İncelemelerManşetler

Lenovo ThinkPad Twist İncelemesi

Tablet kavramı aslında yeni değil. Her ne kadar 2010 yılında iPad’in çıkışıyla birlikte bu kavram soluduğumuz hava, içtiğimiz su kadar bize tanıdık hâle gelse de, Microsoft 2000’li yılların başında tablet konseptini hayatımıza sokmak için çalışmalar yapmış; ekranı döndürülebilen ve bir tablet formuna getirilip dokunmatik ekran üzerinden veri girişi yapılan cihazların öncülüğünü yapmıştı. Ne var ki, Windows XP, Vista ve 7 gibi işletim sistemlerinin dokunmatik ekranlarla, daha doğrusu kocaman parmaklarla çalışmak konusunda gösterdiği tutum bu tür ürünlerin yayılmasını sınırlamıştı. Windows 8 bu biçimdeki ürünler için de büyük fırsat yaratıyor ve bu fırsatı gören şirketler de Windows 8’in tüketicilerle buluşmasından itibaren dönüştürülebilir formda ürünlerini piyasaya sürüyor. Lenovo ThinkPad Twist de böyle bir ürün. Detayları da yazının devamındaki inceleme yazımızda.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00001

İnceleme Başlıkları
DonanımKlavye ve TrackpadYazılım, Performans ve BataryaSonuç

Donanım

Lenovo ThinkPad Twist görünüş itibariyle sade ve kullanışlı bir ürün sayılır. Mat ve hafif pürüzlü bir plastik kaplamaya sahip olan bilgisayarın iç tarafı da hafif mora kaçan bir renge sahip. Ekranı kapalı olduğunda yaklaşık 2 cm.’lik bir kalınlığa sahip olan ThinkPad Twist’in yuvarlak köşeleri, hafif eğimli ön kenarı, menteşe için arkaya doğru verilen çıkıntı gibi unsurlar bir uyum içerecek şekilde tasarlanmış, sonuç olarak karşımıza çekici, profesyonel görünümlü ve rahat taşınabilen bir cihaz çıkmış.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00025

Çalışanları hedefleyen bir dizüstü bilgisayar olan Lenovo ThinkPad Twist, profesyonellerin işlerini kolaylaştıracak yeterlilikte port ve genişleme imkanı içeriyor. Mobil geniş bant erişimi için USB modeme ihtiyaç bırakmayan SIM kart yuvası, SD kart okuyucu, gigabit Ethernet portu, iki adet USB 3.0 portu, mini HDMI portu, MiniDisplay portu ve kulaklık jakı Twist’in etrafına yerleştirilmiş.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00022

ThinkPad Twist Edge’in kapağını kaldırdığınızda karşınıza ThinkPad ailesinden alıştığınız bir düzen çıkıyor. Sağ alt köşede yer alan ThinkPad logosunda i harfinin noktasının aydınlatılmış olması ve bilgisayar çalıştığında yanması güzel bir ayrıntı olmuş. Cihazın güç ve kilit tuşları bir tablet gibi kullanım da göz önünde bulundurularak ekranın sağ kenarına yerleştirilmiş. Yine tablet gibi kullanım senaryosu dahilinde ekranın hemen altında güç butonları ve Windows tuşu yer alıyor.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00017

Lenovo ThinkPad Twist’in adının hakkını vermesini sağlayan, yani ekranın dönmesini mümkün kılan menteşe 180 derecelik bir dönüşe imkan tanıyor ve bu dönüş yalnızca tek bir doğrultuda gerçekleşiyor. Sakın diğer tarafa çevirmeye zorlayıp da menteşeye zarar vermeyin. Neyse ki, menteşenin hemen yanına iliştirilmiş ok işareti ekranı hangi yöne doğru çevirmeniz gerektiğini gösteriyor. ThinkPad Twist’in döndürülebilir ekranı toplantılarda çalışmalarınızı yanınızdaki veya karşınızdaki kişilere kolaylıkla göstermenizi mümkün kılıyor, tüm bilgisayarı çevirmek yerine ekranı hafif bir şekilde sola doğru iterek onu çevirebilirsiniz. Ayrıca bu menteşe tabletin ekranının yatayda da 180 derecelik bir açıya erişmesini ve ekranın klavyeyle aynı doğrultuya gelmesini mümkün kılıyor.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00008

Ekranı 180 derece döndürüp klavye üzerine kapatarak bir tablet gibi de kullanabilirsiniz. Dokunmatik ekran ve Windows 8 Pro işletim sistemi bu cihazın bir tablet gibi rahatlıkla kullanılmasına izin veriyor. Ancak bir tablete göre ağır kaçan ThinkPad Twist’in bu biçimde uzun süre kullanılabileceğini pek de düşünmüyoruz. Tablet kullanımının dışında Lenovo ThinkPad Twist’i tıpkı IdeaPad Yoga 13 gibi çadır veya stand modunda kullanabilirsiniz.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00005

