İncelemelerManşetler

Lenovo IdeaPad Yoga 13 İncelemesi

Daha geçen yılın başında, CES 2012’de farklı ultrabook konseptleri gösterilmeye başlanmıştı. Onların arasında Lenovo’nun gösterdiği bir ultrabook konsepti de bulunuyordu ve bu fazlasıyla ilgi çekmişti. Daha sonraları Yoga olarak anılmaya başlayan bu tasarım ultrabook’u sadece bir dizüstü bilgisayar ve döndürülebilir ekranlı tablet olarak kullanılmakla sınırlamıyor, bunlara farklı biçimler de ekleniyordu. Tabii ki, Microsoft’un Windows 8 ile birlikte daha parmak dostu bir işletim sistemi ortaya çıkarması işleri kolaylaştıran önemli etkenlerden bir tanesiydi.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00030

Tüm taşlar yerine oturdu ve geçen yılın sonlarına doğru Windows 8’in yayınlanmasıyla aynı zamanda Lenovo’nun dönüştürülebilir formdaki dizüstü bilgisayar serisi IdeaPad Yoga ile tanıştık. IdeaPad Yoga 11 ve IdeaPad Yoga 13 olmak üzere iki farklı ekran büyüklüğünde gelen bu modellerden büyük olanı bir süredir test merkezimizin konuğu oldu. Her yere rahatlıkla taşıyabileceği bir ultrabook arayışı içinde olanların ilgisini çekebilecek Lenovo IdeaPad Yoga 13 ile ilgili detayları incelemizde bulabilirsiniz.

Tasarım

Piyasada 13 inç ekrana sahip bir hayli ultrabook var. Bunlara bir de Apple’ın MacBook Air’ını ekleyin. Lenovo IdeaPad Yoga 13 tüm bunların arasından sıyrılacak nitelikte bir tasarıma sahip. IdeaPad Yoga 13’ün temel malzemesi plastik, ancak Lenovo seçimini epey sert bir plastikten yana kullanmış. Bu nedenle makine oldukça sağlam görünüyor ve bunu da kullanırken fazlasıyla hissettiriyor. Bilgisayarın kapağı ve tabanı pürüzsüz ve yumuşak yüzeyli bir plastikle kaplıyken, iç tarafta, klavyenin ve touchpad’in etrafını çevreleyen tüm alan sert bir deriyle kaplanmış. Böylelikle yazı yazarken avuç içleri daha rahat ediyor ve bilgisayardan daha sağlam bir destek alıyor.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi Lenovo IdeaPad Yoga 13’ü farklı kılan unsurlardan bir tanesi farklı biçimlerde kullanılabilmesi. IdeaPad Yoga 13’ün 360 derece dönebilen ekranı sayesinde hayat bulan dört farklı kullanım modu ile birlikte IdeaPad Yoga 13, belirli kullanım senaryolarında çok daha iyi performans sunuyor ve işleri daha da kolaylaştırıyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00037

Dizüstü bilgisayar modunda Yoga 13 normal bir dizüstü bilgisayar gibi kullanılabiliyor. Klavyenin ve touchpad’in kullanımının gerekli olduğu, özellikle de üretkenlik yazılımları ile çalışıldığı sırada bu mod ideal bir kullanım sunacaktır.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00032

Stand modu genellikle film izlerken veya görüntülü sohbet gerçekleştirirken ideal bir kullanım fırsatı veriyor. Özellikle uçak gibi alanın dar olduğu yerlerde stand modu kolaylık sağlıyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00018

Çadır modu olarak Türkçeleştirebileceğimiz kullanım şekli özellikle dokunmatik ekranın fazlasıyla kullanıldığı durumlarda işe yarıyor. Bu modda Yoga 13 yüzeyle sağlam bir ilişki kurduğu için parmaklarınızı dokunmatik ekran üzerinde gezdirdiğinizde veya sanal klavye kullandığınızda herhangi bir oynama veya titreşim meydana gelmiyor. Mutfakta yemek yaparken tariflere bakmak, fotoğrafları görüntülemek veya dokunmatik ekran destekli oyunlar oynamak için bu form fazlasıyla elverişli görünüyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00023

Tablet modu da IdeaPad Yoga 13 ile bir tablet deneyimi yaşanmasına izin veriyor. Bu moda geçtiğinizde fiziksel klavye ve touchpad otomatik olarak devre dışı kalıyor. Böylelikle Yoga 13’ü bir tablet gibi kullanırken parmaklarınızın klavye tuşlarına değmesi istenmeyen bir hareketin yaşanmasına yol açmıyor.

