Dosya

LG G4 ve LG G3 karşı karşıya

lg-gr-vs-lg-g3

LG, yeni amiral gemisi Android telefonu G4’ü dünyanın farklı noktalarında eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği etkinlikle görücüye çıkardı. Son birkaç aylık süre içinde çok sayıda dedikodu ve resmi duyurunun parçası olan LG G4’ün çoğu özelliği tanıtım etkinliğinden önce ortaya çıkmıştı. Akıllı telefona dair bilinmeyen az sayıdaki özellik de tanıtım etkinliğiyle birlikte ortaya çıktı. LG’nin yeni gözde telefonu G4 ve selefi G3 arasındaki farkları sizin için sıraladık.

Tasarım

LG G3’ün 146.3 x 74.6 x 9.3 mm.’lik boyutlarının ardından LG G4, 148.9 x 76.1 x 9.8 mm.’lik boyutlarla birlikte geliyor. Bu da Güney Koreli şirketin yeni amiral gemisinin selefine kıyasla daha büyük olduğu anlamına geliyor. Anca söz konusu farklar fazlasıyla milimetrik olduğu için, son kullanıcıların boyuttaki bu değişimi bir bakışta farketmesi pek mümkün gözükmüyor.

LG G4’ün boyuttaki büyüklüğü ağırlık alanına da taşınıyor. LG G3’ün 149 gram çektiği tartıda LG G4 155 gram çekiyor.

LG G4’ün genel hatları G3’ünkilere fazlasıyla benziyor. Büyük ekran ve arka paneldeki kontrol tuşları, her iki cihazın da temel tasarım unsurları arasında bulunuyor. Hem LG G4’te hem de LG G3’te neredeyse çerçevesiz bir ekran tasarımı mevcut. LG G4’ün kalınlığındaki küçük fazlalık ise akıllı telefonun yukarıdan aşağıya doğru kavisli tasarımından geliyor. Kavis ve arka kamera lensindeki küçük değişim dışında iki cihazın neredeyse aynı tasarımlara sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir.

LG G4’ün hakiki deri kullanılmış kahverengi, siyah, kırmızı, sarı, gök mavisi ve bej renkli modelleri bulunuyor. Söz konusu seçeneklere ek olarak, deri yerine seramiğin tercih edildiği altın rengi, gri ve beyaz modeller de potansiyel müşterilerin beğenisine sunuluyor. Böylelikle LG G4, altı renk seçeneği sunan selefini geride bırakmış oluyor.

Ekran

Hem LG G4’te hem de LG G3’te 2560 x 1440 piksel çözünürlüğünde 5.5 inç ekran bulunuyor. Her iki ekran da 534 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Piksel yoğunlukları aynı olduğu için son kullanıcıların keskinlik veya netlik konusunda bir fark görmeleri pek olası değil. Ancak bu durum LG G4’ün ekranının bazı yeni teknolojileri beraberinde getirmediği anlamına gelmiyor.

Güney Koreli şirkete göre, LG G4’ün ekranı renk gamı ve parlaklık konusunda ciddi bir ilerleme sunuyor. Gelişmiş dokunma hassaslığı ve zengin renkler de ekranda iyileşen noktalar arasında bulunuyor. LG’den yapılan açıklamaya göre, LG G4’ün ekranı yüzde 50 daha yüksek kontrast oranı ve yüzde 25 daha fazla parlaklık sağlıyor.

Kamera

LG, yeni amiral gemisini tanıtmadan önce cihazın bazı önemli özelliklerini bileşenlerini görücüye çıkarmış, cihazın hem ön hem de arka kamerası söz konusu bileşenler arasında ön plana yerleşmişti. LG G3’ün 13 megapiksel arka kamerası, LG G4’te yerini 16 megapiksel bir kameraya bırakıyor. Ancak yeni cihazın arka kamerasının esas ayırt edici özelliği, f/1.8 diyafram aralığına sahip olması. Böylelikle LG G4 hem selefinden hem de rakiplerinden farklı bir noktada konumlanıyor.

Daha geniş diyafram aralığı sayesinde LG G4, LG G3’ten yüzde 80 daha fazla ışık alıyor. Sensörün yüzde 40 oranında büyümesi ve daha doğal fotoğraflar elde etmeyi sağlayan renk spektrum sensörü de kameranın gelişen özellikleri arasında bulunuyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde LG G4 ile fotoğraf çekerken deklanşör hızını ayarlayabiliyor veya fotoğrafları RAW formatında kaydedebiliyor. LG G4’ün kamerasında basit, oto ve manuel olmak üzere üç farklı kullanım modu bulunuyor. LG G4’ün 8 megapiksel ön kamerası da, LG G3’teki 2.1 megapiksel ön kameraya kıyasla ciddi bir sıçrama anlamına geliyor.

Donanım

LG G4, altı çekirdekli 64-bit Qualcomm Snapdragon 808 işlemci ve 3 GB RAM ile birlikte geliyor. LG’nin Snapdragon 810’u tercih etmemesi şaşırtıcı bir seçim olarak değerlendirilse de, ortada LG G3’teki Snapdragon 801 işlemciye kıyasla bir ilerleme olduğunu belirtmek gerekiyor.

LG G4, potansiyel sahiplerine 32 GB dahili depolama alanı sunuyor. microSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 128 GB daha eklenebiliyor. LG G3’te kullanıcılara 16 GB dahili depolama alanı sunulmuştu.

Pil konusunda LG G4’te bir yeniliğe gitmeyen Güney Koreli şirket, yeni amiral gemisi telefonunda da, tıpkı G3’te olduğu gibi, 3000 mAh kapasiteli pile yer veriyor. LG G4’ün pilinin çıkarılabilir olduğunu da ayrıca belirtmekte fayda var.

Yazılım

LG G4, kutusundan LG G3’ün de yükseltildiği Android 5.1 Lollipop işletim sistemiyle birlikte çıkıyor. Şirketin LG G4 ile birlikte kullanıma sunduğu yeni arayüz UX 4.0 ise, ekranı uyandırmadan arka tuşlarla fotoğraf çekme imkanı veren QuickShot gibi özelliklere birlikte geliyor. Yeni arayüzün LG G3’e eklenip eklenmeyeceği henüz bilinmiyor.

Sonuç

Tahmin edilebileceği üzere, LG G4 pek çok alanda LG G3’ü geride bırakıyor. Ancak iki cihaz arasında halef-selef ilişkisinin bulunduğu göz önüne alınınca bu durum kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. LG G4, özellikle kamera, RAM, dahili hafıza ve kullanıcı arayüzü gibi alanlarda sunduğu yeniliklerle selefiyle arasına kalın bir çizgi çekmeyi başarıyor.