Lenovo ThinkPad Twist’in 12.5 inç ekranı 1366 x 768 piksel çözünürlük desteği sunuyor. Bu çözünürlük artık çoğu dizüstü bilgisayarda standart hâlini aldı ve bazı kullanıcıları pek de tatmin etmemeye başladı. Neyse ki, 12.5 inç’lik ekran büyüklüğü piksellerin daha dar bir alan sıkışmasını ve nispeten daha keskin bir görüntü kalitesi sunmasını sağlıyor. IPS teknolojisinin kullanılması ekranın hem yanlardan hem de yukarıdan ve aşağıdan bakıldığında oldukça yüksek görüş açılarına sahip olmasını ve bozulmayan görüntü kalitesi sunmasını mümkün kılıyor. Öte yandan ekranın derin siyahları ve parlak beyazları da görsel deneyimi epey artırıyor. Dokunmatik ekranın tepkiselliği de şaşırtıcı şekilde yüksek, bu da Windows 8’de bir hayli yoğun şekilde kullanılan dokunmatik hareketlerin hakkının verilmesini sağlıyor.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00004

Lenovo ThinkPad Twist profesyonellere özel bir ürün olduğu için multimedya unsurlarına çok fazla odaklanmıyor. Bunun en somut örneği klavye içine yerleştirilmiş temel seviyede bir hoparlörün kullanılmış olması. Aslında hoparlör çok da fena sayılmayacak bir ses çıkışı sağlıyor, ancak ses kalitesi öyle ya da böyle multimedya tüketimine daha fazla odaklanan ana akım veya üstün nitelikli dizüstü bilgisayarların gerisinde kalıyor. Yine de bu hoparlör profesyonel kullanıcıların işini fazlasıyla görecek, pek sorun çıkarmayacaktır.

Klavye ve Trackpad

IBM zamanlarından alıştığımız klasik ThinkPad klavyesi Lenovo ThinkPad Twist’te de karşımıza çıkıyor. Ada tipi klavyenin yer aldığı ThinkPad Twist’te her bir tuşun alt kısmı yuvarlatılmış, böylelikle klavyeye biraz daha tarz katılmış. Tuşlar yeteri kadar derin, bununla birlikte normale göre biraz sert. Yön tuşları, PgUp ve PgDn tuşlarıyla birlikte tuş takımının sağ alt köşesine konumlandırılmış. Enter tuşu da yeteri kadar büyük, yerine kolaylıkla alışıyorsnuz. Benzer durum Backspace tuşu için de geçerli. Yazı yazmaya alışma konusunda pek fazla sorun yaşamadığımızı söylemeliyiz.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00011

F1-12 arası tuş işlevler ikincil görevler olarak atanmış, yani bu tuşlara atanan komutları girmek için en üste yerleştirilmiş F tuşlarıyla aynı anda takımın sol altında bulunan Fn tuşuna da basmanız gerekiyor. Söz konusu tuşların birincil işlevleriyse ekran parlaklığını veya sesi açıp kısma ve bunun gibi sistemsel işlevlere ayrılmış. Bu gibi işlevlere hızlı şekilde erişmenin ihtiyacını daha fazla hissettiğimizi düşünecek olursak Lenovo’nun bu seçimini yerinde karşılayabiliriz.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00012

Klavye tuş takımının ortasında kırmızı renkli bir iztopu bulunuyor, bununla fare imlecini kontrol etmek mümkün oluyor. Bu iztopunu kullanarak imleç kontrolü yapmak zor değil, ancak dokunmatik ekranın ve trackpad’in bulunduğu bir ortamda bu topa çok fazla iş düşmüyor. Trackpad ise çok kötü değil, ancak çok da mükemmel olduğunu söyleyemeyiz. Tepkileri ortalamanın üstü olmakla birlikte trackpad’in kenarlarına ve köşelerine doğru gidildiğinde parmak ucunda sürtünme daha fazla hissediliyor, bu da kontrolü biraz zorlaştırıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bir fare takıp imleci onunla kontrol etmeyi istedik.

Yazılım, Performans ve Batarya

Lenovo ThinkPad Twist profesyonel kullanımı önceliği yapmış bir bilgisayar ve doğal olarak Windows 8 Pro işletim sistemiyle yüklü geliyor. Windows 8 Pro’nun kurumsal kullanıcılara sunduğu avantajlardan yararlanma fırsatı sunan bu bilgisayar aynı zamanda Lenovo tarafından önceden yüklenmiş bazı yazılımları da bünyesinde barındırıyor. Kindle, Skype, Evernote, Skitch gibi uygulamalar dizüstü bilgisayarda yüklü olarak geliyor. Lenovo Solution Center olarak adlandırılan bir yazılım da önceden yüklü olarak geliyor. Masaüstü tabanlı bu uygulama da sistemi sürekli kontrol ediyor ve onu tehditlere karşı koruyor. Windows 8 Pro ile çalıştığı için Lenovo ThinkPad Twist geleneksel masaüstü uygulamaları yükleyip kullanmanıza izin veriyor. Bununla birlikte Windows Mağaza üzerinden modern Windows 8 kullanıcı arayüzüne göre geliştirilmiş uygulamaları da yükleyip kullanabilirsiniz.