Lenovo IdeaPad Yoga 13’ün port bakımından biraz tutumlu davrandığını görüyoruz. Ürünü ince ve hafif tutmak isteyen Lenovo, öte yandan bu ürünün bir tablet olarak kullanılabilmesini de göz önünde bulundurarak port konusunu fazla abartmamış. SD, SDHC, SDXC ve MMC formatlarını destekleyen bellek kartı okuyucusu, kulaklık jakı, HDMI portu ve biri USB 2.0, diğeri de USB 3.0 destekli olmak üzere iki USB portuyla iş bitirilmiş. Ethernet jakı, dahili DVD sürücüsü veya eski tip monitörlere veya projektörlere bağlantı sağlamaya yarayan bir VGA portu yer almıyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00029

Yukarıda saydığımız portlardan HDMI, USB 3.0 portlarıyla kulaklık jakı sol tarafta; bellek kartı okuyucusu ve USB 2.0 portu sağ tarafta yer alıyor. Bu arada sağ tarafta AC adaptör girişi ve ekran yönünü kilitlemeyi sağlayan bir tuş da bulunuyor. Sol tarafta da portlara ek olarak ses tuşlarının yer aldığını belirtelim. Güç butonuysa ilginç bir şekilde, dizüstü bilgisayar modunda kullanım sırasında ön kenara gelecek şekilde yerleştirilmiş. Yoga 13 tablet modunda kullanılırken güç butonu üst kenara denk geliyor. Güç butonunun bu şekilde yerleşimi biraz garip kaçıyor, ancak tablet modu düşünüldüğü zaman Lenovo’nun neden böyle bir yerleşim kararı verdiği daha iyi anlaşılıyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00009

IdeaPad Yoga 13’ün altına baktığımızda gayet temiz, sade ve düzenli yapı görüyoruz. Dört köşeye yerleştirilmiş küçük plastik ayaklar sayesinde alt bölümün yüzeye teması azaltılırken havalandırma ızgaraları da arkaya bakacak şekilde konumlandırılmış. Bunun dışında herhangi bir kapak, kolaylıkla çıkarılabilir parça görünmüyor. Bu da IdeaPad Yoga 13’te donanım güncellemelerinin bir hayli zor olduğunu gösteriyor. Arka plakayı sökmek için kenarlara yerleştirilmiş vidaları sökerek işe başlamak gerekiyor ki, çoğu kullanıcı da bu zahmete girmeyecektir. Sonuç olarak Lenovo IdeaPad Yoga 13’ün sabit bir bataryaya ve değiştirilmesi veya yükseltilmesi bir hayli zor olan RAM’e sahip olduğunu görüyoruz.

Galeri: Lenovo IdeaPad Yoga 13
[nggallery id=1225]

Klavye ve Touchpad

Lenovo IdeaPad Yoga 13’te chiclet veya Türkçe deyimiyle “ada tipi” bir klavye yerleşimi görüyoruz. Her bir tuşun arasında yeteri kadar boş alan bırakılmış. Lenovo’nun AccuType olarak adlandırdığı bu yapı ergonomi düşünülerek geliştirilmiş, sade görünüm ve yuvarlak tuşlar sayesinde kullanıcılara daha düzgün bir yazma deneyimi vadediyor. Tuşlar fazla sert olmamakla birlikte çok da oynak değil. Derinlik konusunda da memnun edici. Sonuç olarak IdeaPad Yoga 13’ün klavyesi kullanıcıları epey memnun eder gibi görünüyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00039

Klavyede ilgi çeken bir ayrıntı da Home, PgUp, PgDn ve End tuşlarının en sağda tek bir sütuna yerleştirilmesi. Normalde klavyenin farklı yerlerinde konumlanan bu tuşları bir arada görmek bazı kullanıcıları memnun edecektir. Ancak bizim gibi, Enter tuşunun klavyenin en sağında yer almasına alışan kullanıcılar için bu düzene alışmak biraz zor olabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, klavyenin ve touchpad’in etrafını çeviren deri yüzey sayesinde eller yazı yazarken daha rahat ediyor ve daha geç yoruluyor.

