Windows 8 işletim sisteminin çıkışından sonra hem tablet hem de dizüstü bilgisayar olarak kullanılabilen dönüştürülebilir modellerin sayısında büyük artış oldu. Önde gelen üreticilerden çeşitli dönüştürülebilir formdaki ürünleri sürekli görüyoruz. Lenovo da bu noktada aktif üreticilerden bir tanesi. Yoga serisi dizüstü bilgisayar ve tabletleriyle kullanıcılarına esneklik sunan Lenovo, benzer esnekliği Miix 2 tablet/dizüstü bilgisayar hibrit cihazlarıyla da gerçekleştiriyor. Bu yılın başlarında CES’te boy gösteren ve bir süredir Türkiye piyasasında da alıcı bulan Lenovo Miix 2’nin 11.6 inç ekranlı ve Intel Core i3 işlemcili versiyonu, tablet ve dizüstü bilgisayarı bir arada kullanmak isteyenler için büyük esneklik sunuyor. Lenovo Miix 2 11″ ile ilgili detayları incelememizde bulacaksınız.
İnceleme Başlıkları
Tasarım veDonanım – Ekran, Performans ve Batarya – Yazılım – Sonuç
Tasarım ve Donanım
Lenovo Miix 2’nin temel malzemesi plastik, ancak metalik görünüm başarıyla kazandırılmış, böylelikle ürün epey çekici görünüyor. Yaklaşık 800 gr. ağırlığındaki bu bilgisayar her yere rahatlıkla taşınabilir gibi görünüyor. Tablet parçası gibi klavyeli yerleştirme istasyonu da ekran parçasının görünümünü tamamlayacak şekilde metalik görünüme sahip.
Tablet ve klavyeli yerleştirme istasyonu manyetik konnektör yardımıyla birbirine bağlanıyor. Aradaki bağlantı o kadar sağlam ki, Miix 2’yi ekranından tutsanız bile klavyeli yerleştirme istasyonu yuvasından çıkıp düşmüyor. Tablet parçası yerleştirme istasyonuna iki şekilde konumlandırılabiliyor. Ekran klavyeye doğru bakacak şekilde yerleştirildiğinde Lenovo Miix 2 bir dizüstü bilgisayar gibi kullanılabiliyor. Tersi pozisyonda da Lenovo Miix 2 videoların rahatlıkla izlenmesini sağlayacak bir hâle dönüşüyor. Üstelik JBL destekli subwoofer hoparlör yerleştirme istasyonunun arkasında yer alıyor ve ekran stand modunda yerleştirildiğinde hoparlör ekranın altında konumlanmış oluyor. Bu da sesin daha iyi hissedilmesini sağlıyor.
Yerleştirme istasyonunun klavyesine baktığımızda her bir tuşun alt kısmının yuvarlak şekilde tasarlandığını görüyoruz. Böylelikle diğer Lenovo cihazlarının tasarımıyla uyum sağlanmış oluyor. Tuşlar var olan alanın kısıtlılığına bağlı olarak biraz küçük, ayrıca Türkçe karakterlerin eklenmesi nedeniyle de tuş büyüklükleri biraz daha küçülüyor. Bazı tuşların yerleşimi de standart klavyeye göre farklı, bu da alışmanın biraz zaman almasına neden oluyor. Tuşlar fazla sert değil, derinlik de yeterli seviyede. Sonuç olarak Lenovo Miix 2’nin klavyesi yazı yazarken fazla zorlanmamanızı sağlıyor. Ne var ki, izleme dörtgeni çok rahat bir kullanım sunmuyor. Windows 8.1’in çoklu dokunmatik hareketlerini destekleyen izleme dörtgeninin tepkiselliği vasatı aşmıyor, ayrıca yüzey sürtünmesi fazla. Harici bir fare kullanmanız veya dokunmatik ekran üzerinden kontrol etmeniz daha yerinde olacaktır.
