İncelemelerManşetler

Lenovo Yoga 730 İncelemesi

lenovo yoga 730 inceleme

Bilgisayar dünyasında Yoga terimi artık Lenovo ile özdeşleşti. Bunu gördüğümüzde karşımızda esnek çalışma biçimleriyle kullanıcıların hayatlarının farklı alanlarında çeşitli işler için rahatlıkla kullanabilecekleri ürünlerin karşımızda olduğunu anlıyoruz. Lenovo Yoga 730 için de durum bu şekilde. Geçtiğimiz yılın Mobil Dünya Kongresi’nde duyurusu gerçekleştirilen ve birkaç aydır Türkiye piyasasında bulunan Lenovo Yoga 730, esnekliği optimum performansla birleştirmeyi amaçlayan bir ürün gibi görünüyor. Lenovo Yoga 730 inceleme yazımızda bu dizüstü bilgisayarla ilgili ayrıntıları bulabilirsiniz.

[wp-review id=”191010″]

Lenovo Yoga 730 inceleme: Tasarım

Lenovo Yoga 730 tasarım açısından selefi Yoga 720 modeline epey benziyor. Bir güncellemeye yakışır şekilde birtakım ufak tefekt değişiklikler, oynamalar barındırıyor. Örneğin Yoga 720’nin kenarlarını epey belirgin hâle getiren işlenmiş kromaj hatlar kaldırılmış. Sadece parmak izi okuyucusu ve izleme dörtgeninin kromaj çerçevelere sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca kapağın dışında bulunan Yoga logosu da krom kaplamalı. Öte yandan koyu gri, gümüş ve bakır gibi yeni renk seçenekleri de bulunuyor. Bizim elimizdeki test ürünü koyu gri renkte ve bu rengin ürünü gayet şık ve havalı gösterdiğini söylememiz gerekiyor.

Alt kısıma baktığımızda ön tarafa doğru iki adet küçük lastik şeridin yerleştirildiğini, arkaya yakın bir yere de uzun bir lastik şeridin konumlandırıldığını görüyoruz. Uzun şeridin hemen önünde ise havalandırma ızgarası bulunuyor. Ayrıca iki küçük lastik şeridin yanlarına ise hoparlörler yerleştirilmiş.

Lenovo Yoga 730’un büyük bir bölümü alüminyumdan yapılmış. Sadece ekranın olduğu bölümde, alanın çok büyük bir çoğunluğu camla kaplanıyor. Yoga 730 genel olarak yüksek kaliteli bir gövdeye ve sağlam bir yapıya sahip. Ekranı ana gövdeye iki adet menteşe bağlıyor. Gövdenin geneliyle karşılaştırıldığında bu menteşeler biraz basit kaçıyor. Kapağı tek elle sonuna kadar kaldırmak kolay değil, diğer elinizle tabanı sabit tutmanız gerekiyor.

Lenovo Yoga 730, ince ve şık bir dizüstü bilgisayar gibi görünse de, elinize aldığınızda ağırlığının normale göre biraz fazla olduğunu hissedeceksiniz. 1.22 kg. ile ultrabook bilgisayarların ortalamasının biraz üstünde olduğunu söylemek gerekiyor. Ekranın üst kısmında 720p HD web kameranın bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

[tg_gallery_slider gallery_id=”191283″]

Lenovo Yoga 730 inceleme: Özellikler

Lenovo’nun Yoga 730 için Full HD ve 4K olmak üzere iki farklı panel seçeneği var. İkisi de IPS teknolojisine sahip. Bizim elimizde 1920 x 1080p piksel Full HD panel var. Ekran tamamen camla kaplı ve camın yüzeyi parlak. Parlaklığa rağmen camın yansıtması yüksek değil. Bu da ekrana tam karşıdan bakmadığınızda da neler olduğunu rahatlıkla anlamanıza olanak sağlıyor. Öte yandan IPS teknolojisinin kullanılması, ekranın görüş açısını genişletiyor. Kenarlardan bakıldığında görüntü kalitesi ve renkler çok fazla indirgenmiyor.

