İncelemelerManşetler

Keenetic Omni DSL İncelemesi

keenetic omni dsl inceleme

Evinizde veya iş yerinizde daha güçlü ve yetenekli bir DSL modem istiyor, ancak bütçenizi de düşünüyorsanız, o hâlde Keenetic Omni DSL sizin için uygun bir seçim olabilir. Daha önce incelemesini gerçekleştirdiğimiz Keenetic Extra DSL gibi bir ADSL ve VDSL modem olan Omni DSL, büyük kardeşinin sahip olduğu bazı nitelikleri taşımıyor. Ancak bunun karşılığında daha düşük bir fiyat noktasından sunuluyor.

Keenetic Omni DSL’i Satın Alın: HEPSİBURADA

Keenetic Omni DSL, her biri 5 dBi gücünde iki adet dipol antenle geliyor. Bu iki anten geniş bir hareket alanına sahip, bu sayede kablosuz sinyalin gücünü ayarlama imkanı sunuyor. İki adet güçlendirici ile zayıf mobil cihaz sinyalleri de en iyi seviyede alınıyor. 2.4 GHz tek bant Wi-Fi desteği sunuluyor ve teoride en fazla 300 Mbps indirme hızına çıkılabiliyor. Dolayısıyla 802.11b/g/n kablosuz ağ protokolleri için destek veriliyor.

Saydığımız kablosuz bağlantı özelliklerinin dışında, Keenetic Omni DSL’de KeeneticOS işletim sistemi yüklü olarak geliyor. 700 MHz hızında çalışan işlemci, 128 MB DDR2 SDRAM, 128 MB flaş bellek gibi özellikler de mevcut. Üstelik çift KeeneticOS imajı sayesinde, güncelleme sırasında elektrik kesilse bile, cihazınızın kullanım dışı kalması engelleniyor.

keenetic omni dsl inceleme

Keenetic Omni DSL de, daha önce incelediğimiz Keenetic ürünlerine benzer bir kutuda geliyor. Biraz daha küçük boyutlardaki kutunun arkasında yine doyurucu nitelikte bilgiler bulunuyor. Omni DSL’in hangi özelliklere sahip olduğunu, işinizde size ne gibi avantajlar sunacağını, siber tehditlere karşı nasıl koruma sunduğunu arkadaki açıklamaları okuyarak anlayabilirsiniz. Kutu içeriği de Extra DSL’inkiyle aynı. Bir adet Keenetic Omni DSL modem/router cihazının yanında güç adaptörü, DSL splitter, iki adet telefon kablosu, bir adet Ethernet kablosu, hızlı kurulum kılavuzu ve garanti kartı çıkıyor.

Keenetic’in ağ ürünleri tasarım bakımından birbiriyle tutarlı. Her bir ürün aşağı yukarı aynı görünüme sahip. Sadece boyutları ve üzerinde bulunan çeşitli detaylarda değişiklikler görülüyor. Arkada dört adet Ethernet portu, bir adet telefon hattı girişi, sıfırlama düğmesi ve güç girişi bulunuyor. İki anten cihazın yanlarına yerleştirilmiş. Sağ kenarda USB portu ve fonksiyon tuşu bulunuyor. Ön tarafta da WPS ve Wi-Fi düğmesi ve çeşitli gösterge lambaları bulunuyor. Modemi ister masaya dik ya da yatay biçimde yerleştirebilir, ister duvara dik biçimde asabilirsiniz. Antenlerin yönünü de istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Cihazın tüm bağlantılarını yapıp kuruluma geçmeye sıra geldiğinizde önünüzde iki seçenek var. İster bilgisayarınızı isterseniz akıllı telefonunuzu kullanabilirsiniz. Akıllı telefonla kurulum biraz daha pratik görünüyor. iPhone veya Android telefonunuza ücretsiz olarak sunulan Keenetic uygulamasını kurun ve daha sonra uygulamayı açın. Omni DSL’in altında bulunan barkodu uygulamaya okutup telefonunuzu yeni cihazınızın Wi-Fi şebekesine bağlayın. Sonrasında hızlı kurulum sihirbazını kullanarak bağlantınız için gerekli bilgileri girerek işlemleri tamamlayın. Tüm bunlar beş dakikadan az bir süre içinde gerçekleşiyor ve artık Keenetic Omni DSL ile internete erişmeye başlıyorsunuz.

Keenetic mobil uygulaması ile modem cihazınızın durumunu görebilir ve temel seviyede bazı ayarları yapabilirsiniz. Web arayüzü ise çok daha fazla detay ve kontrol sunuyor. Web arayüzünün ana sayfasında cihazınızla ilgili temel bağlantı bilgilerini görebilir, ağ trafiğinin bir özetini görebilirsiniz. Hangi portların kullanımda olduğunu, Wi-Fi ağının durumunu, misafir ağ erişiminin açık olup olmadığını da özet niteliğindeki ana sayfada görebilirsiniz.

