Teknoloji

KelimeDefteri iOS Uygulama İncelemesi

Yeni bir dil öğrenirken hiç kuşkusuz en önemli unsurlardan biri de kelime haznesini geniş tutmak. Geniş bir kelime haznesine sahip olmanın tüm dillerde konuşana avantaj sağladığı muhakkak. Bu hazneyi geliştirmenin en önemli yolları ise bu kelimeleri ara sıra hatırlamak adına kolayca ulaşılabilecek bir yere not etmek ve de bazı alıştırmalar da bulunmak. Eskiden bu eylemleri gerçekleştirmek için kitap, defter, kalem gibi geleneksel araçları kullanıyorduk. Ancak akıllı telefon ve tabletlerin hayatımıza girmesi ile geleneksel araçlar yerlerini kısmen de olsa bu teknolojik cihazlara bıraktı. Hayatın hemen hemen her alanında olduğu gibi, eğitim alanında da uygulamalar en önemli yardımcılarımızdan biri haline geldiler. KelimeDefteri de bu uygulamalardan biri.

KelimeDefteri’nin ana ekranında 10 adet farklı kategori görülüyor. Her bir kategorinin altında bu kategoriye uyumlu farklı kelimeler yer alıyor. Ancak, bu 10 kategoriden ilk etapta sadece iki tanesine erişmek mümkün. Yeme/İçme ve Doğa Terimleri dışında kalan kategorilere erişim için son zamanlarda çoğu uygulamada sıklıkla kullanılan ”Uygulama içi satın alma” özelliğine başvurmak gerekiyor. Kelime defterinizi daha kalın bir hale getirmek için elinizi cebinize atmanız gerekiyor kısacası. Ekstra kategorilerin her biri 0.99 dolar değerinde. Uygulamadan daha fazla faydalanamak adına ödemek gereken ekstra ücretin çok da fazla olmadığını söylemek gerek.

Uygulamanın işleyişine baktığımız zaman, oldukça sade bir süreç göze çarpıyor. Kategori seçiminin tamamlanmasının ardından gelen ekranda kullanıcıya üç farklı seçenek sunuluyor. Bu seçeneklerden ilki Kelime Kartları adını taşıyor. Bu seçenek üçlemenin eğitim ayağını oluşturuyor. İsteyen kullanıcılar İngilizce’den Türkçe’ye çeviri seçeneğini kullanırken, isteyenler de Türkçe’den İngilizce’ye gidebiliyor. Kartlarda kelimenin diğer dildeki karşılığına ek olarak kelimenin kullanıldığı Türkçe ve İngilizce cümleler de yer alıyor. Bu cümlelerin de birbirlerinin aynısı olduğunu belirtmek gerek. İngilizce kelime ve cümlelerin üstüne dokunduğunuz zaman ise bu kelime ve cümleleri sesli olarak da duyabiliyorsunuz. Ayrıca ”Kelime Defterime Kaydet” ikonuna dokunarak, diledğiniz kelimeyi defterinize kaydetme şansına da sahipsiniz. Deftere kaydedilen kelimelere daha sonra oyunun tüm ekranlarında yer alan ”kelime defterim” sekmesi ile erişilebiliyor.

Kategoriyi seçtikten sonra karşımıza çıkan ekrandaki diğer iki seçenek olan Kategori Testi ve Dinleme Testi seçenekleri ise test ve dinleme sınavı işlevlerini görüyor. Kategori Testi’nde verilen kelimenin diğer dildeki karşılığı sorulurken, Dinleme Testi’nde İngilizce olarak okunan kelimenin Türkçe anlamı soruluyor.

Uygulamada yer alan bir diğer ücretli içerik grubu ise TOEFL testleri. Günümüzde en geçerli İngilizce sertifikası olan TOEFL için deneme niteliği taşıtan üç farklı fasikül uygulamada bulunuyor. Tıpkı ekstra kategoriler gibi, bu fasiküllerin de her biri 0.99 dolar karşılığında indirilebiliyor.

KelimeDefteri, İngilizce öğrenen ya da İngilizcesini geliştirmek isteyenler için oldukça faydalı bir uygulama. Bu uygulama sayesinde her uygun fırsatta alıştırma yaparak dil öğrenme ve geliştirme sürecini hızlandırmak mümkün hale geliyor. Uygulamanın okul tahtası biçimindeki arayüzü yeterli olsa da deftere kelime eklemede yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Bir sonraki güncelleme ile bu sorunun da çözüleceğini düşünüyoruz.

İlgili >> KelimeDefteri (App Store)