Akıllı telefon satın almak için belli miktar bir parayı gözden çıkarmaya karar verenler ilk olarak Samsung, LG, HTC, Sony gibi markaların seçeneklerine bakıyor. Halbuki bu markaların ürünlerinden biraz daha aşağı fiyat noktalarında, yine onların ürünleriyle boy ölçüşecek seviyede teknik özelliklere sahip alternatifler görmek mümkün. Lenovo Vibe Z2 Pro da bunlar arasında bulunuyor. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında yurt dışında piyasaya çıkan bu 6 inç ekranlı “phablet” cihazı, Lenovo’nun akıllı telefonlarının 2015 başı itibarıyla Türkiye piyasasına giriş yapmasıyla birlikte nihayet ülkemizde de satışa sunuldu. Büyük ekranlı bir akıllı telefon için 2000 TL çizgisini aşmak istemeyenlerin ilgisini çekebilecek Lenovo Vibe Z2 Pro ile ilgili detayları bu inceleme yazısında anlatıyoruz.
Video İnceleme
Lenovo Vibe Z2 Pro sahip olduğu 6 inç ekranıyla epey büyük görünüyor. Ancak Lenovo ekran çerçevesini oldukça dar tutarak telefonun boyutunun makul sınırlar içinde olmasını sağlıyor. 156 x 81.3 x 7.7 mm.’lik boyutlara sahip olan Lenovo Vibe Z2 Pro’nun ergonomisinde ince profili oldukça önemli bir yer tutuyor. Ayrıca kenarların arka yüzeyle buluştuğu çizginin kavisli şekilde tasarlanması da telefonun kavranmasını kolaylaştırıyor. 179 gr. ağırlığıyla Lenovo Vibe Z2 Pro bir süre elinizde tuttuktan sonra yorgunluk hissi vermeye başlayabilir. Telefonu, büyük boyutlarına karşın cepte rahatlıkla taşıyabildiğimizi belirtelim. Ses ve güç tuşları tek elle kullanımda parmakların herhangi bir zahmet göstermeden rahatlıkla erişebileceği noktalara yerleştirilmiş. Sadece baş parmakla ekranın bütün noktalarına erişmek ise ne yazık ki mümkün değil.
Vibe Z2 Pro’nun 6 inç ekranı 1440 x 2560 piksel QHD çözünürlüklü gerçekten keskin yazı ve grafikler sunuyor. 490 ppi’lik piksel yoğunluk değeriyle bu ekran web sitelerini, fotoğrafları, videoları gayet düzgün şekilde görüntülüyor. Ekranın siyah renk derinliği iyi seviyede, kontrast ve renk canlılığı da gayet memnun edici. IPS LCD ekran geniş görüş açıları sunarken güneş ışığı altında da telefonu rahatlıkla kullanmayı sağlayacak parlaklığı sunuyor. Dokunmatik ekranın tepkiselliği de memnun edici, dokunmalar, sürüklemeler ve geçişlerde herhangi bir ağırlık hissedilmiyor.
[quote_center]6 İNÇ EKRAN QUAD HD ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ KESKİN YAZI VE GRAFİKLER SUNUYOR.[/quote_center]
Ekranın altında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları var, ancak Android 5.0.2 Lollipop güncellemesinin ardından bunların arka aydınlatmaları çalışmaz oldu. Ancak el yordamıyla menü, ana ekran ve geri tuşlarının işlevlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ekran üstünde sanal navigasyon kontrolleri bulunmuyor. Ekranın üstündeki dar alanda ahize hoparlörü, 5 megapiksel kamera, sensör ve LED durum ışığını görüyoruz. Ön yüz Corning Gorilla Glass 3 ekran camıyla koruma altına alınıyor.
Lenovo Vibe Z2 Pro’nun metal gövdesinde uzun olan sağ ve sol kenarlarda hafif eğim dikkat çekiyor. Bu eğim de telefonun rahat şekilde tutulmasına katkıda bulunuyor. Sağ kenarda SIM kart yuvasını görüyoruz. Bu yuva kutunun içinden çıkan ince uçlu cisim yardımıyla açılıyor. Lenovo Vibe Z2 Pro çift SIM kart destekli olduğu için bu yuva iki microSIM kart yerleştirilecek şekilde tasarlanmış. SIM kart yuvasının altında da güç butonunu görüyoruz. Karşı tarafta da ses tuşunu görüyoruz. Alt kenarda hoparlör, microUSB portu ve mikrofon, üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor.