Miix 2 11’in yerleştirme istasyonunun her iki kenarında birer tane USB 2.0 portu bulunuyor. Geri kalan giriş ve çıkışlar tablet bölümünde yer alıyor. Sol kenarda yukarıdan aşağı doğru güç butonu, hoparlör, bir kapak arkasında gizlenmiş microSD ve microSIM kart yuvaları, microHDMI portu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve USB 3.0 portu görülüyor. Karşı gelen kenarda da ses tuşları ve hoparlör bulunuyor. Sağda ve solda olmak üzere toplam iki hoparlör de tablet parçası üstünde bulunuyor ve bu hoparlörler de JBL destekli. Lenovo Miix 2 11″ USB 3.0 portu üzerinden şarj oluyor. Cihazın kutusundan USB kablosu ve seyahat şarj adaptörü çıkıyor.
microSIM kart yuvasının varlığı sayesinde 3G bağlantı desteği sunan Miix 2 11″ ayrıca 802.11a/b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 kablosuz bağlantı desteklerini de sunuyor. Öndeki web kamerasına ek olarak arkada da 1280 x 720 piksel çözünürlüklü kamera bulunuyor.
Ekran, Performans ve Batarya
Lenovo Miix 2’nin 11.6 inç 1920 x 1080 Full HD ekranı 935:1 kontrast oranı ve 426 cd/m2 parlaklık değerlerine sahip. Bu sayede parlak ekran camına rağmen bu ekran her açıdan düzgün ve yeterli bir görüş sunuyor. Renk sıcaklığı bakımından Miix 2’nin ekranı istenen seviyenin biraz altında, ancak bu durum ekranın kabul edilebilir görüntü kalitesi sunmasının önüne geçmiyor.
Lenovo Miix 2’de yer alan 1.5 GHz Intel Core i3-4012Y işlemci genel olarak Windows 8.1’in düzgün şekilde çalışmasını, kullanıcı arayüzünde düzgün gezinmeyi, internette gezinme, e-posta kontrolü, sosyal ağlarda aktiviteler gibi işleri problem olmaksızın gerçekleştirmeyi sağlıyor. Ayrıca Windows Mağaza’dan indireceğiniz internetten TV izleme, müzik dinleme yazılımlarını çalıştırma noktasında da Miix 2’nin iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz.
Ne var ki, daha fazla güç gerektiren işlerle karşılaşıldığında Lenovo Miix 2’nin performansının düşmeye başladığı görülüyor. Cihazın belleğine yüklediğimiz 1080p kalitesindeki HD filmi şu anda beta aşamasında olan VLC Windows 8 uygulamasında oynattığımızda hafif de olsa takılmaların bulunduğunu gözlemledik. Yüksek profilli oyunlar noktasında da Miix 2’nin sergilediği performans parlak değil. Popüler oyunlardan olan Asphalt 8: Airborne Miix 2’de istenen performansı sunmuyor. Otomobili tableti sağa sola çevirerek kontrol etmek zor, aynı zamanda grafik performansı da vasatı pek fazla geçmiyor. Oyun performansının vasatı geçmemesinde Intel HD Graphics 4200 gibi, 4400’den daha düşük kapasiteli bir grafik işlemcinin bulunmasının da etkisi mevcut.
Sonuç olarak Lenovo Miix 2 11″ ile tablet seviyesindeki oyunları düzgün şekilde oynayabilir, HD videoları düzgün şekilde izleyebilirsiniz. Ayrıca Windows Store’dan indireceğiniz multimedya uygulamaları da bu tablette rahatlıkla kullanılabilir olacaktır.
Test için elimize ulaşan Lenovo Miix 2’de 64 GB kapasiteli SSD bellek yer alıyor. Windows 8.1 sistem dosyalarının varlığının da etkisiyle kullanıcı dosyaları için epey az bir alan kalıyor. Bu durumda yüksek kapasiteli bir microSD kart kullanarak müzik, film veya fotoğraflarınız için daha fazla yer açabilirsiniz.
