Google Türkiye, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve İnternet Geliştirme Kurulu internet kullanımında bilincin artması adına güçlerini birleştirerek ”Keşfe@” projesini hayata geçirdi. Projenin tanıtımı için gerçekleştirilen toplantıya Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez, Google Türkiye Kamu İlişkileri Müdürü Pelin Kuzey, Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Yörük Kurtaran ve İnterneg Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren’in yanı sıra projede aktif rol üstlenen gençler de katıldılar.
Toplantıda ilk sözü alan Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez, çevrim içi dünya ve çevrim dışı dünya arasındaki sınırların kalktığını dile getirdi. Şu anda 2 milyar olan internet nüfusunun 2020 yılında 5 milyara dayanacağını söyleyen Hiçsönmez, Türkiye’nin de bu sürece en hızlı uyum sağlayan ve en çok katkıda bulunan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Hiçsönmez, kullanıcıların bu süreçte karşılaşabilecekleri şeylere ilişkin bilgilendirilmeleri gerektiğini; bu noktada çocuk ve gençlere önemli rol düştüğünü vurguladı.
Google Türkiye Kamu İlişkileri Müdürü Pelin Kuzey de internet deneyiminde güvenliğin şart olduğunun altını çizdi. Teknolojinin çok hızlı ilerlediğini söyleyen Kuzey, gençlere verilen eğitimin de bu hızı yakalaması gerektiğini belirtti. Çevrim içi ve çevrim dışı arasındaki farkın kapandığı bir ortamda dijital okuryazarlığın da hayat bilgisi kadar önemli bir hale getirdiğini dile getiren Kuzey, günümüz dünyasında dijital okuryazarlıktan yoksun olmanın klasik anlamda okuryazar olmamakla eş değer olduğunu belirtti. Kuzey, Google için kullanıcıyı bilgiyle güçlendirmenin son derece önemli olduğunu ve bilginin filtrelerden daha etkili bir koruma yöntemi olduğunu belirtti.
Projenin önemli ayaklarından birini oluşturan Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın genel müdürü Yörük Kurtaran, Keşf@ kapsamında gençlere verilecek eğitime dair bilgiler verdi. Eğitimin gençlere yönelik olacağını söyleyen Kurtaran, bunun halkalar biçiminde ilerleyeceğini ve eğitim alan gençlerin etrafındakileri eğitmelerini hedeflediklerini belirtti. Eğitimlerde temel odak alanının güvenlik olacağı, ancak internet dünyasında genel davranışa ilişkin olarak da bilgilerin verileceği ifade edildi. Proje için ilk etapta İskenderun, Gaziantep, Sakarya ve Bursa pilot bölgeler olarak seçilirken, mart sonuna kadar 2 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren de bilgi toplumuna dönüşmek için internetin önemli bir araç olduğunu ve Türkiye’de özellikle son 10 yılda fiziki altyapının önemli ölçüde ilerlediğini belirtti. Bilinçli internet kavramının önemini altını çizen Özeren, internetin yan etkilerinden sakınmak gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda şirketlere ve sivil toplum kuruluşlarına düşen önemi vurgulayan Özeren, kültürel dönüşümün de sağlanması gerektiğini söyledi. Proje kapsamındaki eğitimlere ilişkin bilgiler ilerleyen günlerde Google+ üstünden kamuoyuyla paylaşılacak. Proje kapsamındaki ilk eğitimleri verecek olan TOG gönüllüsü gençler de Keşf@’e dair düşüncelerini katılımcılarla paylaştılar.