IdeaPad Yoga 13’ün Synaptics izleme dörtgeni de epey geniş bir alan sahip. Bu touchpad sahip olduğu akıllı sensör sayesinde yazı yazarken meydana gelen hatalı dokunuşları algılıyor, böylelikle fare imlecinin yazı yazılırken hatalı bir şekilde işlemesinin önüne geçiyor. Kaydırma, yakınlaştırma, döndürme gibi standart işlevleri yerine getiren bu touchpad aynı zamanda Windows 8 kullanıcı arayüzünde de düzgün şekilde gezinme fırsatı sunuyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00040

Yoga 13’ün izleme dörtgeni modern Windows 8 arayüzünde gezinirken rahatlıkla kullanılıyor, ancak geleneksel masaüstüne geçildiği zaman performansının düştüğü görülüyor. Tepkisellik konusunda bazı noksanları bulunan bu izleme dörtgeniyle fare imlecini istediğimiz şekilde rahat kullanamadık. Belki de, IdeaPad Yoga 13 ile birlikte bir tane de fare edinmek yerinde olacaktır.

Bu arada IdeaPad Yoga 13’ün ekranının hemen altında küçük bir Windows tuşunun da bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Bu tuş özellikle çadır, stand ve tablet modlarında kullanım sırasında işe yarıyor ve Windows 8’in başlangıç ekranına hızlı erişim sağlıyor.

Ekran ve Ses

Lenovo IdeaPad Yoga 13’ün sahip olduğu 13.3 inç ekran parlak, ancak onu dış etkilere karşı koruyacak kadar sağlam bir camla kaplanmış. Parlak ekran doğal olarak yansımalara neden olsa da, Lenovo’nun IPS panel kullanımı sayesinde işler biraz daha iyi gibi görünüyor. IPS panelin kullanımı sayesinde oldukça yüksek görüş açılarına ulaşmak mümkün oluyor, renklerde ve parlaklıkta radikal değişiklikler gözlenmiyor. Farklı biçimlere sokulabilen, bu nedenle de görüş açıları sürekli değişen bir ürün için IPS kullanımı gayet önemli ve yerinde bir karar olmuşa benziyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00020

IdeaPad Yoga 13’ün bir başka memnun edici noktası da ekran çözünürlüğü. Çoğu 13 inç ekranlı dizüstü bilgisayarın 1366 x 768 ile geldiği bir ortamda IdeaPad Yoga 13’ün ekranının 1600 x 900 çözünürlüğe sahip olduğunu görüyoruz. Bu da, özellikle geleneksel masaüstü modunda, aynı anda birden fazla uygulamayla çalışıldığı durumlarda daha çok pencerenin ekrana sığdırılması anlamına geliyor. Ayrıca fotoğraflara bakarken veya film izlerken de seyir zevkini artırıyor. Öte yandan 10 noktalı çoklu dokunma desteğini de eklediğimizde ortaya mükemmel bir Windows 8 deneyimi çıkıyor.

Lenovo IdeaPad Yoga 13’ün hoparlörü bu ayarda bir dizüstü bilgisayar için yeterli ses çıkışını fazlasıyla sağlıyor. Maksimum ses seviyesinde çıkan ses yaklaşık 30 metrekarelik bir salonun her noktasında rahatlıkla duyulacak yeterlilikte sayılır. Bu arada IdeaPad Yoga 13, sahip olduğu Dolby Home Theater v4 yazılımı sayesinde multimedya deneyimini de daha iyi seviyelere taşıyor.

Konfigürasyon

Yazının başında da belirttiğimiz gibi Lenovo IdeaPad Yoga ailesinin 11.6 ve 13.3 inç ekranlı olmak üzere iki farklı üyesi bulunuyor. Ayrıca her bir üyenin işlemci ve RAM’e göre farklı konfigürasyonları bulunuyor. İncelediğimiz IdeaPad Yoga 13 hem ekran büyüklüğü hem de barındırdığı teknik özellikler sayesinde hem iş amaçlı kullanım için hem de multimedya ihtiyaçları için yeterli görünüyor. 33.3 x 22.6 x 1.7 cm.’lik boyutlara ve yaklaşık 1.5 kg. ağırlığa sahip olan IdeaPad Yoga 13 her yere rahatlıkla taşınabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, 13.3 inç, 1600 x 900 çözünürlüklü IPS LED ekran 10 noktalı kapasitif çoklu dokunma desteğini de bünyesinde barındırıyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00038

Lenovo IdeaPad Yoga 13 bir ultrabook. Bu, bilgisayarın Intel’in bir ultrabook için belirlediği kriterleri karşıladığı anlamına geliyor. Doğal olarak bu ultrabook’ta bir Intel işlemcisi yer alıyor. Çift çekirdekli Intel Core i5-3317U işlemci 1.7 GHz temel, 2.6 GHz Turbo frekansı, 3 MB önbellek ve 17 W TDP gibi temel özelliklere sahip. Ayrıca bu işlemciye Intel HD Graphics 4000 grafik işlemci eşlik ediyor. Normalde i5 işlemcili versiyonlarda 8 GB RAM’in bulunduğu versiyonlar da mevcut, ancak bizim elimizdeki test ürünü 4 GB DDR3-1600 RAM barındırıyor. Ayrıca Lenovo IdeaPad Yoga 13’te 128 GB kapasiteli SSD yer alıyor.

Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n kablosuz ağ adaptörü ve entegre Bluetooth 4.0 desteğini görüyoruz. 720p destekli entegre web kamerası ekranın üstünde yer alırken, çift hoparlörler de Dolby Home Theater v4 desteği sayesinde artırılmış ses kalitesi sunuyor. 90W’lık güç adaptörüyle gelen IdeaPad Yoga 13’ün dört hücreli entegre bataryası 3860 mAh gibi bir kapasiteye sahip.

Performans ve Batarya

Lenovo IdeaPad Yoga 13’ün elimizdeki versiyonu barındırdığı teknik özellikler itibariyle ortalama bir ultrabook olarak nitelendirilebilir. 1.7 GHz saat frekansına sahip olan çift çekirdekli Intel Core i5-3317U ultrabook işlemcisi Lenovo IdeaPad Yoga 13’ün internette gezinme, e-posta kontrolü ve üretkenlik uygulamalarının kullanımı gibi temel işlevleri düzgün şekilde yerine getirmesini sağlıyor. 4 GB RAM de Yoga 13’ün düzgün bir şekilde işlemesine ve hızlanmasına yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Bilgisayarda sabit disk yerine 128 GB kapasiteli SSD’ye yer verilmiş olması da hem bilgisayarın başlangıçtaki açılışını epey hızlandırıyor, hem de kullanım sırasında uygulamaların açılış hızını bir hayli yükseltiyor. Ne var ki, 128 GB’lık kapasite kişisel dosyaların saklanması için çok yeterli olacak gibi görünmüyor. Bu noktada SkyDrive gibi bir Microsoft bulut depolama çözümü veya USB 3.0 destekli bir taşınabilir harici disk iş görebilir.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00034

Intel’in üçüncü nesil Core i işlemcili ultrabook’larında yer alan Intel HD Graphics 4000 entegre grafik birimi Lenovo IdeaPad Yoga 13’te de karşımıza çıkıyor. Bu grafik işlemcili yereldeki Full HD video dosyalarını düzgün bir şekilde oynatmanın yanı sıra internet üzerindeki HD videoları da herhangi bir can sıkıntısına neden olmadan izleme fırsatı sunuyor. Bunun yanı sıra yüksek grafik performansı gerektirmeyen bazı oyunları da IdeaPad Yoga 13 üzerinde oynayabilirsiniz. Ancak daha fazlasını beklememeniz yerinde olacaktır.

Lenovo IdeaPad Yoga 13’ü PCMark 7, 3DMark 11 ve ATTO Disk Benchmark testlerinden geçirdik ve aşağıdaki sonuçları elde ettik:

PCMark 7 3DMark 11 ATTO Disk Benchmark
ICE STORM CLOUDGATE FIRE STRIKE Okuma Yazma
4233 25616 2851 437 277309 256262

Ultrabook incelemeleri konusunda elimizde yeterli bir veri tabanı olmadığı için bu benchmark’ları karşılaştırmaya yarayacak, farklı ürünlere ait benchmark sonuçlarına sahip değiliz. Ancak farklı teknoloji siteleri tarafından gerçekleştirilen karşılaştırmalı benchmark sonuçlarına baktığımızda, öncelikle elde ettiğimiz sonuçların o sitedekilerle uyuştuğunu görüyoruz. Lenovo IdeaPad Yoga 13 genel sistem performansı ölçen PCMark 7 testinde HP Envy 4, Sony VAIO T13122CXS, Samsung Series 5 NP535U4C gibi modelleri geride bırakırken genel grafik performansını ölçen 3DMark 11 testindeyse epey gerilerde görünüyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00002

Lenovo IdeaPad Yoga 13’ün ısı performansına da değinmeden geçmeyelim. Dizüstü bilgisayarın hava çıkışı alt bölümde, arkaya doğru yer alıyor. Yeterli bir hava akışını sağladığını düşündüğümüz bu ızgaralar dizüstü bilgisayar ve çadır modlarıyla kullanım sırasında sıcak havanın kullanıcıya doğru çıkmasını engelliyor. Stand modunda ise ızgaranın size doğru bakması gibi bir durum var. Ayrıca tablet modunda kullanım sırasında da ızgara bölümü arkaya bakacak şekilde cihazı tutmanız yerinde olacaktır. Avuç içlerinin destek aldığı bölümün ısınmıyor olması memnun edici. Normal yoğunluktaki bir kullanımda Yoga 13 fazla ısınmıyor, bu nedenle fanların sesi de fazla duyulmuyor. Ancak benchmark testlerini gerçekleştirirken ve sistemin üstüne yük binmişken, doğal olarak ısınma fazlalaşıyor, özellikle de işlemcinin yer aldığı bölümde. Buna bağlı olarak fan da daha sesli çalışıyor. Yine de, fan gürültüsünün Apple’ın MacBook Air’larındaki kadar rahatsız edici olmadığını görüyoruz.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00025

