Teknoloji

Kaz Hirai Sony’nin kurtuluş reçetesini açıkladı

2011’in Sony adına hiç istenildiği gibi gitmediği bir çok kişinin malumu. Şirketin amiral gemisi olarak nitelendirilebilecek olan televizyon biriminin başarısızlığının üstüne ağır vergi yükleri de eklenince şirket 2011 yılında 6.4 milyar dolarlık büyük bir zarar öngördüğünü açıklamıştı. Bu zararın açıklanmasından evvel bu durumu öngören Sony yöneticilerinin hazırladığı kurtuluş reçetesi, Tokyo’da düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı. Çiçeği burnunda CEO Kaz Hirai önderliğinde oluşturulan ”Tek Sony” planı şirkette radikal değişiklikleri de beraberinde getirecek.

Henüz açıklanan öngörülen zarar miktarının kendisi tarafından fazlasıyla ciddiye alındığını herkesin bilmesini isteyen Hirai, kurtuluş yolunun şirketin ana faaliyet alanlarını güçlendirmekten geçtiğini belirtti. Hirai’ye göre bu faaliyet alanları dijital görüntüleme, oyun, mobil ve yeniden ayağa kaldırılmayı bekleyen televizyon birimi. CEO’ya göre şirketin en güçlü olduğu alanlardan biri olan dijital görüntüleme alanında fotoğraf makinesi segmentinin büyümesi beklenmese de akıllı telefon pazarındaki büyüme ve şirketin yer değiştirebilir objektife sahip kameraları sayesinde bu iş kolunda bir büyüme ve sürekli kâr sağlaması mümkün.

Mobil alanında ise yapılan yeni düzenleme ile cep telefonu, tablet ve Vaio dizüstü bilgisayar serilerinin tasarım ve Ar-Ge birimleri aynı şemsiye altına toplanarak Kunimasa Suzuki’ye emanet edilmiş durumda. Suzuki, 16 Mayıs itibariyle Sony Mobile CEO’luğunu Bert Nordberg’den devralacak. Bu zorlu pazarlarda rekabet edebilmek adına Sony ürün geliştirme zamanında yarı yarıya kısıtlamaya gitmeyi planlıyor.

Televizyon birimini yine eski günlerine döndürmek de şirketin en temel hedefleri arasında yer alıyor. Hirai, bu hedefi gerçekleştirmek adına sabit maliyetlerde % 60, esnek maliyetlerde ise % 30 oranında kesintiye gitmeyi planladıklarını açıkladı. Mevcut model sayısının % 40 oranında azaltılmasını öngören planın en tatsız kısmı olarak ise 10.000 kişinin işten çıkarılacak olması göze çarpıyor. Bu işten çıkarmadan genel merkez, şube ve satış organizasyonunda çalışanlar da nasibini alacaklar. Şirketin bu sayede 925 milyon dolarlık bir tasarruf elde etmeyi planladığı da basın açıklamasında belirtildi. LCD’nin halen zirvede olduğunu ve bu teknolojiye odaklanmaya devam etmeleri gerektiğini belirten CEO, OLED ve Kristal LED gibi teknolojileri de keşfedeceklerini dile getirse de bu keşiflerin zamanı hakkında somut bilgi vermemeyi tercih etti. Hirai, izlenen yol haritası ile televizyon biriminin 2013 itibariyle yeniden kârlılığa ulaşmasını umduklarını ifade etti. Sony’nin 8 yıldır zarar ettiği televizyon pazarında varlığının gerekli olup olmadığına dair gelen bir soru üzerine ise Hirai şirket olarak bu birimi yeniden kârlı hale getirmeye kararlı olduklarını ancak beklenmedik durumlara karşı planlarının her iş kolunda mevcut olduğunu dile getirdi.

Oldukça radikal ve üzücü kararları içinde barındıran bu kurtuluş planının teknoloji sektörünün dev oyuncularından olan Sony’yi yeniden eski kârlı günlerine döndürüp döndürmeyeceğini hep beraber göreceğiz. Ancak, kesin olarak söylenebilecek bir şey var ise o da Hirai ve yol arkadaşlarını fazlasıyla zorlu bir yolun beklediği.

İlgili – Sony