Lenovo ekran parlaklığının 300 nit olduğunu söylüyor. Bu ekran parlaklık değeri ortalamalarda olmakla birlikte, çalışmak için yeterli ortamı sunuyor. Ne var ki, bu parlaklık dışarıda rahat bir çalışma imkanı sağlayacak yeterlilikte görünmüyor. Üstelik ekranı kaplayan camın yüzeyinin parlak olması da, dışarıda yansımanın fazla olmasına enden oluyor. Ekran sRGB renk gamının yüzde 97’sini destekliyor. Bu da yarı profesyonel düzeyde grafik düzenleme veya video yapım gibi işlerle uğraşanlar için makul görünüyor.

Bir Yoga modeli olmasının en büyük getirisi, ekranın 360 derece döndürülebilmesi, bu sayede Yoga 730’a farklı formlar kazandırılması oluyor. Standart bir dizüstü bilgisayar gibi kullanımın yanı sıra, ekranı tamamen arkaya katlayarak büyük bir Windows tableti elde edebilirsiniz. Eğer film izleyecekseniz, Yoga 730’u çadır moduna sokabilir ya da klavyeyi arkaya alarak sadece ekranın göründüğü bir görüntüleme biçimi elde edebilirsiniz. Bu sayede Yoga 730, farklı ihtiyaçlara rahatlıkla cevap verebiliyor.

Lenovo Yoga 730’da altı satırlık ada tipi klavye bulunuyor. Tuşların yerleşimi ve tasarımı Yoga 720’dekiyle aynı. Tuşların alt kenarları hafif kavisli yapılmış, ancak tuşların yüzeyleri düz. Tuşların derinliği fazla değil, sertliği de ortalamanın biraz üstünde. Yine de, Yoga 730’u deneyimlediğimiz süre boyunca yazı yazarken hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadığımızı söylememiz gerekiyor. Tuşların arka aydınlatması yok. Bu durum karanlıkta veya loş ortamda çalışırken biraz sıkıntı çekmenize neden olabilir.

İzleme dörtgeni alıştığımız yerde, klavyenin altında bulunuyor. Klavyenin boyutları 13 inçlik bir dizüstü bilgisayar için yeterli. İzleme dörtgeninin alt tarafındaki üçte birlik kısım tıklatılabilir. Tuşların derinliği fazla değil, ancak keskin. Böylelikle tıklatma yaptığınızı rahatlıkla anlıyorsunuz. Yüzey de pürüzsüz ve imleci hızlı bir şekilde kontrol etmeye fırsat sağlıyor. Herhangi bir harici fareye ihtiyaç bıraktırmıyor.

Bu arada arzu ederseniz, dokunmatik ekranı kullanarak da Lenovo Yoga 730’u kontrol edebilirsiniz. Üstelik kutudan da ekran kalemi çıkıyor. Bu ekran kalemi Wacom’un AES teknolojisini kullanıyor ve 4096 basınç seviyesini destekliyor. Kalemin gayet hızlı ve tepkisel olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın her noktasında rahatlıkla çalışma fırsatı sunuyor. Rahatlıkla kavranıp kullanılabilen bu kalemin üzerinde iki adet düğme var. Bunların işlevleri de ön yüklü olan Lenovo uygulaması yardımıyla ayarlanabiliyor.

Lenovo Yoga 730’un bağlantı tarafına baktığımızda, solda iki adet USB-C portunun yer aldığını görüyoruz. Bunlar Thunderbolt 3 desteğine sahip. Böylelikle Thunderbolt 3 destekli depolama cihazlarına veya monitörlere hızlı bağlantı sağlayabilirsiniz. Ayrıca şarj işlemi de Thunderbolt 3 portu üzerinden sağlanıyor. Sağda da USB-A portu var ve bu portu USB 3.0 destekli. Bu portun varlığı sayesinde daha eski aksesuarlarınızı da herhangi bir adaptöre ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz. Sol tarafta 3.5 mm kulaklık jakı da var. SD kart yuvasının olmamasının biraz hayal kırıklığı yarattığını söylememiz gerekiyor.

Yoga 730, güvenlik tarafında ise artık çoğu dizüstü bilgisayarda gördüğümüz parmak izi okuyucusuna güveniyor. Klavyenin sağ alt köşesinin hemen altında parmak izi okuyucusunu göreceksiniz. Rahatlıkla erişilebilir bir yerde bulunan parmak izi okuyucusuna tüm parmak izlerinizi ekleyip kullanabilirsiniz. Windows Hello oturum açma sistemine entegre çalışan parmak izi okuyucusu gayet hızlı çalışıyor ve bilgisayarı anında kullanmaya olanak sağlıyor.

