Teknoloji

LCD tabanlı kontak lens ekran gelecekte görüş alanımızı renklendirmeyi amaçlıyor

Gent Üniversitesi Microsistemler Teknolojisi Merkezi LCD tabanlı bir kontak lens ekran geliştirdi. LCD tabanlı bu kontak lens LED tabanlı benzerlerine göre tüm ekran yüzeyinin kullanımına izin vermesiyle dikkat çekiyor. LCD tabanlı kontak lens ekranlar çeşitli piksel boyutlarının ve miktarlarının kullanımına izin veriyor, çünkü tüm görüntülüme yüzeyi kullanılabiliyor. Kontak lensler güneş gözlüğü olarak çalışma gibi farklı alanlarda kullanılabiliyor.

Mevcut prototip henüz tam gelişmemiş, sadece dolar işareti gibi basit işaretleri gösteriyor. Ancak teknolojinin zamanla daha iyi hâle getirilmesi ve kontak lensin ayarlanabilir göz rengi gibi farklı işlevleri yerine getirmesi bekleniyor. Projenin baş araştırmacısı Jelle De Smet, yayınlanan açıklamada likit kristal hücrelerin kullanıldığı esnek ekranların normalde, küresel gibi,  yeni bir şekil alacak şekilde tasarlanmadığına dikkat çekti. Bu nedenle esas zorluğun çok ince, küresel şekilli, aktif katmanlara sahip substratı ekstrem kalıp süreçlerinden başarıyla geçirmek olduğunu kaydetti. Yeni tür iletken polimerleri kullanarak ve bunları pürüzsüz küresel hücrelere entegre ederek LCD tabanlı kontak lens ekranı hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Kontak lens ekranların kullanıldığı bir gözlüğü takan kullanıcıya gördüğü mevcut görüntünün üzerine eklenmiş yeni görüntüler göstermek mümkün olacaktır. Bu teknoloji hem kozmetik hem de medikal alanlarda kullanım bulacak gibi görünüyor. Tabii ki, daha sonraki aşamalarda üretilecek prototipleri görmekte fayda var. Şu an için araştırmacılar bir yandan gelecekte olabilecekleri gösterirken bir yandan da teknolojiyi daha da iyileştirmenin çalışmalarını yapıyorlar.

İlgili >> Gent Üniversitesi