Lenovo IdeaPad Yoga 13’te yer alan dört hücreli batarya, “Dengeli” güç modunda; internette gezinme, yazı yazma, video izleme ve oyun oynama gibi temel işlevlerden oluşan bir senaryoda yaklaşık 3.5 saatlik bir çalışma fırsatı sunuyor. Çeşitli ayar değişiklikleri yaparak bu süreyi 5 saatin biraz daha üzerine çıkarmak mümkün gibi görünüyor.

Yazılım

Windows 8 64-bit versiyonuyla çalışan Lenovo IdeaPad Yoga 13 kullanıcılarına hem modern hem de geleneksel Windows’tan en iyi şekilde yararlanma fırsatı sunuyor. 10 noktalı çoklu dokunmatik ekranı ve farklı kullanım biçimleri sayesinde Windows 8’in modern kullanıcı arayüzü ve buna göre geliştirilmiş uygulamalar oldukça rahat şekilde kullanılıyor. Geleneksel masaüstü tarafı da eski Windows tarzı uygulamaları kullanmaya izin veriyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00031

Başlat ekranına baktığımızda Lenovo uygulamaları başlığı altında çeşitli uygulamaların olduğunu görüyoruz. Rahatlıkla anlaşılacağı üzere, bu uygulamalar Lenovo tarafından önceden yüklenmiş. McAfee Security Advisor, Skype, AccuWeather, Kindle, eBay, Evernote Touch, Microsoft Office gibi uygulamaları burada görüyoruz. Microsoft Office’in 2010’un deneme sürümü niteliğini taşıdığını belirtelim. Bu arada Lenovo markalı çeşitli uygulama ve servislerin de önceden yüklendiğini görüyoruz. Lenovo Companion ve Cloud bunlar arasında yer alıyor. Ayrıca Lenovo Transition adı verilen bir uygulama da tablet moduna geçildiğinde hangi uygulamaların otomatik olarak tam ekran modunda çalışacağını belirlemeye yardımcı oluyor.

Sonuç

Ultrabook’lar pazara giderek daha fazla hakim oluyor. Özellikle 14 inç ve altı ekran büyüklüklerinde pazarın bu segmente teslim olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Her büyük üretici bu alanı iddialı ürünlerle doldurmaya çalışıyor. Lenovo’nun IdeaPad Yoga ile birlikte geliştirdiği konsept basit gibi görünse de oldukça kullanışlı. Klavyenin bir yerleştirme istasyonu gibi kullanıldığı ve ekranın da ayrı bir tablet olarak iş gördüğü tasarımlardan farklı olarak, IdeaPad Yoga serisinin üyeleri iki farklı kullanım modu daha sunuyor, böylelikle farklı şartlar için daha rahat çalışma fırsatları sunuyor.

lenovo-ideapad-yoga-13-inceleme-00013

IdeaPad Yoga 13 malzeme kalitesi bakımından standartların üstünde. Touchpad’ini geleneksel Windows tarafı için pek kullanışlı bulmadık, klavyesi de en sağa yerleştirilen kısayol tuşlarını saymazsak başarılı sayılır. IPS ekranın yer alması kullanım sırasında işleri bir hayli kolaylaştırıyor. Intel Core i5 işlemci temel ihtiyaçlar için yeterli. 4 GB RAM taşıyan versiyon yerine 8 GB RAM taşıyan versiyonu tercih etmeniz iyi olabilir. Ayrıca 128 GB kapasiteli SSD’li versiyonu seçmek mümkün olan en fazla depolama alanına sahip olmanızı sağlayacaktır.

Test ettiğimiz ürünün Türkiye piyasa fiyatı 2300 TL seviyesinde bulunuyor. Ultrabook pazarını değerlendirdiğimiz de Lenovo IdeaPad Yoga 13’ün bu fiyatının normal olduğu söylenebilir. Üstelik bu fiyata sadece bir ultrabook değil, yerine göre farklı amaçlar için de kullanılabilen dönüştürülebilir formda bir ürün satın almış olacaksınız.