Wi-Fi 6 teknolojisi giderek standart hâlini alıyor. Piyasada Wi-Fi 6 destekli daha çok seçenek görüyoruz. Daha önce birçok farklı ürününü detaylı biçimde incelediğimiz Keenetic de, geçtiğimiz yılın sonlarında Wi-Fi 6 destekli ürünlerini ülkemizde piyasaya sunmaya başladı. Bu sayede, Keenetic’in ürünlerinde sunduğu kullanışlı özellikleri, Wi-Fi 6’nın sağladığı daha geniş kapsama alanı ve esneklikle birleştirebilirsiniz. Bu incelememizin konusu olan Keenetic Hopper, sadece Wi-Fi 6 hızını sunmakla kalmıyor, aynı zamanda evinde örgü tipi ağ kurmak isteyenler için de iyi bir başlangıç noktası işlevini görüyor.
Öncelikle Keenetic Hopper, yüksek donanım gerektiren ağ ortamları için güçlü donanım özelliklerine sahip. 900 MHz çift çekirdekli işlemci, 256 MB DDR3 RAM, 128 MB dual-image özellikli flaş bellek, USB 3.0 portu, dört adet Gigabit Ethernet portu var. Dört adet 5 dBi kazançlı antenler döndürülebiliyor ve istemci cihazların yoğun olduğu bölgeye doğru yönlendirilmesine katkıda bulunuyor. Antenlerin konumlandırılmasına göre Hopper’ı yatay veya düşey olarak konumlandırabilirsiniz. 2.4 GHz ve 5 GHz’lik çift bant kablosuz yayın yapabilen Hopper ile eş zamanlı olarak 1800 Mbps’ye kadar Wi-Fi hızlarına ulaşmak mümkün. MU-MIMO ve OFDMA gibi özellikler de çok kullanıcılı ve yüksek yoğunluklu Wi-Fi gerektiren ortamlarda gecikmelerin azalmasını ve daha fazla verinin kısa sürelerde iletilmesini sağlıyor. Sinyallerin doğrudan ilgili istemci cihaza yoğunlaşmasını sağlayan Beamforming teknolojisi de mevcut.
Hopper’ın arkasında dört adet Gigabit Ethernet portu var. Bunlardan bir tanesini geniş alan internet, diğer bir deyişle WAN bağlantısı için kullanabilirsiniz. Biz Hopper’ı, Turkcell Superonline’ın bize verdiği modeme bağladık. Eğer operatörünüz kullanıcı adı ve şifreyi veriyorsa, binadaki kutudan evinize gelen Ethernet kablosunu doğrudan Keenetic Hopper’a da bağlayabilirsiniz. Diğer Ethernet portlarını ise, düşük gecikme ve yüksek bağlantı hızının önemli olduğu oyun bilgisayarı, Smart TV, Apple TV, PlayStation gibi cihazlar için kullanabilirsiniz.
Keenetic Hopper’ın kutusundan ağ yönlendirici cihazının dışında adaptör, Ethernet kablosu, garanti belgesi ve kullanım kılavuzu çıkıyor. Gerekli bağlantıları tamamladıktan sonra akıllı telefonunuzu veya bilgisayarınızı kullanarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Cihazın alt kenarındaki QR kodunu akıllı telefonunuzun kamerasına okutarak Hopper’ın Wi-Fi ağına kolaylıkla bağlanabilirsiniz. Bilgisayarda bağlantı için de cihazın altında başlangıçta kullanılan Wi-Fi şifresi mevcut. Tabii ki, bilgisayarla Ethernet portu üzerinden bağlayarak da ilerleyebilirsiniz. Akıllı telefonunuzda Keenetic mobil uygulamasını kullanmak kurulum ve sonrasında kontrol işlerini kolaylaştırıyor. Kurulum sihirbazı sayesinde birkaç adımda kurulumu kolaylıkla tamamlayıp Hopper’ı kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer internet servis sağlayıcınız imkan veriyorsa, konfigürasyon verilerini kopyalayarak Hopper’ı onun yerine kullanma imkanınız da mevcut.
Kurulum sonrasında Keenetic mobil uygulaması ağa bağlı cihazları göre, erişim kontrollerini oluşturma ve bunun gibi işler için kolaylık sağlıyor. Üstelik Hopper’ın olduğu yerde değilseniz bile, internet üzerinden cihaza erişebilir ve gerekli kontrol ve ayarlamaları gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan KeenDNS özelliği sayesinde cihaza özel bir adres atayabilir, bu sayede sisteminize dünyanın herhangi bir yerinden, internet tarayıcınız aracılığıyla erişebilirsiniz.
Keenetic Hopper’da bulut tabanlı KeeneticOS işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Daha önce incelediğimiz birçok Keenetic cihazı sayesinde, bu işletim sisteminin ne kadar kullanışlı olduğunu biliyoruz. Ana sayfa sayesinde tek bir bakışta ağınız hakkında çeşitli bilgileri edinebilir, Wi-Fi durumunu görebilir, Misafir ağını açıp kapatabilirsiniz. Misafir ağı özelliği sayesinde, evinize veya iş yerinize gelen misafirler için 2.4 GHz veya 5 GHz bandında, kendi şifresine ve güvenlik protokolüne sahip bir misafir ağı oluşturabilirsiniz. Öte yandan kendi Wi-Fi ağınız için de birçok farklı performans ve güvenlik ayarı var. WPA3 gibi yeni bir güvenlik protokolü de desteklenenler arasında yer alıyor. Bunun dışında, kullandığınız ana bağlantının yanında, bu bağlantının mevcut olmaması durumunda kullanılabilecek yedek bağlantılar tanımlanabiliyor. USB portuna takılan bir 4G modem sayesinde mobil bağlantıyı yedek olarak kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ortamda kullanabileceğiniz başka bir Wi-Fi ağı varsa, onu kullanarak Hopper’a bağlı diğer cihazların internete erişmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin, akıllı telefonunuzun kişisel erişim noktasını etkin hâle getirerek Hopper’ı buraya bağlayabilir ve buradan da Hopper’a bağlı tüm cihazların internete erişmesini sağlayabilirsiniz.
