CANLI RENKLERE SAHİP

5 inç ekranın parlaklık aralığı epey geniş tutulmuş. En yüksek parlaklık seviyesine ayarladığınızda elde edeceğiniz sonuç epey iyi. Bu sayede aydınlık ortamlarda, güneş ışığı altında bile ekranda ne olup bittiğini rahat şekilde görmek mümkün oluyor. Ekran renkler bakımından da iyi bir performans sergiliyor. Renkli kullanıcı arayüzü bu ekran sayesinde daha çekici görünüyor. IPS ekranın görüş açılarının epey geniş olduğunu da sözlerimize ekleyelim. Ekranın tepkiselliği de iyi seviyede, ancak özellikle sürükleme yaparken parmaklarınızın ucunda hafif bir sürtünme hissi duyabilirsiniz.

İçeride barındırılan donanım bileşenlerinin özelliklerine baktığımızda G4c’nin bir yeniliğe sahip olmadığını, orta segment Android telefonların çoğunda gördüğümüz nitelikte teknik özelliklerle geldiğini görüyoruz. 1.2 GHz dört Cortex-A53 çekirdekli Snapdragon 410 yongaset, Adreno 306 GPU, 1 GB RAM, 8 GB dahili hafıza LG G4c’nin başlıca teknik özellikleri arasında bulunuyor.

LG G4c’nin sahip olduğu bu donanım paketi performans bakımından telefonu çok yüksek noktalara taşımıyor. Diğer Snapdragon 410 işlemcili orta segment Android telefonlarda nasıl bir performansla karşılaşıyorsak, LG G4c için de aynı durum söz konusu. AnTuTu Benchmark testinde 20000 seviyesindeki puanıyla LG G4c bizi şaşırtmadı. GeekBench 3’te de diğer orta segment Android telefonlarıyla benzer sonuçlar elde ettiğini görüyoruz.

ORTA SEGMENT ANDROID TELEFONLARIN GENELİNDE RASTLADIĞIMIZ PERFORMANS LG G4C’DE DE KARŞIMIZA ÇIKIYOR

lg-g4c-inceleme-24LG G4c’nin benchmark testlerinde elde ettiği sonuçların pratikteki yansımaları da çok farklı sayılmaz. Telefon genel olarak iyi şekilde işliyor, kullanıcı arayüzünde gezinti hemen hemen pürüzsüz şekilde yapılıyor, ara sıra karşımıza çıkan takılmaları göz ardı edebiliriz. Uygulama veya oyun açılışları da fazla bekletmeden gerçekleşiyor. İnternet tarayıcısının da iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz, Chrome yerine LG G4c ile birlikte sunulan varsayılan internet tarayıcısını tercih etmeniz daha yerinde olabilir. Oyunlar konusunda da LG G4c ortalamayı tutturuyor, çoğu oyunu takılma olmaksızın, hızlı tepkiler sunacak şekilde oynamayı sağlıyor. Tabii ki, yüksek profilli oyunlarda grafik performansı daha düşük oluyor, bunu da kabullenmek gerekiyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, LG G4c’nin içinde 2540 mAh kapasiteli pil mevcut. Pilin çıkarılabilir olması çoğu LG G4c sahibinin hoşuna gidecektir. Ancak çoğunlukla pil değişimine pek ihtiyaç duymazsınız. Telefonun ekranı ve işlemcisi nispeten daha düşük güç sarfiyatında bulunacaktır. Bu da telefonun normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarmasını sağlayacaktır. Eğer gerekli tasarrufları sağlarsanız, LG G4c ile birlikte tek şarjda iki günü rahatlıkla çıkarmanız mümkün oluyor.