Misafir ağı erişimi, Keenetic Omni DSL’in en fazla kullanılacak özelliklerinden bir tanesi olacaktır. Eğer evinize veya iş yerinize gelen misafirlere kendi Wi-Fi ağınızın erişimini açmak, onlara şifreyi vermek istemiyorsanız, sadece onlara özel bir misafir ağı kurabilirsiniz. Misafir ağını şifresiz yapabilir veya bir erişim şifresi koyabilirsiniz. Öte yandan cihazların misafir ağına erişimini kontrol edebilir, katılımını istemediğiniz cihazı kısıtlayabilirsiniz.

Omni DSL, Extra DSL’den farklı olarak tek bant Wi-Fi desteğine sahip. Sadece 2.4 GHz bandı destekleniyor ve 802.11n desteği sunuluyor. Ancak 300 Mbps’lik hız bile çoğu kullanıcı için fazlasıyla yeterli olacaktır. Söz konusu kablosuz ağ güvenliği olduğunda, Omni DSL’in de diğer Keenetic ürünleri gibi WPA3 desteğini sunduğunu görüyoruz. Bu destek 2019’un ortalarından itibaren görmeye başladığımız iPhone 11, iPhone 11 Pro, Galaxy Note 10 gibi cihazlarda sunuluyor. Kablosuz ağ ayarlarınızı yaparken WPA3 şifrelemesini seçebilir ve ek koruma sağlayabilirsiniz.

Güvenlik tarafında Omni DSL, diğer Keenetic ürünlerinden başka noktalarda da geri kalmıyor. SafeDNS gibi DNS servislerine sunulan dahili destek sayesinde internet erişimini hızlandırmak ve daha da güvenli hâle getirmek mümkün oluyor. Ayrıca internette gezinirken reklamları görmek istemiyorsanız, AdGuard dahili reklam engelleyicisi de Omni DSL’de mevcut. Cihaz bazında düzenleme yapabilir, böylelikle sadece istediğiniz cihazlarda reklam gösterimini engelleyebilirsiniz. Eğer çocuklarınızın reklamları görmesini istemiyorsanız, AdGuard desteği sizin için epey kullanışlı olacaktır.

Omni DSL, uzaktan erişim konusunda da büyük kolaylık sunuyor. Alan adı ekleme özelliği sayesinde cihazınıza hızlı şekilde bir alan adı atayabilirsiniz. Daha sonra evinizin veya iş yerinizin dışında, Omni DSL’e erişmek istediğiniz durumlarda bu özel alan adını kullanabilirsiniz. Eğer Omni DSL’i annenizin, babanızın evine yerleştirecekseniz ve gerektiğinde sorun çözmeniz gerekirse, bu özellik fazlasıyla kullanışlı olacaktır.

Bileşen ekleme özelliği de dikkat çeken bir başka özellik. Her özellik Omni DSL’de yüklü olarak gelmiyor. Ancak ihtiyaç duyacağınız FTP sunucusu, IPSec bağlantısı ve bileşenlerin her birini kolaylıkla yükleme imkanı sunuluyor. Bu esneklik sayesinde özellikle işletmeler için Omni DSL verimli bir ağ cihazına dönüşüyor.

Omni DSL’in işletmelere esneklik sağladığı başka alanlar da mevcut. Bunlardan bir tanesi USB modem desteği. Eğer elinizde USB 3G veya 4G modem varsa, Omni DSL üzerindeki USB portuna takarak DSL’e alternatif bağlantıdan yararlanabilirsiniz. Bunun dışında kablosuz servis sağlayıcı özelliği de DSL’e alternatif bir bağlantı seçeneği olarak öne çıkıyor. Eğer bulunduğunuz yerde DSL bağlantısında sorun çıkarsa, akıllı telefonunuzu kişisel erişim noktası olarak kullanarak Omni DSL’i ona bağlayabilir, daha sonra da diğer cihazlarınızın Omni DSL üzerinden internete erişmesini sağlayabilirsiniz. Bu özellik eczane, hastane, lokanta gibi işletmeler için, faaliyetleri sürdürmek açısından fark yaratabilir.

Omni DSL üzerindeki USB portuna bir harici disk takarak bir dosya sunucusu da oluşturabilirsiniz. Üstelik USB portuna hub bağlayarak bu tek portu birden fazla cihaza da paylaştırabilirsiniz. Portun hemen yanındaki fonksiyon tuşunun işlevini de dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Keenetic Omni DSL, telekom operatörünün sunduğu cihazdan farklı, daha yetenekli ve kullanışlı bir modem isteyenler için makul bir seçenek gibi görünüyor. Extra DSL gibi kardeş bir ürüne göre biraz daha mütevazı özellikler sunsa da, güvenlik ve esneklik konusunda ondan geride kalmıyor. Fiyat konusunda da daha avantajlı görünüyor.