Teknoloji

Wi-Fi 6 destekli Keenetic Hopper ve Sprinter Türkiye’de satışta

keenetic hopper inceleme

Son yıllarda güçlü özellikleri ve yetenekleri nispeten uygun fiyatlarda sunan ürünleriyle bilinen Keenetic Wi-Fi 6 destekli yeni router modellerini Türkiye’de satışa sunmaya başladı. AX1800 hızları, güçlü donanımı ve bulut temelli KeeneticOS yazılımı ile Keenetic Hopper ve Keenetic Sprinter modelleri kullanıcıların beğenisine sunuldu.

Keenetic’in Wi-Fi 6 teknolojisinde sunduğu ilk iki ürün olan Hopper ve Sprinter, ev veya işletmesini Wi-Fi 6 teknolojisine taşımak isteyenlerin beğeneceği ve uzun yıllar sorunsuzca kullanacağı modeller olarak nitelendiriliyor.

Keenetic Hopper ve Sprinter’ı donanım ve yazılım özellikleri

Keenetic Hopper ve Sprinter modeli her zamanki gibi kararlı ve sürekli güncelleme alan KeeneticOS yazılımıyla birlikte güçlü bir donanıma sahip. Cihaz gücünü bulut temelli KeeneticOS yazılımı ile uyumlu şekilde çalışan 900Mhz gücünde çift çekirdek işlemciden alıyor. 256 MB DDR3 RAM Keenetic Hopper’a kullanım esnekliği sağlayan KeeneticOS bileşenlerinin yüklenmesine izin verirken 128MB flash memory cihazı ani elektrik kesintisi gibi durumlarda bozulmalara karşı korumaya yardımcı oluyor.

Keenetic Hopper modelinde bulunan USB3.0 portu bulut temelli KeeneticOS yazılımında sunulan; kişisel bulut, WebDAV, FTP sunucu, yazıcı sunucu, torrent bileşeni gibi bileşenleri kullanmanıza imkan tanıyor.

Yönetilebilir gigabit ethernet portları ve yönlenebilir antenleri ile Keenetic Hopper ve Sprinter modellerini ethernet üzerinden gelen fiber internetleriniz için kullanabilirsiniz. KeeneticOS yazılımında yer alan ‘önceki routerdan bilgileri içeri aktarma’ seçeneği sayesinde fiber hattınıza ait kullanıcı adı ve şifre bilgisini almakta zorlanıyorsa, Keenetic bu bilginin önceki router cihazdan zahmetsizce içeri aktarılmasını da sağlıyor. Böylece internetinizi dört dörtlük Keenetic Hopper veya Sprinter da kullanabilirsiniz.

Çok katlı veya geniş evler için Mesh Wi-Fi sistemi

Tüm Keenetic modelleri Keenetic Mesh Wi-Fi sistemini destekliyor. En güncel Wi-Fi teknolojisi ile evinizde bir Mesh Wi-Fi ağı kurmak isterseniz Keenetic Hopper ve Sprinter modelleri ile kolayca bir Mesh Wi-Fi sistemi kurabilirsiniz.

Keenetic Sprinter modelinde yer alan donanımsal mod değiştirme anahtarı sayesinde cihazınızın çalışma modunu kolayca menzil genişletici/router modları arasında değiştirebilirsiniz.

Keenetic Hopper ve Sprinter arasındaki farklar

Keenetic’in sunduğu ilk Wi-Fi 6’lı modeller olan Keenetic Hopper ve Sprinter modellerini karşılaştırdığımızda benzerlikler ve bazı donanım farklılıkları var. Her iki model de AX1800 sınıfında dualband kablosuz yayın yapıyor ve her iki modelde de ethernet port sayıları ve harici anten sayıları aynı. Bu durumu özetlediğimizde her iki router cihazdan da benzer teorik Wi-Fi performanslarına sahip.

Cihazların ilk bakıştaki farklı olan özellikleri; Hopper modelinde bulunan USB3.0 portu ile Sprinter modelinde bulunan fiziksel mod değiştirme anahtarı olduğu görülüyor. Keenetic Hopper modelinde bir adet USB3.0 portu varken bu USB portu Sprinter modelinde bulunmuyor. Bu sebeple USB ile ilgili KeeneticOS bileşenlerini kullanacak kullanıcıların Hopper modelini tercih etmesi öneriliyor.

Keenetic Sprinter modelinde bulunan mod değiştirme anahtarı cihazın kolaylıkla menzil genişletici moda geçirilebilmesini sağlıyor. Bu avantajı sayesinde, mevcut bir Keenetic cihazı olan kullanıcıların Mesh Wi-Fi sistem kullanırken Wi-Fi menzillerini genişletmek için kullanabileceği bir cihaz diyebiliriz.

Örneğin; eviniz geniş ve Wi-Fi 6’lı bir Keenetic Hopper modeline zaten sahipseniz, Wi-Fi menzilinizi genişletmek için Sprinter modelini tercih edebilirsiniz.

Wi-Fi 6 ile ilgili sorular-cevaplar

Wi-Fi 6’ya geçiş yapmam şart mı?

Hayır. Fakat halihazırda 802.11ax’ı destekleyen istemci cihazlarınız varsa veya yeni teknolojilerin gelişme hızını ve “geleceğe dönük” olarak adlandırılan en son Wi-Fi 6 standardını destekleyen en modern yönlendiriciyi satın almayı planlıyorsanız , AX standardını destekleyen bir Keenetic yönlendirici seçmek en iyi çözüm olacaktır.

Wi-Fi 5 teknolojisi çok mu geride kaldı?

Hayır. Bugün bile, birçok durumda, internete bağlanmak için dualband 802.11ac Wi-Fi yönlendiricilerin ve AC standardını destekleyen mobil cihazların kullanımı devam etmektedir. Bu durumda, çift bantlı ağların ve daha hızlı Wi-Fi veri aktarım hızlarının avantajlarından da yararlanacaksınız. Eski amiral gemisi Keenetic modelleri (Ultra, Giga, Hero DSL, Peak DSL), AX destekli yeni modellere göre performans açısından pratikte daha düşük değil.

Wi-Fi 6 teknolojisinin avantajları var mı?

Yeni Wi-Fi 6 standardı kesinlikle bir dizi faydalı yeniliğe sahiptir ve ağ teknolojilerinin geliştirilmesinde bir sonraki aşamadır. Ancak Wi-Fi 5’ten Wi-Fi 6’ya geçiş, kullanıcılar için 802.11n’den (Wi-Fi 4) 802.11ac’ye (Wi-Fi 5) geçiş kadar önemli görünmüyor. AC standardı, kullanıcılara, kanal genişliğindeki artış ve Airtime Fairness ve Beamforming’in yeni teknolojilerin tanıtılması nedeniyle veri aktarım hızında çok yönlü bir artış olan 5 GHz frekans aralığını kullanma fırsatı verdi. Bununla birlikte Wi-Fi6 teknolojisi UL MU-MIMO ve OFDMA gibi yenilikleri kendisinde barındırıyor.

Wi-Fi 6 Mesh Wi-Fi sisteminin yerini tutar mı?

Hayır. Bir Wi-Fi 6 yönlendirici hala bir Wi-Fi mesh sisteminin yerini tutamaz ve çok odalı veya çok katlı, sağlam duvarlara ve tavanlara sahip mekanların tümünü, hızda önemli bir kayıp olmadan kapsayamaz. Yeni OFDMA ve UL MU-MIMO teknolojileri için istemci desteğinin olmaması durumunda, birden çok erişim noktasının kullanılması çok daha etkili olacaktır.