LG G4C İLE 4G’YE ŞİMDİDEN HAZIR OLACAKSINIZ

Kablosuz bağlantılar bakımından LG G4c zengin bir telefon. 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 + LE, NFC, A-GPS ve GLONASS destekli GPS bu telefonun başlıca özellikleri arasında yer alıyor. HSPA desteği ile mevcut 3G şebekesinde yüksek mobil veri bağlantısı sunan LG G4c, LTE desteğine de sahip. Böylelikle gelecek yıl 4G Türkiye’de faaliyete geçtiğinde, LG G4c ile bu yeni döneme çoktan hazır bulunacaksınız.

lg-g4c-ekran-goruntuleri-3 lg-g4c-ekran-goruntuleri-4LG G4 Android 5.1 Lollipop ile yüklü gelmişti, ancak LG G4c’nin Android 5.0.2 Lollipop ile sunulduğunu görüyoruz. Bu noktada herhangi bir sorun yok, önemli olan LG G4c’nin Lollipop ile yüklü olarak gelmesi.

LG’nin G4’te gördüğümüz özelleştirilmiş Android kullanıcı arayüzünü LG G4c’de de görüyoruz. Bu kullanıcı arayüzü pastel renkleri, canlı tasarımıyla LG G4c kullanıcılarının hoşuna gidecektir. Ekranın alt kısmında yer alan navigasyon çubuğundaki kısayolların sıralamasını düzenleyebilir, buraya QuickMemo+ ve Bildirimler kısayollarını da ekleyebilirsiniz.

LG G4C’DE ANDROID 5.0 LOLLIPOP YÜKLÜ GELİYOR

lg-g4c-inceleme-7G4’te bulunan çeşitli yazılım özelliklerini G4c’de görmüyoruz. Örneğin QSlide adı verilen ve ekran üstünde sürekli açık kalabilen küçük uygulamalar bu telefonda yok. Ancak ekran üzerinde hızlı şekidle notlar almayı sağlayan QuickMemo+ uygulamasını yüklü olarak görüyoruz. Chrome’un yanı sıra LG internet tarayıcısı da LG G4c’de yüklü olarak geliyor. Bu arada LG Smartworld uygulaması üzerinden LG G4c’nin kullanıcı arayüzünü farklılaştıracak duvar kağıtları, yazı tipleri edinebilirsiniz. Ayrıca LG Smartworld içinden LG’nin ön plana çıkardığı uygulama ve oyunlar da sunuluyor.

Öte yandan Google’ın Play Store uygulama mağazası da kullanıcıları hazır şekilde bekliyor. Google Play Store erişiminin olması, Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube, Hangouts gibi servislere ait uygulamalarının da LG G4c’de yüklü olduğu anlamına geliyor. Bunlara Google klasörü altından erişim sağlamak mümkün.

LG G4C İLE BİR ADET MICROSD KART SATIN ALMANIZ FAYDALI OLABİLİR

lg-g4c-inceleme-21LG G4c’de 8 GB dahili hafızanın bulunduğunu söylemiştik. Bunun 5 GB kadarı kullanıcıların dosyalarını, fotoğraflarını, videolarını ve uygulamalarını saklamak için kullanılabiliyor. Eğer LG G4c’ye istediğiniz kadar fazla sayıda uygulama ve oyun yüklemek istiyorsanız, bunun için LG G4c ile birlikte en az 16 GB kapasiteli bir microSD kart satın almanızda da fayda olabilir.

Multimedya açısından LG G4c’nin temel ihtiyaçlarınızı karşılayacağını söyleyebiliriz. 1080p Full HD videoları oynatabilen bu telefonun 5 inç 720p ekranı iyi bir video deneyimi için yeterli oluyor. Müzik konusunda ister dahili hafızasına yüklediğiniz şarkılardan, isterseniz de internet üzerindeki radyolardan ve müzik servislerinden yararlanabilirsiniz. Arkadaki küçük hoparlör normal seviyede, kendisinden beklendiği gibi bir ses çıkışı sunuyor. Kutudan çıkan kulaklıklar da sizi idare edecektir. Ancak LG G4c ile daha iyi bir müzik keyfi için harici hoparlörler veya başka kulaklıklardan destek alabilirsiniz.

lg-g4c-inceleme-8lg-g4c-kamera-fotograflari-19lg-g4c-kamera-fotograflari-28Kameralar konusunda LG G4c’nin denge tutturmaya çalıştığını görüyoruz. Arkada 8 megapiksel kamerayla yetinilmiş. Halbuki LG G4c ayarındaki çoğu telefonda bugünlerde 13 megapiksel çözünürlüklü kameralar görüyoruz. Neyse ki, önde sunulan 5 megapiksel kamera ile orta segment Android telefonlardaki eğilim yakalanmış.

