Lenovo Mirage Solo sanal gerçeklik başlığı, Sony’nin PlayStation VR‘ına bir hayli benzeyen tasarımıyla dikkat çekmişti. Bu benzerlik nedeniyle başının ağrımasını istemeyen Lenovo, Sony ile iki yıl geçerli bir patent lisans anlaşması yaptı. Lenovo’ya Mirage Solo için Sony’nin tasarımını kullanma imkanı sağlayan anlaşmanın koşulları açıklanmadı.
Lenovo’nun başkan yardımcısı Yao Li, Lenovo ve Sony’nin giderek genişleyen sanal gerçeklik sahasında tasarımı daha sofistike ve cazip hâle getirmek için birlikte çalışacağını dile getirdi. Lenovo cephesi bu anlaşmayı ortak çalışma iradesinin bir göstergesi olarak tanımlasa da, sürecin Sony tarafından yapılan hukuki baskı çerçevesinde ilerlemiş olma ihtimali ağır basıyor. Sony’nin baş hukuk müşaviri Riley Russell, daha önce yaptığı bir açıklamada PlayStation VR’ın “PlayStation mühendislerinin yıllardır devam eden sıkı çalışmasının sonucu” olduğunu söylemişti.
Sony’nin 2016’da çıkarttığı PlayStation VR, kullanıcısına Oculus Rift ve HTC Vive gibi sanal gerçeklik başlıklarına kıyasla daha fazla konfor sağlayan tasarımıyla dikkat çekmişti. Bu dikkat çeken tasarımın çeşitli unsurları, başka şirketlere de ilham vermişti. Samsung’un 2017’de çıkarttığı Odyssey, LG’nin piyasaya sürmediği SteamVR başlığı ve Lenovo’nun Explorer adını taşıyan Windows Karma Gerçeklik başlığı PlayStation VR etkisinin görüldüğü cihazlar olmuştu.
Lenovo Mirage Solo mayıs ayında satışa sunulmuştu
Google’ın Daydream VR platformuyla çalışan Lenovo Mirage Solo ise PlayStation VR etkisinin en çok görüldüğü sanal gerçeklik başlığı olarak tanımlanmıştı. Siyah ve beyazın ağırlıklı olduğu tasarım, benzerliğin biraz daha belirgin biçimde görünmesini sağlayan en önemli faktör olarak öne çıkmıştı. Ocak ayında duyurulan Mirage Solo, mayıs ayında satışa sunulmuştu. Lenovo ve Sony arasındaki lisans anlaşmasının iki yıllık olması, Mirage Solo’ya biçilen ömrün uzunluğu konusunda da net bir fikir veriyor.