Lenovo, 2015’in son çeyreğinde piyasaya sürdüğü Vibe P1 ile önceliği uzun pil ömrü olanlara bütçelerini zorlamayacak bir seçenek sunmuştu. Vibe P1’den bayrağı, geçtiğimiz yılın kasım ayında satışa sunulan Lenovo P2 devraldı. Tıpkı selefi gibi orta segmente yönelik P2’de de en güçlü yön olarak uzun pil ömrü dikkat çekiyor. Akıllı telefonun dikkat çekici yönlerini, teknik özellikleri hakkındaki detayları ve performansına ilişkin yorumları Lenovo P2 inceleme yazımızda bulabilirsiniz.
Lenovo P2 inceleme: Tasarım
Lenovo P2 “devasa” olarak nitelenebilecek bir pil taşısa da, beklendiği kadar hantal bir telefon değil. Tartıda 177 gram çeken telefon, piyasadaki 5.5 inç ekranlı telefonların önemli bir kısmından ağır. P2’nin kasasının kalınlığı da 8.3 milimetre. Buna rağmen, telefonu cepte taşımak herhangi bir sorun yaratmıyor. Ancak dar kesim pantolon giymeyi sevenler, P2’yi ceplerinden çıkarırken biraz sıkıntı yaşayabilir.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, 5.5 inç ekranlı iPhone 7 Plus’ın ağırlığı 188 gram, kalınlığı ise 7.3 milimetre. Dolayısıyla Lenovo P2’nin ağırlığının ve ölçülerinin standart değerler içinde kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Lenovo P2 tasarımı itibarıyla pek de çekici bir telefon imajı çizmiyor. Ancak sağlam bir kasaya sahip olduğunu hemen belli ediyor. Metal arka panelinin yağlanmaması ve iz göstermemesi, telefonun artı hanesine yazılıyor. Konik kenarlar sayesinde telefon elde rahatlıkla tutulabiliyor. Bu kenar tasarımı telefonun kalınlığını biraz artırıyor. Kameranın kasanın içine “gömülmüş” olması da sert yüzeylere karşı bir nebze de olsa koruma sağlıyor.
Güç butonu ve ses kontrol tuşları telefonun sağ kenarında yer alıyor. Telefon sağ elde tutulurken buradaki tüm tuşlara rahatlıkla erişilebiliyor. Kulaklık jakı üst kenara yerleştirilirken, micro USB girişi de alt kenarda bulunuyor. Günümüzde pek çok telefonun USB-C standardına geçiş yaptığını düşününce Lenovo’nun microUSB tercihi biraz hayal kırıklığı yaratıyor.
Sol kenarda ise telefonu “Üstün Güç Tasarrufu” moduna geçirmeyi sağlayan bir düğme bulunuyor. Bu düğme hareket ettirildiğinde aktif hâle gelen mod, Lenovo P2’yi eski tarz bir cep telefonuna dönüştürüyor. Mobil veriyi kapatan ve uygulamalara erişimi engelleyen modda sadece arama yapılabiliyor veya SMS gönderilebiliyor. Ancak bunun karşılığında kullanıcılara çok uzun bir pil ömrü sağlanıyor. Bu düğmeyi başka bir işlevden yararlanma amacıyla kişiselleştirmek ise mümkün değil. Sol kenarın üst kısmında çift SIM girişini mümkün kılan SIM kart yuvası bulunuyor. İkinci SIM kart yuvası, microSD kart yuvası olarak da işliyor. Böylelikle telefonun dahili depolama alanının üzerine 256 GB daha eklenebiliyor.
Telefonun ön kısmındaki ana ekran tuşu, aynı zamanda parmak izi tarayıcısı işlevi görüyor. Kapasitif tuş bulunmadığı için telefonun menüsünde Android’in sanal navigasyon tuşlarıyla dolaşılıyor. Dolayısıyla telefonda biri fiziksel diğeri ekran üstünde iki adet ana ekran tuşu bulunuyor. Parmak izi tarayıcısının oldukça hızlı çalıştığını belirtmek gerekiyor. Ekranın üst kısmında kamera ve LED bildirim ışığı yer alıyor.
