Küresel çip krizi kısa vadede rahatlayacak gibi görünmüyor. Bu krizin altında yatan sebeplerden birisi için gelen haberler de gelecek için umutlu konuşmayı engelleyecek türden.
Sektörel uzmanlar, kalifiye personel probleminin giderek büyüdüğünü belirtiyor. Özellikle yeni çipleri tasarlayacak ve daha karmaşık çiplerin üretim problemlerini çözecek yetenekli mühendisleri bulmanın zorlaştığı ifade ediliyor.
The Wall Street Journal’a konuşan kaynaklar, arz ve talep arasındaki farkın açılmaya devam ettiğine dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük çip üreticilerinin milyar dolarlık tesislerinde görev yapacak personel için adeta savaştığı belirtilirken; yeni çip üretim tesislerinde binlerce üniversite mezunu çalışana ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Bu fabrikalarda teknisyenler üretimi denetleyip yönetirken, araştırmacılar da yeni çiplerin inovasyonu ve bunların üretim yöntemini bulmak için çalışıyor.
Apple için A ve M serisi işlemcilerin üretimini yapan TSMC’nin merkezinin bulunduğu Tayvan’dan gelen haberler de pek iyi değil. İhtiyaç duyulan personel ve işe alınan personel sayısı arasındaki farkın altı yılın en yüksek seviyesine geldiği belirtildi. İnsan kaynakları platformu 104 Job Bank’in verilerine göre, yarı iletken üretimi çalışanlarının sayısındaki aylık ortalama açık, 27 bin 700’e çıktı. Bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 44 oranında bir artış anlamına geliyor.
Tayvan Ulusal Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nğn dekanı Yao-Wen Chang, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Kalifiye mühendis bulma sıkıntısı daha ciddi bir hâl aldı. Bunun en büyük nedeni talepteki artış. Bu sorunu tamamen çözebileceğimiz konusunda iyimser değilim.”
Apple kendi işlemcilerini tasarlasa da, üretimi gerçekleştiren TSMC’nin hâlâ tesislerinde çalışacak mühendislere ihtiyacı var. Tayvanlı sektörel bir kaynak, ihtiyaç duyulan uzmanlık seviyesinin sürekli arttığına dikkat çekiyor. Endüstri birliği SEMI’nin küresel pazarlama şefi ve Tayvan biriminin başkanı Terry Tsao, yeni nesil çiplerin üretiminde görev yapacak daha fazla doktora mezununa ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
Üniversitelerin mühendislik bölümünde okuyan öğrencilerin çip geliştirme üzerine uzmanlaşmak yerine son kullanıcıyla buluşacak uygulamalar geliştirmeyi tercih ediyor.
Küresel çip krizi, en azından birkaç ay daha sürecek gibi görünüyor. Bazı sektörel kaynaklar 2022’nin ikinci yarısı için umutlu konuşsa da, Tayvan’dan gelen açıklamaların uzun vadede pek umut vermediğini söylemek gerekiyor.