Bilim

İklim değişikliği Kuzey Kutup Bölgesi’ne daha fazla sivrisinek taşıyor

sivrisinek-160915

Kuzey Kutup Bölgesi’nde hava sıcaklığının yükselmesi, sivrisineklerin bölgede normalden daha erken zamanda görülmesine ve daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences’da yayınlanan bir araştırmanın ortaya koyduğu bu sonuç, bölgedeki ren geyikleri için kötü haber anlamına geliyor. Çünkü ren geyikleri, Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki sivrisineklerin bir numaralı besin kaynağı olma özelliğini taşıyor. Ren geyiklerinin sivrisinekler tarafından ısırılmamak için alışkanlıklarını değiştireceğini belirten araştırmacılar, değişikliğin sonucunda ren geyiklerinin yemek bulmalarının zorlaşabileceğine dikkat çektiler.

Sivrisineklerin büyümesinde ve hayatta kalmasında ortam sıcaklığı çok büyük rol oynuyor. Sıcaklık azaldıkça böcekler, kış uykusuna benzer bir bekleme sürecine giriyor. Ancak 26 santigrat derecelik hava sıcaklığı, sivrisineklerin büyümesi için gerekli ortamı sağlıyor.

Sıcaklığın artması, Kuzey Kutup Bölgesi’ni sivrisineklerin yetişmesi için uygun bir ortama dönüştürüyor. Kuzey Buz Denizi, Alaska, Grönland ve Rusya’nın bazı bölümlerini kapsayan bölgedeki ortalama sıcaklık, küresel ortalamanın iki katından daha yüksek bir hızla artıyor. Bölgedeki buzulların erimesi de, söz konusu sıcaklık artışının somut bir göstergesi olarak göze çarpıyor.

Bölgedeki sivrisinek artışının ren geyiği nüfusuna etkisinde ise yavrulama ve bölgeye geliş mevsimlerinin kesişmesi ön plana çıkıyor. Ren geyikleri, yavrularını genellikle sivrisineklerin Kuzey Kutup Bölgesi’ne geldiği ilkbahar aylarında doğruyor. Henüz yavru olan ve hareket kabiliyetleri gelişmeyen ren geyikleri, kan arayan sivrisinekler için kolay bir hedef halini alabiliyor.

Sivrisineklerin ren geyiklerine fazla zarar vermediği söylense de, bazen yavru ren geyiklerinin sivrisinekler tarafından ölene kadar ısırıldıklarını anlatan hikayelerin de bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Asıl tehlike ise sivrisinekler yüzünden ren geyiklerinin alışkanlıklarını değiştirmesinde yatıyor.

Araştırmacılar ren geyiklerinin sivrisineklerden kaçmak için daha soğuk ve rüzgarlı bölgelere gidebileceğini, ancak bu bölgelerde de yavrularının hayatta kalması için daha az yiyecek bulunduğunu belirtiyor. Yavru ren geyiklerinin hayatta kalamaması, ren geyiği nüfusunun azalmasına yol açarken, ren geyiği sayısının azalması da bölgedeki insanların önemli gıda kaynaklarından birinin daha zor bulunacağı anlamına geliyor.