Lenovo P2 inceleme: Ekran
Lenovo P2 ekranıyla etkileyici bir izlenim bırakmayı başarıyor. Telefonda Full HD çözünürlüklü 5.5 inç Super AMOLED ekran bulunuyor. Bu ekranı Gorilla Glass 3 cam koruyor. Full HD çözünürlük, bu boyutta bir telefon için fazlasıyla yeterli oluyor.
Siyahları neredeyse tamamen karanlık olan ekran, beyazları da temiz ve parlak biçimde gösteriyor. Lenovo P2’nin ekranında renkler etkili ve canlı biçimde görülüyor. Görüntüleme açıları da gayet iyi olan ekran, P2’nin içinde bulunduğu fiyat aralığındaki en iyi seçenekler arasında yer alıyor.
Lenovo P2’de Normal ve Canlı renk modları arasında tercih yapılabiliyor. Normal modda renkler gerçekçi biçimde görünüyor. Canlı modda ise renkler doygunluğu artırılmış biçimde gösteriliyor. Bu konudaki tercihin tamamen göz zevki doğrultusunda değişebileceği söylenebilir.
Telefonda yerleşik olarak sunulan Gece modu, ekran parlaklığını manuel olarak ayarlanılabilen seviyenin de aşağısına çekmeyi sağlıyor. Karanlık bir ortamda yanındakini rahatsız etmeden telefonunda bir şeylere bakmak isteyenler için Lenovo P2’nin Gece modu fazlasıyla faydalı olacaktır.
Lenovo P2 inceleme: Donanım ve Performans
Lenovo P2’nin kalbinde Qualcomm Snapdragon 625 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Ancak bazı bölgelerde telefonun 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanına sahip versiyonlarının da satıldığını belirtmek gerekiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, microSD kart desteği sayesinde telefonun depolama alanının üzerine 256 GB daha eklenebiliyor.
Lenovo P2 için bir performans canavarı tanımlamasını kullanmak mümkün değil. Ancak telefon uygulamaları açmak, fotoğrafları yüklemek ve internet üzerinden video oynatmak gibi görevlerde herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Medya içeriği bakımından zengin web siteleri Google Chrome üzerinde hızlıca yükleniyor. Facebook gibi sık kullanılan uygulamalar ise sadece büyük görevler esnasında zaman zaman takılıyor. Bazı uygulamaların yeniden yükleme sayısı beklenenden fazla olsa da, bunun rahatsızlık yaratmadığını belirtmek gerekiyor.
Telefon AnTuTu benchmark testinde 64500 puanın üzerine çıkmayı başarıyor. Bu puan, Lenovo P2’yi Moto Z Play ve Asus ZenFone 3 gibi Android telefonlarla aynı alana yerleştiriyor. Telefonun Wi-Fi, Bluetooth ve LTE vericilerinin de oldukça iyi çalıştığını belirtmek gerekiyor. Wi-Fi, en kaliteli sinyale sahip ağa hızlı biçimde geçiş yapıyor. LTE vericisi ise sinyalin düşük olduğu noktalarda bile veri çekmeyi başarıyor. Bluetooth 4.1 yongası ise arada duvarlar olsa bile cihazlara bağlanmayı mümkün kılıyor.
Lenovo P2 inceleme: Pil
Pili Lenovo P2’nin en dikkat çekici bileşeni olma özelliğini taşıyor. 5100 mAh kapasiteli pil, akıllı telefon pazarının en büyükleri arasında yer alıyor. Bu büyük pile Lenovo P2’nin orta seviyedeki Snapdragon 625 işlemcisi de eklenice ortaya uzun bir kullanım süresi çıkıyor. Lenovo P2’nin tek şarjla üç günlük bir kullanım ömrü sağlayacağını iddia etmişti. Belli kullanım senaryoları, şirketin bu iddiasının doğru olduğunu gösteriyor.
