İncelemeler

LG G3 Beat İncelemesi

lg-g3-beat-inceleme-00034

LG Android ekosisteminde eskisinden daha iddialı ve adından daha fazla söz ettiriyor. Geçtiğimiz yaz piyasaya çıkan LG G3 amiral gemisi akıllı telefonuyla üst segmentte liderliğe oynayan, Quad HD ekran ve yazılım tabanlı özelliklerle tüketicileri kendisine çekmeye çalışan LG, oyunu kuralına göre oynamaya devam ediyor. Yani, LG G3’ün tasarımını daha kompakt boyutlarda, daha uygun fiyatla sunan “mini” versiyon fazla gecikmeden tanıtıldı ve geçtiğimiz günlerde piyasaya giriş yaptı. LG G3 Beat’ten bahsediyoruz. 999 TL gibi nispeten uygun bir fiyattan piyasaya sunulan bu Android telefonuyla ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

Donanım

LG G3 Beat 137.7 x 69.6 x 10.3 mm.’lik boyutlarıyla LG G3’ten daha az yer kaplayan, ancak ondan daha kalın bir telefon. LG G3 Beat için “mini” tanımlamasını yapıyoruz, aslında barındırdığı 5 inç ekranıyla LG G3 Beat bu tanımı çok fazla haketmiyor. Tasarım anlamında LG G3 Beat büyük kardeşi LG G3’ün hatlarını büyük oranda almış. Yuvarlatılmış köşeler, LG G3’teki kadar olmasa da dar sayabileceğimiz ekran çerçevesi, kavisli arka yüzey, metalik görünümlü plastik gövde, çıkarılabilir arka kapak gibi özellikleri LG G3 Beat’te de görüyoruz.

lg-g3-beat-inceleme-00006

Nasıl LG G3’teki dar ekran çerçevesi sayesinde 5.5 inç ekranlı telefonu tek elle kullanmak biraz olsun kolaylaşıyorsa, aynı durum 5 inç ekranlı LG G3 Beat için de geçerli. Ekranın 5 inç büyüklüğe sahip olsa da, dar çerçevesi nedeniyle daha küçük bir yüzey alanının varlığı söz konusu. Bu da telefonun tek elle nispeten daha rahat kullanılmasını sağlıyor. Gerçekten telefonu tek elle kullanırken baş parmağımız ekranın çoğu bölgesine, telefonu elde hareket ettirmeye ihtiyaç duymadan erişebiliyor.

LG G3 Beat ile LG G3 arasında, birincisi lehine 15 gr.’lık bir avantaj söz konusu. 134 gr. ağırlıkla LG G3 Beat kendi hacim sınıfındaki telefonların ortalamasında bir ağırlığa sahip. Plastikten yapılmış bir telefon olması ve ağırlığın gövdeye homojen şekilde dağıtılması sayesinde LG G3 Beat ne elde tutulurken ne de cepte taşınırken fazla ağırlık hissi yaratmıyor.

lg-g3-beat-inceleme-00008

LG G3’te yer alan 5.5 inç, 2560 x 1440 piksel çözünürlüklü ekranın yerini LG G3 Beat’te 5 inç, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü bir ekran alıyor. Anlayacağınız LG G3 Beat’in ekran çözünürlüğü büyük kardeşininkinin dörtte biri oranında. 294 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna sahip olan IPS LCD ekranın genel olarak fazla rahatsızlık yaratmadığını söyleyebiliriz. Ekrana biraz dikkatli ve yakından baktığınızda pikselleri farkediyorsunuz, ancak bu durum görüntü kalitesinde fazla olumsuzluk yaratmıyor. Yeteri kadar keskinlik söz konusu. Ayrıca ekran parlaklığı ve renklerin canlılığı da kullanıcıları tatmin edecek düzeyde. LG G3 Beat’in sahip olduğu 999 TL’lik fiyatla birlikte değerlendirildiğinde bu ekranın makul olduğunu ve beklentileri karşılayacağını söyleyebiliriz.