Kutudan çıkan 65W’lık adaptör, büyük bir hacme sahip değil. Bu sayede çantada rahatlıkla taşınıyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi, kutudan ekran kalemi de çıkıyor.

Lenovo Yoga 730 inceleme: Performans ve Pil

Lenovo Yoga 730’un elimizdeki versiyonunda Intel Core i7-8550U CPU bulunuyor. Kaby Lake tabanlı 8. nesil Intel işlemci, Intel UHD Graphics 620 dahili grafik işlemci birimiyle geliyor. Dizüstü bilgisayarda 8 GB RAM de yer alıyor. Bu donanım paketi genel olarak iyi performans sağlıyor. Benchmark testlerinde elde edilen sonuçlar da aynı fiyat ve özellikler çizgisindeki rakipleriyle karşılaştırılabilir seviyede. Pratikteki deneyimlerimiz de, Yoga 730’un günün büyük kısmını dışarıda geçirenlerin işlerini bekleme veya takılma olmadan, hızlı bir şekilde görmelerine izin vereceğini gösteriyor.

Dizüstü bilgisayarda 512 GB kapasiteli SSD bulunuyor. Bu SSD’nin elde ettiği yazma ve okuma sonuçları da gayet makul görünüyor. Böylelikle sık kullandığınız uygulamalar hızlı şekilde açılıyor. Aynı zamanda çevresel depolama cihazlarıyla gerçekleştirilen veri transferlerinde de fazla bekleme olmuyor. Yoga 730’un Adobe’nin Lightroom, Premiere Pro gibi üretkenlik yazılımlarıyla gayet iyi şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Oyun oynamayı düşünenler için, Yoga 730’un en elverişli ortamı sağlamadığını söylememiz gerekiyor. Yine de, Windows Mağaza’dan indireceğiniz veya başka kaynaklardan yükleyebileceğiniz oyunlar, düşük grafik ayarlarıyla oynanabilir düzeyde olacaktır.

Lenovo Yoga 730’un ısınma konusunda sorun çıkardığı yok. Fanın sesini ara sıra duyduk, bu da çok yüksek bir seviyede sayılmaz. Hoparlörler ise Dolby Atmos desteğine sahip olmasına rağmen, tatmin edici bir ses çıkışı sunmuyor. Özellikle ses çıkış şiddeti düşük. Eğer film veya dizi izlemeyi düşünüyorsanız, harici bir hoparlör bağlamanız daha iyi olacaktır.

Pil tarafına gelecek olursak, Lenovo Yoga 730’da da selefi Yoga 720’de olduğu gibi 48Wh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pil, normal yoğunluklu bir kullanım ve ekran parlaklığının yüzde 65-70 seviyesinde olduğu bir durumda, 5-6 saat arası bir kullanım sunacaktır. Eğer ekran parlaklığını azaltır ve diğer güç tüketen uygulamaları ve süreçleri kapatırsanız, 6 daha üstüne çıkmanız mümkün olacaktır. Kafe veya benzeri ortamlarda 1-2 saat oturup, fişten uzak şekilde iş yapmak isteyenler için Lenovo Yoga 730’un pili yeterli olacaktır. Ya da uçak yolculuklarında tam uzunlukta 1-2 filmi piliyle rahat bir şekilde izlemenize imkan verebilir. Pili iki saate yakın bir zamanda tam doluluğa ulaşıyor. Aynı zamanda hızlı şarj desteği sayesinde 15 dakika gibi bir şarj ile 1-2 saat arası kullanım sağlayacak pil seviyesine erişilebiliyor.

Lenovo Yoga 730 inceleme: Yazılım

Lenovo Yoga 730’da Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. İster Windows Mağaza’dan, ister başka kaynaklardan dilediğiniz uygulama ve yazılımları ya da oyunları Yoga 730’a yükleyebilirsiniz. Her bilgisayarda olduğu gibi, Lenovo Yoga 730’da da çeşitli uygulamalar yüklü olarak geliyor. Örneğin McAfee’nin virüs koruma paketi başlangıçta ücretsiz olarak denenebiliyor. Sonrasında kullanmak size kalmış.

