Bilim

Kenelerden bulaşan virüs Çin’de yeniden kendini gösteriyor

Kenelerden bulaşan virüs Çin'de yeniden kendini gösteriyor

Dünya hâlâ yeni koronavirüs salgınıyla uğraşırken, daha önceden bilinen bir virüs Çin’de yeniden kendisini göstermeye başladı. Şimdiye kadar en az yedi kişinin öldüğü ve düzinelerce kişinin de enfekte olduğu belirtiliyor.

Çin devlet medyası, virüsün kenelerden kaynaklandığını ve küçük böcekler tarafından ısırılmanın birincil bulaşma yolu olduğunu bildirdi. Bununla birlikte, Çin’deki araştırmacılar, viral enfeksiyonun belirli koşullar altında kişiden kişiye yayılmasının mümkün olabileceğini söylüyor. Sağlık uzmanları, virüsün kan veya mukozadan geçebileceğini söylüyor, ancak keneler hala en büyük tehlike niteliğini taşıyor.

Yılın ilk yarısı boyunca yavaş yavaş yayılan virüs, SFTS Virüsü olarak biliniyor. Bu, yeni bir virüs değil ve araştırmacılar onu ilk olarak neredeyse on yıl önce tespit edip tanımladılar. Yine de, ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu ve ölümcül olabileceği kanıtlandığı için virüs salgının hafife alınmaması gerekiyor.

Şu anda virüs en çok, 60 kişinin enfekte olduğu Doğu Çin’de görülüyor. Hastaların bazıları enfeksiyonlarından kurtuldu, ancak virüs can da aldı. Semptomlar arasında ateş ve öksürük bulunuyor, ancak bunlar çok spesifik değil. Ve daha fazla insanın enfekte olduğunu ve henüz bunu bilmediğini gösterebilir.

Virüsün insanlar arasında bulaşmasının mümkün olduğu düşünülüyor, ancak bu muhtemelen çok nadir durumlarda olacaktır. Bölgedeki sağlık yetkilileri, bu virüsün kökenleri ve kenelerin birincil bulaşma yolu olması nedeniyle bir salgın veya pandemi haline gelme şansının çok az olduğunu söylüyor.

Keneler, tüm dünyada çeşitli hastalıklar için yaygın bir bulaşma yolu olarak biliniyor. Bu canlılar deriyi kazarlar ve kanla beslenirler, bu da onları hastalık için mükemmel taşıyıcılar hâline getirir. Birçok ülkede, ağaçlık alanlarda ya da kampta yürüyerek seyahat edenlere genellikle kendilerini ve evcil hayvanlarını düzenli olarak kene için kontrol etmeleri söylenir. Kenelerin birincil tehlikesi, ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve bazen ciltte parlak kırmızı bir kızarıklıkla karakterize Lyme hastalığıdır, ancak bu her zaman mevcut değildir.

Her halükarda, Çin’de kenelerin bulunduğu bir bölgeye girmeyi planlamıyorsanız, SFTS Virüsüne rastlama olasılığınız çok azdır, ancak bu, şu adımları atmanız gerektiği anlamına gelmez: Nerede yaşıyor olursanız olun, kendinizi kenelerden koruyun.