lg-g3-beat-inceleme-00010

LG G3 Beat’in ekranının altında sadece LG logosu yer alırken ekranın üstünde 1.3 megapiksel ön kamera, LED durum gösterge lambası ve ahize hoparlörünü görüyoruz. İnce bir görünüm sağlamak adına kenarlarda herhangi bir tuşa, giriş veya çıkışa yer verilmiyor. LG G3 Beat’in kavisli arka yüzü sayesinde kenarlardan arka yüzeyin en orta noktasına doğru giderek kalınlaşan bir yapı söz konusu. Sonuç olarak 10.3 mm. gibi bir kalınlığa sahip olmasına rağmen LG G3 Beat daha ince görünen bir akıllı telefon.

lg-g3-beat-inceleme-00013Üst ve alt kenarlara baktığımızda çeşitli bileşenlerin bulunduğunu görüyoruz. Alt kenarda mikrofon, microUSB portu ve 3.5 mm. kulaklık jakı bulunurken üst kenarda ise ikinci mikrofon ve kızılötesi port yer alıyor. LG’nin bir klasiği hâline gelen ve G serisi akıllı telefonlarının hemen hepsinde yer almaya başlayan Sihirli Tuş dizilimi LG G3 Beat’te de mevcut. LG G3’ün arkasında, 8 megapiksel kameranın hemen altında güç butonu ve onun üstüne ve altına yerleştirilmiş ses artırma ve azaltma tuşlarını görüyoruz. Tuşların tasarımı ve kullanılan malzeme LG G3’tekiyle aynı, böylelikle o telefondaki rahatlık G3 Beat’te de sunulmuş oluyor. Bu arada 8 megapiksel kameranın bir yanında LED flaş bulunurken diğer yanında LG G3 sayesinde tanıştığımız lazer odak sistemini de görüyoruz. Biraz aşağı doğru ilerlediğimizde LG logosunu, daha da alta indiğimizde hoparlörü görüyoruz. LG G3 Beat’in hoparlörü küçük görünse de, ses çıkış şiddeti bir akıllı telefon için hayli yüksek ve yeterli.

lg-g3-beat-inceleme-00022LG G3 Beat’in plastik arka kapağı sağ kenarda yer alan çentik sayesinde rahatlıkla çıkarılıyor. Metalik görünümlü bu arka kapak beyaz renkli versiyonda biraz çabuk lekelenebiliyor. Eğer alt ve üst kenarlarda aşınma benzeri bazı lekeler görürseniz endişeye kapılmayın. Hafif nemli bir bez yardımıyla bunlardan kurtulabilirsiniz. Kapağı çıkardığımızda dikkatimizi çeken ilk detay 2540 mAh kapasiteli batarya oluyor. Bu bataryanın yerinden çıkarılabilir olması esneklik sağlıyor ve ihtiyaç duyulduğunda yedek pil sayesinde telefonu şarj etmeye gerek duymadan daha fazla çalışma imkanı sunuyor. microSD ve microSIM kart yuvaları arkadan bakıldığında sağ kenarda üste doğru, üst üste gelecek şekilde konumlandırılmış. Böylelikle pille uğraşmadan, dolayısıyla telefonu kapatıp açmadan bellek kartı takmak veya SIM kart değiştirmek mümkün oluyor.

lg-g3-beat-inceleme-00025

Performans ve Batarya

Qualcomm’un 1.2 GHz dört Cortex A7 çekirdekli Snapdragon 400 yongasetini diğer çoğu “mini” versiyon Android telefonunda gördüğümüz gibi, LG G3 Beat’te de görüyoruz. Adreno 305 GPU’yu da barındıran bu yongaserte 1 GB RAM eşlik ederken, telefonun 8 GB dahili hafızası bulunuyor. 8 GB’lık kapasitenin yeterli olacağını söylemek zor, bu nedenle 64 GB’ye kadar kapasiteli kartları destekleyen microSD kart yuvasına 16 GB kapasiteli bir bellek kartı takmak yerinde olacaktır.

