Sony’nin bugün açıkladığı hayal kırıklığı yaratan üçüncü çeyrek rakamlarının ardından, yakında görevi devralacak olan müstakbel CEO Kaz Hirai şirketi içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için hazırladığı dört maddelik planını açıkladı. Planın ana hatlarında Sony’nin temel yetkinliklerinin üstüne koymak, televizyon birimini yeniden rayına oturtmak, nereden maliyet kesileceğini bulmak ve inovasyonu hızlandırmak var.
Dijital görüntüleme ve oyunun şirketin güçlü yanları olduğunu belirten Hirai, bu alanlardaki varlıkları diğer alanlara özellikle de büyüyen mobil pazarına yatırım yapmak için sermaye olarak kullanmayı planladığını belirtti. Bilindiği gibi şirketin Sony Ericsson ortaklığının tüm kontrolünü eline almasının ardından mobil pazarının önemi şirket için fazlasıyla artmıştı. Hirai, buna ek olarak, şirketin dijital görüntüleme alanında sahip olduğu yüksek imkanları gelecekte şirket için ana damarlardan biri olmasını planladığı sağlık alanında da kullanmak istiyor. Müstakbel CEO, oyun alanında sahip olduğu kozları da sadece Sony’ye özgü mobil ürünlerin üretiminde kullanmayı planlıyor.
Hirai, televizyonun ev eğlence teknolojilerinin merkezindeki rolünü korumaya devam edeceğine inandığını ancak LCD TV pazarının iyice yerleştiğini ve Sony’nin bu pazarda vakit kaybetmemesi gerektiğini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl Sony ile olan LCD üretim ortaklığını sonlandıran Sony’de yeni CEO kaynakların kullanımı konusunda seçici olacağını ve şirketin gelecekte yine maliyetleri düşürmek adına diğer şirketler ile işbirliği yapabileceğini belirten Hirai, şirketin tescilli teknolojileri olan Kristal LED ve OLED’in de ilgi uyandıran televizyonlar üretmekte kullanabileceğini de sözlerine ekledi.
Hirai, farklı alanlarda faaliyet gösteren Sony’nin bir çok alanda kalitesini kanıtladığını, ancak şirkete artı değer getirmeyen alanlardan da çıkış yolları aranacağını ya da en azından maliyetlerinin azaltılacağını bunun için de yine işbirliklerine gidebileceklerini belirtti.
İnovasyonun önemini vurgulayan Hirai, şirketin sahip olduklarını geliştirerek yeni alanlara açılabileceğine inandığını dile getirerek, özellikle sağlık teknolojisi alanında bu gücü fazlasıyla ellerinde tuttuklarını ve bu alanın ileride Sony için ana faaliyet alanlarından biri olabileceğini söyledi.Hirai, Sony’nin Olympus’un % 20 veya 30 oranındaki hisselerini alacağı konusundaki dedikodular hakkında konuşmasa da bu anlaşmanın Sony’nin dijital görüntüleme ve sağlık teknolojileri alanındaki gücünü arttırmak için biçilmiş kaftan olduğu düşünülüyor.Yeni CEO şirketin Ar – Ge birimiyle daha kuvvetli bağlar kurması gerektiğini de belirterek, kendisinin bu konuda öncülük edeceğini söyledi.
Hirai sözlerini noktalarken kendisinin 2009 yılından beri Sony’nin adına yaraşır biçimde, kullanıcıya ilgi uyandıran bir deneyim yaşatmayı hedefleyen ‘muhteşem ürünler’ üretmeye odaklandığını belirterek, sadece mükemmel ürün üretmenin yetmeyeceğini, kullanıcı deneyiminin de en az ürün kadar önemli olduğunu vurguladı. Çalışma ekibi konusundaki soruları da yanıtlayan Hirai, her dediğine evet diyecek bir grup ile çalışmaktansa, kendisine karşı çıkabilecek, beraber yeni fikirler üretebileceği bir ekip ile çalışmayı tercih edeceğini söyledi.
İlgili – Sony