Öte yandan çeşitli Lenovo uygulamaları da mevcut durumda. Örneğin, Lenovo Vantage uygulaması sürücülerinizi güncellemeyi, tanılama çalıştırmayı, cihazınız hakkında bilgi edinmeyi kolaylaştıran birtakım özellikleri sunuyor. Bu uygulama sayesinde pil durumunu da bir bakışta görebilirsiniz. Lenovo Vantage Araç Çubuğu ise mikrofon, göz koruması, izleme dörtgeni dokunmatiği gibi araçlara hızlıca erişmeyi sağlıyor. Lenovo App Explorer ise bilgisayara yükleyebileceğiniz çeşitli Windows Mağaza uygulamaları veya oyunları hakkında tavsiyeler sunuyor. Lenovo Kalem Ayarları uygulaması da, Yoga 730 ile birlikte gelen ekran kalemini eşleştirmenizi, üstündeki tuşlara işlevlere atamanızı mümkün kılıyor.

Kalemin gelmesinin en önemli avantajlarından bir tanesi Windows 10’un yerleşik Windows Ink desteğinden yararlanmak. Görev çubuğunda kalem işaretini göreceksiniz. Buna tıklattığınızda Windows Ink Çalışma Alanı kenar çubuğu açılıyor. Buradan ekran kalemiyle yapışkan notlar oluşturabiliyor veya taslak çizimler hazırlayabiliyor, bunları boyayabilirsiniz. Kalem sayesinde Yoga 730 öğrenciler ve profesyoneller için büyük boyutlu bir not defterine dönüşebiliyor. Tabii ki, buna biraz da Lenovo Yoga 730’un arkasına kadar katlanabilen ve tablet gibi kullanıma izin veren dokunmatik ekran katkı sağlıyor.

Lenovo Yoga 730 inceleme: Sonuç

Lenovo Yoga 730, selefi Yoga 720’ye göre kayda değer güncellemeler içermiyor. Dış gövdede yapılan ufak tefek değişikliklerin dışında, içeride 8. nesil Intel Core işlemcilere yer verilmesi, her iki USB-C portunun da Thunderbolt 3 desteğine sahip olması en önemli artılar arasında bulunuyor. Alüminyum gövdesine rağmen normale göre biraz daha ağır hissedilmesi garip durabilir. Yine de, dizüstünde kullanım veya çantada taşıma sırasında bu ağırlık bir sorun çıkarmıyor.

Yoga 730’un Full HD ortamı belki dışarıda çalışmak için en elverişli koşulları sunmayabilir. Ancak günün büyük çoğunluğunu kafe veya toplantı salonlarında geçiriyorsanız, 300 nit parlaklık seviyesindeki ekran sizin için yeterli olacaktır. Üstelik Full HD ekran 13.3 inçlik büyüklükte yeteri kadar keskinlik sunuyor. Renklerin canlılığı da tatmin edici seviyede. Sadece çalışmak değil, eğlenmek için de Yoga 730 elverişli. Ancak bunun için harici hoparlör edinmenizi tavsiye ederiz.

Kutudan kalem çıkması memnun edici. Bu sayede Lenovo Yoga 730’u standart bir dizüstü bilgisayarın ötesinde, not alma veya çizim işlerinin de yapılabildiği bir tablet olarak kullanmak mümkün oluyor. Sekizinci nesil Intel Core i7 işlemci, sadece günlük işler için değil, ortalama seviyede grafik düzenleme veya video yapım işleri için yeterli. Günün büyük kısmını dışarıda geçiren içerik yapımcıları veya kreatif kişiler için Yoga 730, işlerini her yerde görmelerine imkan sağlayacak bir seçenek olabilir. Ancak satın alma kararı vermeden önce ekran parlaklığı ve renkleri kendi gözleriyle görmelerinde fayda var.

9000 TL civarında fiyatıyla Lenovo Yoga 730 ucuz değil. Ancak kabul etmek gerekiyor ki, iyi bir dizüstü bilgisayar satın almak için artık bu seviyeleri zorlamak gerekiyor. Yoga 730 esnek yapısı, kaliteli malzemesi, şık görünümü, iyi performansı ile kendisi için verilen paranın hakkını verebiliyor.