Telefon yoğun bir kullanımda bile 2 günü tamamlamayı başarıyor. Bu noktada 2 günden kastın tam anlamıyla 48 saat olduğunu belirtmek gerekiyor. Yoğun kullanım senaryosuna Spotify üzerinden müzik dinlemenin, internette ve sosyal medyada gezinmenin, çevrim dışı olarak video izlemenin dahil olduğunu söylemekte fayda var. Bu kullanım dozu biraz daha aşağıya çekildiği takdirde P2’nin pilinin 3 günü çıkarması da pek zor olmuyor.
Pek çok kişi için akıllı telefonun günü tek şarjla tamamlaması yeterli oluyor. Ancak Lenovo P2 bundan fazlasını sağlıyor. Şarj kaygısını tamamen ortadan kaldıran telefon, şarja ihtiyaç duymadan 3 gün boyunca çalışabiliyor.
Bunun insanların duvarlara veya taşınabilir şarj ünitelerine bağlı yaşadıkları günümüz dünyası için büyük bir nimet olduğunu söylemek gerekiyor.
Lenovo P2’nin 5100 mAh kapasiteli devasa pili oldukça hızlı biçimde doluyor. Lenovo tarafından geliştirilen Rapid Charge isimli 24W hızlı şarj teknolojisi sayesinde telefonun pili 1,5 saat içinde doluyor. Ancak bu süreyi sadece telefonun kutusundan çıkan şarj adaptörü sağlayabiliyor.
Lenovo P2 inceleme: Yazılım
Lenovo P2 kutusundan Android 6.0.1 Marshmallow ile çıksa da, Android 7.0 Nougat güncellemesini de alıyor. Dolayısıyla Google’ın hâli hazırdaki en güncel mobil işletim sistemi sürümünün getirdiği nimetlerden P2’de de yararlanmak mümkün oluyor.
Lenovo’nun çatısı altındaki Motorola’nın Moto serisi telefonları, kullanıcıları saf Android deneyiminden fazla uzaklaştırmıyordu. P2’de ise işler biraz daha değişiyor. Lenovo P2’nin yazılımı, stok Android’e pek benzemiyor. Ancak tıpkı stok Android gibi sezgisel ve sade bir kullanım deneyimi yaşatıyor.
Lenovo P2’nin kullanıcı arayüzü, kullanıcılara işlerine yarayabilecek bazı ekstra özellikler de sunuyor. Örneğin, uygulama çekmecesinin varlığı sayesinde kullanıcılar ana ekranlarını rahatlıkla düzenleyebiliyor. Uygulama çekmecesinde telefonda ön yüklü olarak sunulan veya sonradan yüklene uygulamalar, alfabetik biçimde sıralanıyor. Çekmecede zaman kaybetmeyip aradığı uygulamaya hemen ulaşmak isteyenler için ekranın üst kısmında bir arama çubuğu bulunuyor. Sık kullanılan uygulamalara ait bazı ikonlar da arama çubuğunun yanında yer alıyor.
Lenovo P2 kullanıcıları arka planda çalışan ve fazla güç tüketen uygulamalar konusunda uyarmayı da ihmal etmiyor. Örneğin, Spotify arka planda çalışırken fazla güç tüketiyorsa kullanıcılar uyarılıyor ve karşılarına uygulamayı hızlı biçimde kapatmaları için bir seçenek çıkıyor.
Lenovo P2’nin yazılımsal dayanıklılık seviyesinin de yerinde olduğunu belirtmek gerekiyor. Telefonun kendi yazılımında da üzerinde çalışan uygulamalarda da test sırasında bir hata veya kapanma sorunuyla karşılaşmadık.
Neredeyse tüm Android telefonlarda ön yüklü olarak sunulan Google uygulamaları, P2’de de hazır bulunuyor. Telefonun ana ekranında yer alan Google klasörü üzerinden Gmail, YouTube, Google Drive, Google Haritalar ve Fotoğraflar gibi uygulamalara erişilebiliyor. Araçlar klasöründe ise ses kaydedici, hesap makinesi, pusula ve FM radyo gibi araçlar bulunuyor. Tema Merkezi uygulaması telefonu görsel anlamda değiştirecek birbirinden farklı temalar barındırıyor. McAfee Security ve Twitter da Lenovo P2’nin ön yüklü uygulamalar portföyünde yer alıyor.