lg-g3-beat-inceleme-geekbench

LG G3 Beat’in barındırdığı bu donanım paketi telefonun ortalamada; fazla baş ağrıtmayan, ancak çok da üst seviyede olmayan bir performans sunmasına olanak sağlıyor. AnTuTu benchmark testinde elde edilen 17328 puan sözünü ettiğimiz performans düzeyini doğruluyor, aynı zamanda HTC One mini 2, Samsung Galaxy S5 mini gibi LG G3 Beat ile aynı segmentteki telefonlarla aynı düzeyde performans sunduğunu gösteriyor. Bu telefonlar da AnTuTu’dan 17000-18000 bandında puanlar elde etmişti. Bunun dışında GeekBench 3’ten elde edilen 338 tek çekirdek ve 1071 tek çekirdek puanları da AnTuTu’yu destekliyor, telefonun kendi segmentindeki telefonlarla aşağı yukarı aynı performansı sunduğunu gösteriyor.

lg-g3-beat-inceleme-00036

İnternet tarayıcı performansı bakımından LG G3 Beat belki üst sınıf akıllı telefonlar gibi 300-400 ms bandına inemiyor, ancak cihazdaki varsayılan internet tarayıcısının elde ettiği 1062.1 ms’lik SunSpider benchmark puanı fazlasıyla tatmin edici. Bu arada telefonda Chrome da yüklü geliyor, ancak bu tarayıcının SunSpider benchmark testinde elde ettiği 1833.1 ms’lik puan, daha fazla performans isteyenlerin varsayılan internet tarayıcısını tercih etmelerinin daha doğru olacağını gösteriyor.

LG G3 Beat’te 2540 mAh kapasiteli, değiştirilebilir batarya geliyor. Orta segment telefon için bu kapasite ortalamanın üstünde sayılır ve de kullanıcılarını bir hayli memnun edecektir. Katalog değerlere göre bu batarya sayesinde LG G3 Beat tek bir şarjla 750 saate kadar bekleme ve 16 saate kadar görüşme imkanı sunabiliyor. Gerçek hayat koşullarında tabii ki, bu rakamlara ulaşmak zor, ancak belirli bir fikir veriyor, cihazın pilinin tek şarjla ne kadar gideceği hakkında bir fikir oluşmasını sağlıyor.

lg-g3-beat-inceleme-batarya

Wi-Fi ve 3G’nin aktif, arka planda veri senkronizasyonunun açık olduğu bir durumda, birkaç telefon görüşmesi, e-posta ve sosyal ağların kontrolü, internette gezinme, kamerayla birkaç fotoğraf çekimi gibi işlerin bulunduğu normal yoğunluklu bir kullanımda LG G3 Beat’in bataryası tek bir şarjla 1-1.5 günlük bir performans gösteriyor. Ekran parlaklığının otomatik olarak ayarlanamaması belki pil performansını optimize etmesi noktasında zorluk yaratabilir; pili en fazla tüketen unsurlardan bir tanesi olan ekranın parlaklığını elle ayarlamak zorundasınız. Bu arada LG’nin eklediği bir yazılım özelliği sayesinde ekran parlaklığını gece 12 ile sabah 6 arasında tamamen sıfıra indirmek ve pilden tasarruf etmek de mümkün oluyor.

Yazılım

LG G3 Beat’te Android 4.4.2 KitKat yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de LG’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü mevcut. LG’nin ilk kez G3 ile birlikte tanıtımını gerçekleştirdiği ve bu cihazda kullanıma sunduğu özelleştirilmiş arayüz LG G3 Beat’te de, çeşitli araçlar ve özelliklerden yoksun şekilde karşımıza çıkıyor.

lg-g3-beat-inceleme-ana-ekran

Örneğin LG G3’te yer alan, çeşitli ipuçlarıyla kullanıcılara cihazlarından daha fazla verim almalarını sağlayan ve onların hayatlarında kolaylıklar sağlayan Akıllı İpucu özelliği yok. Yine LG G3’te yer alan LG Health uygulamasını ve buna bağlı olarak çalışan ana ekran bileşenini de LG G3 Beat’te görmüyoruz. Tabii ki, bunlar her kullanıcı için çok elzem özellikler sayılmaz, yoklukları kabul edilebilir.