Isı konusuna da değinmeden geçmeyelim. Lenovo Miix2’nin aşırı yük altında bile çok fazla ısınmadığını gözlemledik. Sadace üst kenarda, kameranın biraz sağına gelen bölümde ve bu bölümün uzantısı olacak şekilde arka yüzeyin bir kısmında ısı artışı kaydediliyor. İşlemcinin bu noktada konumlanmış olması bu ısı artışını açıklayacaktır. Tablet içinde bir fan bulunuyor, ancak bu fan çok sessiz çalıştığı için varlığını hissetmeniz zor, sadece kulağınızı tablete dayadığınızda sesi duymanız mümkün oluyor. Tabletin üst kenarında yer alan havalandırma ızgarası içerideki sıcak havanın dışarı yüksek verimlilikle atılmasını sağlıyor.
Miix 2’nin tablet bölümünde iki hoparlörün bulunduğunu, ayrıca yerleştirme istasyonunda da subwoofer’ın bulunduğunu kaydetmiştik. Ses konusunda uzman isimlerden olan JBL’in sunduğu bu ses sisteminin sunduğu ses seviyesi beklediğimizin biraz altında kalıyor ve çoğu tablet hoparlörünün sunduğu ses seviyesinin fazla üstüne çıkmıyor. Ancak sesin etkisini artırma konusunda JBL’in 2+1 sistemi başarılı oluyor. Her ne kadar ses spektrumun alt ve üst bantları fazla güçlendirilmiyor ve çoğunlukla orta frekans bölgesine odaklanılsa da, tabletinizde film izlerken çıkan sesin etkisine kendiniz kaptırmanız mümkün olacaktır.
Lenovo Miix 2’nin sahip olduğu pilin uygun koşullar altında sekiz saate kadar çalışma imkanı sunabileceğini dile getiriyor. Ekran parlaklığının ortamdaki ışık şiddetine göre ayarlandığı, Wi-Fi’nin aktif olduğu ve klavyeli yerleştirme istasyonuna bağlandığı normal yoğunluklu bir çalışma senaryosuna göre Lenovo Miix 2 tek bir şarjla 3.5 ila 4 saat arasında bir çalışma süresi sunuyor.
Yazılım
Lenovo Miix 2 11″ Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışıyor. Çeşitli Lenovo uygulamalarının yüklü olarak sunulduğu Miix 2’ye Windows Mağaza üzerinden binlerce uygulamayı yüklemek mümkün. Windows Mağaza her geçen gün daha da zenginleşiyor ve yeni uygulamaları mağazada görüyoruz. Digiturk Play, D-Smart Blu, tvyo gibi multimedya uygulamalarını yükleyip Miix 2’yi stand modunda kullanarak internetten TV, film, dizi seyretmek keyifli olacaktır. Dizüstü modunda kullanım imkanı da Lenovo Miix 2’nin Office ve benzeri üretkenlik uygulamalarıyla rahat şekilde çalışmasını sağlıyor.
Tabii ki, Miix 2’nin en büyük avantajlarından bir tanesi, Windows 8.1’in yüklü olmasına bağlı olarak, geleneksel masaüstü uygulamaları çalıştırabilmesi. Bu durum alıştığınız Windows yazılımlarını tablet formunda da, dilediğiniz takdirde kullanmanıza izin veriyor. Ayrıca yazılım çeşitliliği de bir hayli artırılmış oluyor.
Sonuç
Office gibi üretkenlik uygulamalarını kullanmak, internette gezinmek veya Windows Mağaza’dan indirilen modern uygulamaları kullanmak noktasında Lenovo Miix 2 yeterli görünüyor. Plastikten yapılmış olmasına rağmen metalik görünümü ve estetik tasarımı da bu ürünü çekici kılan noktalar arasında yer alıyor.
Ne var ki, Miix 2 ağır işlerin altından kalkabilecek bir oyuncu değil. Sahip olduğu düşük voltajlı Intel Core i3 işlemci sadece temel seviyedeki işleri yerine getirmek için yeterli görünüyor. Yüksek güç gerektiren üst sınıf oyunları, grafik düzenleme gibi işler için Miix 2 ihtiyaçları karşılamayabilir.