[quote_center]VIBE Z2 PRO’NUN ÇİFT SIM KART DESTEĞİ BARINDIRMASI İKİ FARKLI HATTA SAHİP OLANLARI CEZBEDECEKTİR.[/quote_center]
Lenovo Vibe Z2 Pro’nun metal gövdesi siyah, beyaz ve altın olmak üzere üç farklı renkle sunuluyor. Oldukça sağlam bir telefon olan Vibe Z2 Pro’nun herhangi bir çıkarılabilir kapağı veya parçası bulunmuyor. Telefonun alt ve üst kenarlarında bir süre sonra kullanıma bağlı olarak ufak tefek aşınmalar görebilirsiniz, ancak bunlar iPhone, HTC One M9, Galaxy S6 gibi metal gövdeli telefonlarda da görülebiliyor. 16 megapiksel kamera, çift LED flaş ve ikinci mikrofon arka yüzeyde, siyah renkli şeritle sınırları çizilmiş bir bölümde yer alıyor. Lenovo yazısı da bir aşağıda, ortaya doğru olacak şekilde konumlandırılmış.
Vibe Z2 Pro geçen yılın ağustos ayında duyurulan bir akıllı telefon. O zaman bu telefon üst sınıf bir telefon olarak duyurulmuştu, aslında Snapdragon 801 işlemci barındırması dışında bütün teknik özelliklerinin bugünlerde üst sınıf Android telefonlarda gördüğümüz teknik özellikler olduğunu söyleyebiliriz. 2.5 GHz dört çekirdekli Snapdragon 801 yongaset, Adreno 330 GPU, 3 GB RAM, 32 GB dahili hafıza Lenovo Vibe Z2 Pro’nun başlıca teknik özellikleri arasında bulunuyor. Bu donanım paketi benchmark testlerinde ortalamanın üstünde sonuçlar veriyor, ancak bu yılın ilk yarısında gördüğümüz HTC One M9, Samsung Galaxy S6 veya LG G4 gibi amiral gemilerinden geride kalıyor. Lenovo Vibe Z2 Pro genellikle 2014’ün ilk yarısında çıkan Snapdragon 801 işlemcili telefonlarla aynı seviyede puanlar alıyor.
[quote_center]SNAPDRAGON 801 GEÇEN YILIN İŞLEMCİSİ OLABİLİR, ANCAK VIBE Z2 PRO’NUN HIZLI ŞEKİLDE İŞLEMESİ İÇİN GEREKLİ GÜCÜ SAĞLIYOR.[/quote_center]
Yine de, bu durumun pratikteki kullanıcı deneyimine olumsuz bir etkisi bulunmuyor. Lenovo’nun sunduğu özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünde rahat şekilde gezinti yapılabiliyor, takılma veya gecikme gözlenmiyor. Web siteleri de hızlı şekilde yükleniyor, kaydırma, yakınlaştırma gibi işlerde Lenovo Vibe Z2 Pro sorun çıkarmıyor. Oyun konusunda da Lenovo Vibe Z2 Pro’nun fazlasıyla yeterli olduğunu, Google Play’de bulunan yüksek profilli oyunları bile rahatlıkla oynatabileceğini söyleyebiliriz.
4000 mAh kapasiteli pili Lenovo Vibe Z2 Pro’nun en güçlü noktalarından bir tanesi. Normal yoğunluklu bir kullanımda Vibe Z2 Pro’nun pili iki gün boyunca şarj etmede kullanmanıza olanak sağlıyor. Bunun dışında çeşitli pil tasarruf araçlarını kullanarak bu süreyi daha da yukarılara çıkarabilirsiniz. Lenovo Vibe Z2 Pro’yu yoğun şekilde kullansanı da, bu telefon sabahtan akşama bir günü tek bir şarjla götürebilir gibi görünüyor.