lg-g3-beat-inceleme-00029

Yukarıda saydıklarımız dışında LG G3’te karşımıza çıkan çoğu yazılımsal özelliğe LG G3 Beat’te de rastlıyoruz. LG’nin geçen yıl tanıttığı ve bu yıl daha da geliştirdiği Knock On ve Knock Code ekran uyandırma ve kilit açma özellikleri de LG G3 Beat kullanıcılarına sunuluyor. Böylelikle telefonun ekranı kapalıyken iki kez hafifçe tıklatarak kilit ekranını açmak veya belirlenen bir düzeni ekranda tıklatarak ekran kilidini devre dışı bırakmak mümkün oluyor. Bunun dışında Smart Cleaning olarak adlandırılan akıllı temizleme özelliği de LG G3 Beat’te mevcut. Böylelikle LG G3 Beat’in 8 GB kapasiteli dahili saklama alanından daha iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

lg-g3-beat-inceleme-qslide

LG’nin daha önceki Android telefonlarında sunulan QuickMemo+ adlı ekran üzerinde hızlı not alma aracı, QSlide adlı ekran üzerinde sürekli asılı kalan, pratik uygulamalar, QuickRemote adlı uzaktan kumanda uygulaması LG G3 Beat kullanıcılarının da işlerini kolaylaştırmak üzere sunuluyor. Bunun dışında ThinkFree Viewer adlı ofis uygulaması da yüklü uygulamalar arasında dikkat çekiyor. Google’ın Chrome, Google+, Google Play Kitaplar, Google Play Gazetelik, Drive, Haritalar, YouTube gibi uygulamalarını da unutmayalım. Google Play Store da indireceğiniz oyun ve uygulamalar için hazır şekilde bekliyor.

lg-g3-beat-inceleme-00031

Kamera

LG G3’te yer alan 13 megapiksel çözünürlüklü, optik görüntü sabitleme sistemli, faz algılamalı ve lazer otomatik odaklı kameranın yerine, LG G3 Beat’de 8 megapiksel çözünürlüklü, otomatik odak ve LED flaşlı, yani daha mütevazı bir kameranın bulunduğunu görüyoruz. Buna rağmen LG, G3 Beat kullanıcılarına bir güzellik yapmış ve lazer otomatik odak sistemini telefona eklemiş. Böylelikle LG G3 Beat ile çekeceğiniz fotoğraflarda nesneye odaklama işlemini daha çabuk yapacaksınız.

lg-g3-beat-inceleme-00020

LG G3’teki Kamera arayüzü, fazla değişiklik olmadan LG G3 Beat’e taşınmış. Basit mod olarak adlandırılan düzende ekranda sadece menü ve geri ikonları yer alıyor. Size kalan tek şey odaklamak istediğiniz nesneye ekran üstünde dokunmak. Çekim işlemi de bu dokunma işleminin arkasından gerçekleşiyor. Menü ikonuna dokunduğunuzda ise gelişmiş moda geçiş yapılıyor. Bu moda geçtiğinizde ekranın bir kenarında flaş, ön ve arka kamera arasında geçiş, çekim modları ve ayarlar gibi yollara açılan seçenekler gelirken, ekranın diğer yanında da fotoğraf ve video çekim tuşları yer alıyor. Video ve fotoğraf çekim tuşlarının bir arada olması büyük kolaylık sağlıyor. Bu arada parmağınızı ekranın sağ veya sol kenarından ortaya sürükleyerek ön ve arka kameralar arasında hızlı geçiş yapabilirsiniz. Panorama modunun da bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

lg-g3-beat-inceleme-00037

LG G3 Beat’in kamerası lazer otomatik odak sayesinde, özellikle yakın çekimlerde nesnelere hızlı şekilde odaklıyor. Ancak işlemciye bağlı olarak çekim hızı LG G3’teki kadar yüksek değil. Çekim tuşuna dokunduktan sonra 2-3 saniye beklemeniz gerekiyor. Bu durum özellikle hızlı nesnelerde istenilen anların yakalanmasını engelleyebilir. Ayrıca düşük ışıklı ortamlarda çekim yaparken net sonuçlar elde etmek için LG G3 Beat’i mümkün olduğu kadar sabit tutmanız yerinde olacaktır.