Keenetic Hopper, IntelliQoS, Uygulama Trafik Analizörü ve Aismetrik bant genişliği özelliklerine de sahip. Bunlar birer bileşen ve kolaylıkla ekleyip kapatabilirsiniz. Ağ ayarları bölümünden her bir cihazın veya cihaz grubunun ağ trafiğinde önceliğe sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Ya da, belirli cihazlara hız sınırı getirerek bağlantıyı aşırı şekilde kullanmasının önüne geçebilirsiniz. Ofisimizdeki bilgisayarda yaptığımız denemelerde bu hız sınırlamalarının gayet iyi şekilde çalıştığını gördük. Bileşen demişken, Keenetic OS, ihtiyaçlarınıza göre farklı bileşenleri eklemeye izin veriyor. Ayarlar bölümünden var olan bileşen seçeneklerini görebilir, seçtiklerinizi tek bir seferde yükleyebilirsiniz.
Keenetic Hopper’a bu sayede WebDAV ve medya sunucusu gibi bileşenleri ekledik. Bunlardan ilki, USB 3.0 destekli port üzerinden bağlayacağınız bir harici diski bulut depolama aracı hâline getiriyor. Medya sunucusu da aynı şekilde, bağlanan harici diskteki multimedya cihazlarına, aynı ağ içindeki farklı cihazlarda, destekleyen uygulamalar aracılığıyla erişme imkanı veriyor. Bulut depolama amacıyla var olan servislere para vermek istemeyenler için Keenetic Hopper fazlasıyla kullanışlı bir ortam sunuyor.
Keenetic Mesh Wi-Fi Sistemi sayesinde büyük evlerde, iş yerlerinde veya çok katlı evlerde, tüm alanı kapsayabilen ve bağlı cihazların kesintisiz bağlantı kurabilecekleri örgü tipi ağ kurmak mümkün oluyor. Keenetic Hopper da bu sistemi destekliyor. Keenetic Hopper’ı veya farklı bir Keenetic cihazını kullanarak siz de bu tür bir ağı kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Tabii ki, Wi-Fi 6 destekli bir örgü tipi ağ istiyorsanız, diğer cihazların da bu desteğe sahip olması gerekiyor. Keenetic’in yeni ürünleri arasında, bu desteğe sahip olan başka bir seçenek daha var. O da Keenetic Sprinter.
Keenetic Sprinter da Hopper gibi kendi başına bir router olarak çalışıyor. Dört adet Gigabit Ethernet portu, dört adet 5 dBi kazançlı anten, 1800 Mbps’e varan bağlantı hızı desteği gibi özellikler ortak. Hopper ile arasında iki temel fark var. Bunlardan bir tanesi, Sprinter’da USB portunun olmaması. Diğerinin ise Router ve Menzil Genişletici modları arasında geçiş yapmayı sğalayan bir mod değiştirme anahtarının bulunması.
Keenetic Sprinter’ı bir Mesh Wi-Fi sistemi oluşturmak için kullandık. Keenetic OS sayesinde kurulumu bir dakika içinde tamamlamak mümkün. Öncelikle Sprinter’ın fiziksel anahtarını B konumuna getirmek ve onu Hopper’a bağlamak gerekiyor. Bunun için fiziksel bağlantıyı kablolu veya kablosuz olarak yapabilirsiniz. Kablosuz bağlantı için iki cihazda da WPS işlevinin atandığı tuşa basmak yeterli oluyor. Daha sonra Keenetic Hopper’ın web panelinde Wi-Fi Mesh Sistemi sayfasına gittiğinizde, Keenetic Sprinter’ı eklenecek cihazlar arasında görüyorsunuz. Ekle düğmesine tıkladığınızda, Sprinter saniyeler içinde ağa dahil ediliyor ve sonrasında hizmet vermeye başlıyor. Hopper üzerinden Sprinter’ın da paneline erişebilir ve belirli kontrolleri yapabilirsiniz. Ancak ağın tüm kontrollerini Hopper’ın panelinden yapmanız gerekiyor.
Keenetic Hopper; kolay kurulumu, kullanışlı web ve mobil uygulama arayüzleri, bileşenlerle ihtiyaçlara göre özelleştirme imkanı sağlayan esnekliği ve optimum performansı ile ihtiyaçları fazlasıyla karşılıyor. Wi-Fi 6 teknolojisinin artık genel kabul gördüğü bir ortamda, ağını bu bağlantıyı destekleyecek şekilde kurmak isteyenler için iyi seçeneklerden biri olacaktır. Üstelik Keenetic Mesh Wi-Fi Sistemi’ni desteklemesi de onu geniş veya çok katlı evler için de isabetli hâle getiriyor. Hopper’ın yanında bir veya birden fazla Sprinter satın alarak örgü tipi ağınızı birkaç dakika içinde zahmetsiz şekilde kurabilir, kapsamlı ve kullanışlı bir ağa sahip olabilirsiniz.