LG G4C’NİN KAMERASI GENELLİKLE OTOMATİK KONTROLLERLE İŞLİYOR

LG G4c’de yüklü gelen Kamera uygulaması doğal olarak LG G4’ün Kamera uygulamasındaki zengin kontrollerden yoksun. Basit modu kullanarak sadece ekranda netleme yapmak istediğiniz noktaya dokunarak hızlı şekilde fotoğraf çekebilirsiniz. Temel mod ise kamera üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor. Ne var ki, LG G4’ün Kamera uygulamasındaki Manuel modda sunulan DSLR seviyesindeki kontroller LG G4c’nin Kamera uygulamasında yok. Bunu da normal karşılamak gerekiyor.

LG G4c’nin 8 megapiksel arka kamerasıyla çekilen fotoğraflar, ışık şiddetinin iyi olduğu ortamlarda ve dışarıda güneşli havalarda sizi fazlasıyla memnun edecektir. Bu fotoğraflar canlı renkler, optimum parlaklık ve azaltılmamış detaylarla iyi iş görüyor. Ancak bazı çekimlerde keskinleştirmenin aşırı şekilde uygulandığı bariz şekilde belli oluyor. Bu da doğallığı ortadan kaldırıyor. Makro çekimlerde LG G4c yüzünüzü güldürecek bir performans elde etmeyi başarıyor.

Düşük ışıklı ortamlarda gerçekleştirilen çekimlerde görüntü işlemeyle birlikte gerçekleştirilen düzleştirmeyle birlikte detaylar kayboluyor, renklerin doğruluğu düşüyor. Gece çekimlerinde de LG G4c’nin performansı vasatı geçmiyor. Kısacası LG G4c’nin 8 megapiksel kamerası yeterli ışık koşullarında iyi performans sunuyor. Ancak ortamdaki ışık azalmaya başladığında performans da doğru orantılı olacak şekilde düşüyor.

ÖZELLİKLE AYDINLIK ORTAMLARDA LG G4C’NİN KAMERASI İYİ PERFORMANS SERGİLİYOR

Önde yer alan 5 megapiksel çözünürlüklü kamera da idare edecek nitelikte. Her ne kadar çözünürlük artırılmış olsa da, özellikle iç ortamlarda, ışık şiddetinin düşük olduğu koşullarda çekilen selfie fotoğraflar genellikle detaylardan yoksun görünüyor.

Video tarafında LG G4c’nin arka kamerasının 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Video çekimi tarafındaki performansın fotoğraf çekimiyle paralel olduğunu söyleyebiliriz, çok fazla şey beklememek gerekiyor. Yine de, LG G4c’nin kamerası ihtiyaç duyduğunuz anlarda video çekimi için de hazır bekliyor olacaktır.

https://youtu.be/91VJDk6tOnY

lg-g4c-inceleme-14LG G4c piyasada 850-900 TL seviyesinde fiyattan alıcı buluyor. Piyasada LG G4c gibi 5 inç 720p ekran, Snapdragon 410 işlemci, 8 veya 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamera, 5 megapiksel ön kamera gibi teknik özelliklere sahip olan birçok orta segment telefon görüyoruz. Bunlar genellikle LG G4c ile aynı fiyattan satılıyor ve onunla aynı performansı sergiliyor.

LG G4c bu noktada tasarımıyla ve ergonomisiyle diğerlerinden ayrılabilir. Plastik gövdeye sahip olan bu telefon LG G4’ten ilham alan tasarımıyla, estetik görünümlü arka kapaklarıyla, ergonomik tasarımıyla rahat bir kullanım sunuyor. LG G4c sayesinde her yerde rahatlıkla kullanabileceğiniz, cebinizde rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir telefona sahip olabilirsiniz.

TASARIM VE ERGONOMİ LG G4C’Yİ AYNI SEGMENTTEKİ DİĞER ÜRÜNLERDEN AYIRAN EN ÖNEMLİ UNSUR