Teknoloji

Leica Q3 43 daha dar açılı lens ve daha yüksek fiyatla geliyor

leica q3 43

Leica’nın tam kare kompakt fotoğraf makineleri serisi Q, 2015’ten bu yana 28mm f/1.7 lensle sunuluyordu, ancak firma bu geleneği bozuyor. Yeni tanıtılan Leica Q3 43, 60 megapiksel çözünürlüklü Q3 modeliyle neredeyse aynı özelliklere sahip, ancak 43mm f/2 lens ile geliyor. Bu yeni lens, özellikle yakın çekimler ve portreler için daha dar bir görüş alanı sunuyor. Fiyatı da standart modele göre daha yüksek; 6295 dolar olan Q3’e kıyasla Q3 43, 6895 dolara satışa sunulacak.

Yeni Q3 43 modeli, genel anlamda mevcut Q3 ile benzer teknik özelliklere sahip. Aslında, üzerinde kalıcı olarak bulunan asferik APO-Summicron 43mm f/2 lens dışında, bir Q3 makinesiyle aynı. Bu modele özel olarak gri deri kaplamaya sahip olması, özellikle her iki modeli de satın alacak olan kullanıcıların çantalarında cihazları kolayca ayırt etmelerini sağlayacak bir detay olabilir. Q3 43, 50 ile 100.000 arası ISO aralığına sahip aynı arka aydınlatmalı sensörü kullanıyor. Hibrit otomatik odaklama sistemi, yaprak obtüratör tasarımı ve 30 fps’ye kadar 8K video kaydı gibi özellikleri de Q3 ile birebir aynı.

Kullanım açısından da benzerlikler devam ediyor. Q3’teki buton düzeni ve 3 inçlik eğilebilen ekran, Q3 43’te de mevcut. Daha önceki tüm Q modellerinde olduğu gibi bu modelde de makine içi dijital kırpma için özel bir buton bulunuyor. Ancak bu kez, yeni odak uzaklığı sayesinde kırpma seçenekleri 60mm, 75mm, 90mm, 120mm ve 150mm eşdeğerlerine kadar genişliyor.

Leica’nın yeni Q3 varyantı, markanın M11-D modelinin hemen ardından geliyor. M11-D, analog bir deneyim sunmak için ekranı tamamen ortadan kaldırmıştı. Ancak bu 9.400 dolarlık kamera, aynı zamanda kutuda bir şarj cihazı sunmamasıyla da eleştiri toplamıştı. Maalesef, Q3 43 modeli de bu hatayı tekrarlıyor. BC-SCL4 model pil şarj cihazı, 200 dolar karşılığında opsiyonel aksesuar olarak listelenmiş. Bu durum, Q3, Q2 ve Leica SL gibi diğer modellerdeki aynı şarj cihazının aksine Q3 43’te kutuya dahil edilmemiş. Bu fiyat aralığındaki bir kamera için sadece bir USB-C kablo sunulması kabul edilebilir olabilir, ancak bu tür “küçük hesaplar” prestijli bir markaya yakışmıyor. 5W telefon şarj adaptörleriyle karşılaştırıldığında, bu tip özel bir şarj cihazının eksikliği, Leica’nın “yaşam tarzı” kameraları için bu politikayı sürdürmesinin işaretçisi olabilir.

leica q3 43

Leica Q3 43, Q serisinin doğal evriminin bir parçası

Tüm bu hayal kırıklıklarına ve yüksek fiyat etiketine rağmen, Q3 43, Q serisinin doğal bir evrimi olarak öne çıkıyor. Leica hayranları, Q serisi ilk piyasaya çıktığından beri 50mm lensli bir model talep ediyordu. 43mm lens ise, bu talebe oldukça yakın bir çözüm sunarak hem boyut hem de diyafram açıklığı açısından büyük fedakârlıklara yol açmadan bu ihtiyacı karşılıyor. Yeni lens, Q3 üzerindeki lensten sadece 5mm daha uzun ve kamera boyutları iki model arasında neredeyse aynı.