Kablosuz bağlantı tarafında Lenovo Vibe Z2 Pro’nun 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, FM radyo, NFC gibi özellikleri barındırdığını görüyoruz. HSPA ve LTE gibi mobil geniş bant destekleri de mevcut. 4G’nin 2016 yılında Türkiye’de faaliyete geçmesi bekleniyor. O zaman Lenovo Vibe Z2 Pro ile de 4G servislerinden yararlanma fırsatı bulacaksınız.
Lenovo Vibe Z2 Pro elimize ulaştığında Android 4.4 KitKat çalışıyordu, ancak geçtiğimiz günlerde Android 5.0.2 güncellemesi geldi. Lollipop güncellemesiyle birlikte Lenovo Vibe Z2 Pro’nun kullanıcı arayüzü daha canlı hâle geldi, kullanma isteğimiz arttı. Android 4.x sürümlerinin sıkıcı görünüme sahip menülerinin yerini Lollipop’un renkli ve canlı menüleri aldı. Ayrıca klavye de daha kullanışlı hâle geldi. Tabii ki, Lollipop’un üstünde Lenovo’nun özel kullanıcı arayüzü yine mevcut. Bu kullanıcı arayüzünde uygulama menüsü yok, her şey ana ekrana yerleştirilmiş, uygulama kısayolları, klasörler ve bileşenler bir arada bulunuyor. Burayı ihtiyaçlarınız doğrultusunda düzenleyebilir, sık kullandığınız uygulamaları ve araçları bir araya toplayarak düzenli bir kullanım alanı oluşturabilirsiniz.
[quote_center]ANDROID 5.0 LOLLIPOP GÜNCELLEMESİYLE BİRLİKTE VIBE Z2 PRO BAMBAŞKA BİR TELEFONA DÖNÜŞTÜ.[/quote_center]
Tema Merkezi bölümünde Lenovo’nun sunduğu çeşitli tema seçenekleri bulunuyor. Ayrıca kilit ekranı, duvar kağıdı, kilit ekranı ve son görevler listesi gibi bölümlerin görünümü de değiştirilebiliyor. İnternet üzerinden doğrudan tema indirme seçeneği yok, ancak SD karttan tema aktarma gibi bir seçenek var. Lenovo Vibe Z2 Pro’da SD kart yuvası yok, ancak dahili belleğe transfer edeceğiniz tema dosyasını buradan açarak içe aktarabilir ve sunulanlardan farklı bir temayı kullanabilirsiniz.
Büyük ekranlı bir telefon olan Vibe Z2 Pro’yu tek elle yönetmek oldukça zor. Ancak Lenovo tek elle kullanmayı kolaylaştıracak bir ekran aracı sunuyor. Geniş dokunuş olarak adlandırılan bu araç bildirim çubuğunda veya ekranın sol kenarında bulunuyor. Tek elle rahatlıkla erişilebilecek ve kullanılabilecek bir konumda olan bu araçta Lenovo Vibe Z2 Pro’nun en çok kullanılabilecek bileşenleri ve uygulamaları bulunuyor. Öte yandan parmağınızı ekranın sağ kenarından yarım daire yapacak şekilde hareket ettirirseniz, kullanıcı arayüzünü tek elle kullanılabilecek şekilde mikro ekrana sığdırabilirsiniz. Bu özelliği Samsung’un büyük ekranlı Galaxy Note telefonlarında da görüyorduk. Eğer Lenovo Vibe Z2 Pro’nun Ayarlar uygulamasında gezinirseniz, kullanımı kolaylaştırıcı birçok özelliğin ve ayarın karşınıza çıktığını göreceksiniz.
Google’ın Gmail, Play Kitaplar, Play Gzetelik, Drive, Fotoğraflar, Hangouts gibi servislerine ait uygulamaları, Google adlı bir klasör altında yüklü olarak görüyoruz. Lenovo’nun SHAREit, SYNCit gibi araçları, WPS Office ve UC Browser gibi uygulamalar, Gezinti adlı navigasyon uygulaması; Asphalt 8, Green Farm, Real Football 2014 ve Spider-Man gibi oyunlar da Lenovo Vibe Z2 Pro’da yüklü olarak geliyor. Google Play Store’dan daha fazla oyun ve uygulama indirebilirsiniz.