lg-g3-beat-kamera-fotograflari-00034

Genel olarak bakıldığında LG G3 Beat’in kamerası tatmin edici işler yapıyor. Işık şiddetinin yeterli olduğu durumlarda gerçekten net, renkler bakımından canlı ve parlak fotoğraflar elde edebilirsiniz. Ayrıca HDR modunun varlığı sayesinde ışığın dengeli olmadığı, aşırı aydınlık ve gölgeli alanların bir arada bulunduğu yerlerde daha dengeli, detayların her alanda daha belirgin olduğu görüntüler de yakalayabilirsiniz.Ancak çekilen fotoğraflar genellikle detaylar bakımından biraz yoksun kalıyor, tam yakınlaştırma yaptığınızda pikselleşmelerin, detaylarda yoksunlukların farkına varacaksınız.

lg-g3-beat-kamera-fotograflari-00028

Yakın çekimlerde, lazer otomatik odağın da etkisiyle keskin ve net kareler yakalanıyor. Gece çekimlerinde varsayılan pozlama biraz artı değerde tutuluyor gibi görünüyor, sonuç olarak aydınlık kareler elde ediliyor, ancak grenleşme de buna bağlı olarak daha fazla görülüyor. İç mekan çekimlerinde de elde edilen sonuçlar fena sayılmaz.

Video tarafından LG G3 Beat’in 1080p Full HD çekim yapabildiğini görüyoruz. Videolarda el titremelerinin çekime olumsuz yansımaması için dijital sabitleme yapılıyor, böylelikle ortaya biraz daha düzgün videolar çıkıyor. Ayrıca çekim süresince odaklama ve pozlama da dinamik şekilde değiştirilebiliyor. LG G3 Beat’e video işlerini emanet edemezsiniz, ancak acil durumda cebinizde işinizi görebilecek bir kameranın bulunduğunu bilmek güzel olacaktır.

Öndeki 1.3 megapiksel kamerayla belki çok kaliteli ve yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflar çekemezsiniz, ancak LG ön kamera ile kullanılacak bir güzel yüz ayarı sunuyor. Ön kamera moduna geçiş yaptığınızda çekim tuşunun hemen yanında göreceğiniz güzel yüz ayarı sayesinde yüzünüzdeki lekeleri, sivilceleri, siyah noktaları silebilir, özçekimlerde pürüzsüz bir ciltle poz verebilirsiniz. Ancak bu ayarda fazla abartıya kaçmayın, yoksa ortaya abartılı sonuçlar çıkabilir.

Sonuç

LG G3 Beat, büyük kardeşi LG G3 ile benzer adı taşısa da, benzerlik tasarımın ötesine çok fazla geçmiyor. LG G3’ün kullanıcıların ilgisini çeken Quad HD ekran, dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemci, 13 megapiksel optik görüntü sabitlemeli kamera gibi çoğu özelliğinin LG G3 Beat’te kırpılmış olduğunu görüyoruz. Ancak karşımızda 999 TL’lik bir telefon olduğunu düşünecek olursak, bunu normal karşılamak gerekiyor. Ancak LG G3 Beat’i kendi sınıfı içindeki rakiplerle değerlendirdiğimizde epey güçlü olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

lg-g3-beat-inceleme-00035

5 inç ekran büyüklüğüne karşın nispeten daha dar bir yüzeye sahip olması LG G3 Beat’in tek elle rahat kullanılmasını sağlıyor. 5 inç ekranı 720p çözünürlüğe sahip olsa da, sunduğu görsel deneyim ve kalite tatmin edici seviyelerde. Dört çekirdekli Snapdragon 400 işlemcinin performansı çok yükseklerde gezinmiyor, ancak baş da ağrıtmıyor. 8 megapiksel arka kamerasından mahrum edilmeyen lazer otomatik odak sistemi sayesinde nesnelere hızlıca odaklamak ve çekim için geçen zamanı biraz daha azaltmak mümkün oluyor.

Eğer bir Android telefon almak istiyorsanız ve 1000 TL seviyesine çıkmanız mümkünse, LG G3 Beat tercih edebileceğiniz ve pek de hayal kırıklığına uğratmayacak bir akıllı telefon olarak sizi bekliyor.