Lenovo P2 inceleme: Kamera
Lenovo P2’nin arkasında f/2.0 diyafram genişliğine sahip 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Bu kameraya otomatik odaklama sistemi ve çift LED flaş eşlik ediyor. Telefon fotoğraf kalitesi bakımından üst segmentte yer alan cihazlarla yarışamıyor. Ancak kendi segmenti içinde yer alan telefonlardan beklenen işi rahatlıkla ortaya koyuyor.
Işığın iyi olduğu ortamlarda P2’nin kamerasıyla etkileyici kareler yakalamak mümkün oluyor. Özellikle iyi aydınlatılmış ortamlardaki manzara çekimlerinde güzel sonuçlar elde edilebiliyor. Ancak gece yapılan çekimlerde P2’nin kamerası çok da iyi bir performans sergilemiyor. Bunun P2’nin segmentindeki telefonların önemli bir kısmında da geçerli bir sorun olduğunu belirtmekte fayda var. Yakın çekimlerde ise ışık yeterli seviyedeyse bir sorun olmuyor. Ancak odaklama yapıldığında renklerde patlama görülebiliyor. Bu da gerçekçiliğin azalmasına neden oluyor.
Lenovo P2’nin arka kamerasıyla 4K çözünürlüklü videolar çekilebiliyor. Ancak bunun için kamera uygulamasındaki ayarlar menüsü üzerinden 4K çözünürlüğü seçmek gerekiyor. Aksi takdirde P2’nin kamerası Full HD çözünürlükle kayıt gerçekleştiriyor. Elektronik görüntü sabitleme özelliğinin varlığı, titreme etkisini aşağıya çekiyor. Işık koşullarının iyi olduğu ortamlarda P2’nin kamerası video kaydı konusunda “makul” olarak nitelenebilecek bir performans sergiliyor.
Akıllı telefonun önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera tarafından çekilen fotoğraflarda yüzler doğal ve detaylı görünüyor. Ancak bunun için genellikle arka plandaki detaylardan feragat ediliyor. Ön kamera aktive edildiğinde kamera arayüzünde güzelleştirme aracı beliriyor. Bu araç sayesinde yüze filtre uygulamak ve cildi suni yollarla pürüzsüzleştirmek mümkün oluyor. Ön kamerayla 1080p çözünürlüklü video kaydı yapmak da mümkün oluyor.
Lenovo P2 inceleme: Sonuç
Lenovo P2, içinde bulunduğu fiyat aralığında alınabilecek en iyi akıllı telefonlar arasında yer alıyor. Orta segment bir telefondan beklenen özelliklerin çoğu Lenovo P2’de mevcut. Büyük pil kapasitesinin getirdiği uzun kullanım süresi, P2’yi cazip kılan özellikler arasında öne çıkıyor. 5100 mAh kapasiteli pilin varlığı telefonu kalınlaştırsa da, en az 2 gün boyunca şarja ihtiyaç duymamak tasarıma yönelik endişeleri anlamsız kılıyor. Ayrıca; Lenovo P2’nin kalın hatlarına rağmen, sınıfının üzerinde bir malzeme kalitesine sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Metal arka panel telefona şık bir hava katıyor.
Ekran da Lenovo P2’nin olumlu yönleri arasında öne çıkıyor. Lenovo P2 ile aynı fiyat aralığındaki pek çok telefonda 720p çözünürlüklü ekranlar bulunuyor. P2 ise 1080p çözünürlüklü 5.5 inç ekranıyla medya tüketimi için uygun bir cihaz imajı çiziyor.
Lenovo P2, küçük ve hafif bir cihaz arayanlara pek fazla hitap etmiyor. Kamera da P2’nin güçlü olduğu alanlar arasında bulunmuyor. Yine de, P2 uzun bir pil ömrü isteyenler için değerlendirilmesi gereken başlıca seçenekler arasında yer alıyor.