LG dün yaptığı açıklamayla akıllı telefon pazarından çıkacağını doğruladı. Şirketin açıklamasında, bu kararın şirketin elektrikli araç bileşenleri, bağlı cihazlar, akıllı evler, robotik, yapay zeka ve işletmeler arası çözümler gibi büyüme alanlarına ve ayrıca platformlar ve hizmetler gibi kaynaklara odaklanmasını sağlayacağı dile getirildi.
Şu anda piyasada var olan telefonlar satışta kalmaya devam edecek. LG, ürünlerini “bölgeye göre değişiklik gösterecek biçimde bir süre için” desteklemeye devam edeceğini söylüyor. Şirket, olası işten çıkarmalar hakkında “istihdamla ilgili ayrıntıların yerel düzeyde belirleneceği” dışında hiçbir şey söylemedi. LG, akıllı telefon biriminin kapanışını bu yılın temmuz ayı sonunda tamamlamayı beklediğini söyledi.
LG’nin bu hamlesi, akıllı telefon bölümün son beş yıldaki büyük kayıplarının ardından birkaç aydır konuşuluyordu. Bir zamanlar Güney Koreli üretici Samsung’un rakibi olarak görülen LG’nin, son zamanlarda çıkardığı ileri teknoloji akıllı telefonları rekabet etmekte zorlanırken, şirket daha uygun fiyatlı cep telefonları çıkaran Çinli rakiplerle sıkı bir rekabete girmek zorunda kaldı. Halbuki LG daha önce akıllı telefon bölümünü 2021’de kârlı hâle getirmeyi umduğunu söylemişti.
Çıkan son haberler LG’nin uzun süredir gösterdiği ekranı yuvarlanabilir telefonunun gün yüzüne çıkma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor. Şirket bu cihazı en son bu yılki sanal CES fuarında gösterdiğinde, cihazın gerçek olduğunu anlamış ve bu yılın ilerleyen zamanlarında piyasaya çıkacağı bilgisini almıştık.
LG’nin akıllı telefonları tamamen bırakmayı düşündüğüne dair haber ve analizler en azından bu yılın başından beri ortalıkta dolaşıyordu. Bir şirket sözcüsü, şirketin akıllı telefon işinden çıkma potansiyeli hakkında daha önce çıkmış olan bir haberi “tamamen yanlış ve haksız” olarak nitelendirmişti, ancak daha sonra bir LG yetkilisi The Korea Herald‘a şirketin bölüm hakkında mantıklı bir karar vermesi gerektiğini doğrulamıştı. Yetkili, o sırada muhtemel tedbirlerin “akıllı telefon işinin satışı, geri çekilmesi ve küçültülmesini” içerebileceğini söylemişti.
Mart ayında, şirketin akıllı telefon işi için bir alıcı bulmaya çalıştığı, ancak görüşmelerin durduğu ve bunun yerine bölümü kapatabileceği yönünde haberler çıktı. Güney Koreli yayın organı DongA, şirketin yakında çıkması beklenen yuvarlanabilir ekranlı telefonlarının geliştirilmesini durdurduğunu ve bu yılın ilk yarısı için planladığı akıllı telefonlarını rafa kaldırdığını öne sürmüştü.
LG akıllı telefon pazarı için ilginç fikirler denemişti
LG, rakiplerine karşı payını kaybettiği için, alışılmadık biçimlere sahip bir dizi göz alıcı cihaz piyasaya sürmüştü. Altında bulunan daha küçük boyutlu bir ikincil ekranı ortaya çıkarmak için ana ekranı döndürülen LG Wing veya son zamanlarda çıkarılan çift ekranlı cihazları vardı. Ayrıca LG G5 ile modüler bir akıllı telefon fikri de yıllar önce değerlendirilmişti, ancak bir yıl sonra bu denemeden vazgeçilmişti.
Ne yazık ki LG için, bu özelliklerin hiçbiri telefonlarını çok ilgi gören cihazlara dönüştürmek için yeterince yararlı olmadı. Bu arada şirketin daha geleneksel biçimdeki telefonları, kamera performansı gibi temel alanlarda rakiplerinin gerisinde kaldı.
LG de bu kararıyla, yıllar içinde akıllı telefon pazarından çekilen yüksek profilli cihaz üreticilerinden oluşan uzun bir listeye katılmış oldu. Ne var ki, daha sonra üçüncü taraf üreticilerin büyük markaların kullanım haklarını aldığına tanık olmuştuk. LG için benzer bir durum söz konusu olur mu, zamanla göreceğiz. Örneğin, Nokia’nın tüketiciye dönük markası HMD tarafından üretilen telefonların üstünde yaşarken, Blackberry’nin markası başlangıçta TCL tarafından kullanıldı ve bu yıl OnwardMobility tarafından üretilen bir cihazla geri dönecek. Hâlâ birkaç düşük profilli telefon modeli satan, ancak 2017’de fikri mülkiyet haklarının çoğunu Google’a satan HTC’yi de unutmayalım.