Teknoloji

Klout kapanıyor, tartışma yaratan sosyal puanlama sistemine elveda

Sosyal medya ile yakından ilgilenen, üstüne bir de fenomen olmaya hevesli kullanıcılar Klout’u bir şekilde duymuşlardır. Her bir Twitter kullanıcısının sosyal etkileşim alanını ve tecrübesini ölçen ve bunu 100 üzerinden puanlandıran servis 25 Mayıs itibarıyla kapılarını kapatıyor.

Her ne kadar şirket kullanıcılara verdiği puanlarla bilinse de, aynı zamanda kurumlar içinde ölçümleme çözümleri sunuyordu. Hatta 2014 yılında Lithium Technologies tarafından satın alınmadan önce Microsoft ile iş ortaklığına bile gitmişti.

Dün Lithium’un CEO’su Pete Hess, yayınladığı bir yazıyla Klout’un kapanacağını duyurdu. Bunun nedeni olarak da servisin uzun vadedeki planlarıyla uyuşmamasını gösterdi.

Klout’un Twitter hesabı üzerinden geçilen mesajda da, yapılan dikkatli değerlendirmelerin ardından Klout web sitesinin ve Klout Puanı’nın kapatılmasına karar verildiği kaydedildi. Bunun da 25 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşeceği vurgulandı. Klout, kullanıcılarına hizmet vermekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, yıllar boyunca verdikleri destek için de onlara teşekkür etti.

Klout’un verdiği puanlar yıllardır kullanıcılar arasında tartışmaya neden oluyordu. Puanları yüksek olanlar bundan büyük memnuniyet duyarken, düşük olanlar ise bunun sosyal medya performansı için bir ölçü olamayacağını savunuyordu. Doğrusunu söylemek gerekirse, ikinci grubun haksız olmayacağını gösteren bazı güçlü kanıtlar da mevcuttu. Twitter’daki organik takipçi sayısı hatırı sayılır seviyede olan bazı kullanıcıların Klout puanları düşük kalıyordu ki, bu da Klout’un puanının güvenilirliğini sorgulamaya neden oluyordu.

Hess, şirketinin yapay zekâ ve özdevinimli öğrenme tarafındaki çalışmalarına da atıfta bulunurken, Twitter’ı baz alan yeni bir sosyal etki puanlama yönteminin lansmanını yapmayı planladıklarını dile getirdi. Bunun da yeni bir Klout etkisi yaratıp yaratmayacağını zamanla göreceğiz. Yaratmazsa da, var olan servisin neden kapatıldığını sorgulamayı sürdüreceğiz.