lenovo-thinkpad-edge-inceleme-yazilimlar
Lenovo ThinkPad Twist’te çeşitli yazılımlar ön yüklü olarak geliyor

Test için gelen Lenovo ThinkPad Twist’te 1.7 GHz hızında çalışan Intel Core i5-3317U işlemci, 4 GB RAM ve 128 GB SSD yer alıyor. Intel’in bir ultrabook için koyduğu donanım kriterlerini taşıyan, aynı zamanda bunu ekranın sağ üst köşesine yerleştirilmiş Ultrabook etiketiyle simgeleyen Lenovo ThinkPad Twist’in genel olarak bir ultrabook performansı sunduğunu söyleyebiliriz. Yani Lenovo ThinkPad Twist internette gezinme, ofis dosyalarıyla çalışma, e-postaları kontrol etme, temel grafik çalışmaları yapma gibi işlerin üstesinden gelebilecek ürün. Uygulama açılışları genelde hızlı. Sistem 10 saniyenin biraz altı sayılabilecek bir sürede açılıyor. Tabii ki, burada SSD’nin sunduğu avantajlara teşekkür etmek gerekiyor.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00018

Entegre Intel HD 400 grafik işlemci birimiyle geliyor olması onu oyun konusunda çok da yetenekli yapmıyor. Ayrıca bu grafik işlemci fazla performans gerektiren fotoğraf ve video düzenleme işleri için de pek yeterli değil. Ancak 1080p Full HD videoları bu cihazda rahatlıkla izleyebileceğinizi söyleyebiliriz.

lenovo-thinkpad-edge-inceleme-kimlik

ThinkPad Twist tablet modunda kullanıldığında ekran oryantasyonu otomatik olarak ayarlanıyor. Siz tableti 90 derece döndürdüğünüzde kullanıcı arayüzü de 2-3 saniye gibi bir sürede dönüşünü gerçekleştiriyor. Dizüstü bilgisayar, çadır veya stand modlarında kullanımda ise ekranın sağında, güç butonun hemen üstünde yer alan ekran kilit butonu ekran yönünü ayarlamanıza izin veriyor.

Profesyonel çalışanlar için pil ömrü önemli bir kriter. Lenovo ThinkPad Twist sergilediği performansla ultrabook’ların gösterdiği performans ortalamalarında geziniyor. İnternette gezinme, e-posta kontrolü, video izleme, ofis dokümanları üzerinde çalışma gibi işlerden oluşan ve Güç Tasarrufu modunun aktif, ekran parlaklığının yarı seviyede olduğu bir kullanımda bilgisayar dört ila dört buçuk saat arasında bir pilde çalışma süresine ulaşabiliyor. Ancak daha da ekstrem şartlarda pilde çalışma süresini 6-7 saat seviyesine çıkarabilirsiniz.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00028

ThinkPad Twist’in gayet sessiz çalışan bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Bilgisayarı kullandığımız süre boyunca fan sesini varla yok arasında duyduk diyebiliriz. Bilgisayarın altı, özellikle sağ tarafında sıcaklık çıkışı fazla hissediliyor, bunun sebebi de burada bir havalandırma ızgarasının bulunması. Ayrıca yine bilgisayarın altında yine sağ yarıda kalacak bir ızgara daha bulunuyor. Altta hissettiğiniz bu yüksek sıcaklık neyse ki klavye bölümüne fazla yansıtılmıyor. Avuç içlerinizin dayandığı bölümler de nispeten daha serin ki, bu da memnun edici bir durum.

Sonuç

Bir ThinkPad serisi üyesi olması nedeniyle Lenovo ThinkPad Twist’in esas hedef kitlesini çalışanlar oluşturuyor. Koyu renklerin ağırlıkta olduğu mat kasa ThinkPad Twist’i yeteri kadar ağırbaşlı gösteriyor. Standart bir dizüstü bilgisayara göre fazlasıyla hafif olan bu ürün çantada rahatlıkla taşınabilir. Keşke güç kablosu ve adaptörü de bununla orantılı olacak şekilde küçük yapılmış olsaydı. Standart bir dizüstü bilgisayarınkine yakın bir adaptöre ve uzun kabloya sahip olması biraz dudak bükmemize neden oldu. IPS seçimi döndürülebilir ekranlı bir cihaz için isabetli, bu sayede grup çalışmaları sırasında ThinkPad Twist’in karşısına oturmş birden fazla çalışan ekranda neler olduğunu görebilir.

lenovo-thinkpad-twist-inceleme-00013

Üçüncü nesil Core işlemcilerin yerini artık dördüncü nesil Haswell işlemcili modeller almaya başladı. Ancak ThinkPad serisine Haswell’in gelişinin sonbaharı bulacağı söyleniyor. Bu da ThinkPad Twist’in daha uzun süre Türkiye piyasasında yürürlükte olan güncel bir ürün olabileceğini gösteriyor. Standart bir ultrabook’un dışına çıkmak, çalışmalarınızda farklı biçimlere giren, bunun yanı sıra kurumsal uygulamalara da elverişli bir ürün arıyorsanız, Lenovo ThinkPad Twist’i değerlendirme kapsamına alabilirsiniz.