Kameralar bakımından Lenovo Vibe Z2 Pro’nun yeteri kadar güçlü bir telefon olduğunu görüyoruz. Arkada 16 megapiksel, otomatik odaklı, çift LED flaşlı ve optik görüntü sabitlemeli kameranın bulunduğunu görüyoruz. Bu kamera coğrafi etiketleme, dokunarak odaklama, yüz algılama, panorama ve HDR gibi özellikler de bulunuyor. Kamera uygulaması kullanışlı arayüzüyle fotoğraf ve video çekimini kolaylaştırıyor, fotoğraf ve video çekim tuşları aynı ekranda bulunuyor. Ekranın bir köşesinde ön ve arka kameralar arasında geçiş düğmesi bulunurken, bir köşede yer alan dişli ikonu yardımıyla da ayarlara erişim mümkün oluyor. Ayarlar menüsü kadran görünümlü yapısıyla biraz fotoğraf makinelerini andırıyor, bu arayüz sayesinde ayarları kolaylıkla değiştirebilirsiniz.
[quote_center]VIBE Z2 PRO’NUN HEM ÖN HEM DE ARKA KAMERASI FAZLASIYLA REKABETÇİ, ÇEKİMLERİ DE MEMNUN EDİCİ.[/quote_center]
Vibe Z2 Pro’nun genel olarak tatmin edici sonuçlar verdiğini görüyoruz. Kapalı havalarda çekilen dış ortam fotoğrafları biraz karanlık görünüyor, ayrıca ışığın fazla olduğu açık ortam fotoğraflarında da hafif solgunluk gözleniyor. Renklerde de biraz aşırı doygunluk gözlemleniyor. Bütün bunlara rağmen Lenovo Vibe Z2 Pro’nun kamerasından memnun kaldık. Gece çekimlerinde elde edilen sonuçlar da fena sayılmaz, ancak gece çekimlerinde daha iyi sonuçlar elde etmek için Akıllı Sahne modunu kapatmanızda fayda olacaktır.
Önde yer alan 5 megapiksel kamera tabii ki yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflar için düşünülmüş. Ön kamerayı etkinleştirdiğinizde sesle çekim, dokunarak çekim, yüz hareketi yakalama, 3 saniye gecikme, göz kırpma yakalama gibi çeşitli selfie çekimini tetikleyici, kolaylaştırıcı modlar bulunuyor. Yüz güzelliği aracıyla çektiğiniz selfie fotoğraflarda yüzünüzün ne kadar pürüzsüz görüneceğini de ayarlayabilirsiniz.
Video tarafında Lenovo Vibe Z2 Pro’nun zamanın ruhunu yakaladığını görüyoruz. Arka kamerayla 4K Ultra HD video kaydı yapılabiliyor. Optik görüntü sabitleme sistemi videolarda titreşimin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Öndeki 5 megapiksel kamera da 1080p Full HD video kayıt imkanı sunuyor. Lenovo Vibe Z2 Pro ihtiyaç duyduğunuzda, özel günlerinizde video çekim işleri için size fazlasıyla yetecektir.
Üst sınıf Android telefonlarının fiyatları genellikle 2000 TL’nin üzerinde. Halbuki Lenovo Vibe Z2 Pro’nun 1800 TL gibi bir fiyatı var. İçinde Snapdragon 801 gibi, geçen yılın işlemcisi olan bir işlemci bulunması dışında Vibe Z2 Pro’nun özellikleri kağıt üstünde epey iyi duruyor. Pratikte de bu telefonun fazlasıyla memnun edici olduğunu söyleyebiliriz. Snapdragon 801 optimum performansı elde etmemizde fazla sorun çıkarmıyor, ne de olsa, her ne kadar geçen yılın işlemcisi olsa da, Snapdragon 801 hâlâ hızlı ve güçlü bir işlemci. 4000 mAh kapasiteli pil barındırması da Vibe Z2 Pro’nun en güçlü tarafları arasında bulunuyor. 6 inç ekranın Full HD’nin ötesine geçip Quad HD desteği sunması da kaliteli görüntülerin, fazlasıyla tatmin edici bir görsel deneyimin kullanıcıları beklediği anlamına geliyor.