ManşetlerTeknoloji

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, ABD ile anlaştı ve hapisten çıktı

julian assange

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, ABD Casusluk Yasasını ihlal etme suçunu kabul etti ve hapishaneden tahliye edildi. WikiLeaks’in X hesabından yapılan paylaşımda, Assange’ın kefaletinin ödenmesinin ardından Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından serbest bırakıldığı belirtildi.

Hesaptan paylaşılan bir videoda ise Assange, Londra’daki Stansted Havalimanı’ndan ABD’ye doğru giden bir uçağa binerken görülüyor. WikiLeaks’in kurucusu ve eski genel yayın yönetmeninin ABD hükümetiyle yaptığı anlaşmayı sonuçlandırmak üzere 26 Haziran’da ABD’nin Kuzey Mariana Adaları’nda mahkemeye çıkması bekleniyor.

The Washington Post tarafından paylaşılan ABD Adalet Bakanlığı mektubuna göre, Assange özellikle “ABD’nin ulusal savunmasıyla ilgili gizli bilgileri yasa dışı bir şekilde elde etmek ve yaymak için komplo kurmak” suçunu kabul ediyor. WikiLeaks kurucusu, yargılama sürecinin tamamlanmasının ardından vatandaşı olduğu Avustralya’ya dönecek.

ABD Adalet Bakanlığı savcıları 62 ay hapis cezası talep etse de; Assange İngiltere’de beş yıldan uzun süredir hapiste olduğu için ABD’de parmaklıklar ardında hiç vakit geçirmeyecek.

Julian Assange 1901 gün hapiste kaldı

Assange, WikiLeaks’in Afganistan ve Irak savaşlarıyla ilgili olarak ABD’ye ait gizli bilgileri yayınladığı dönemde baş editörüydü. Söz konusu bilgiler, eski bir ordu istihbarat subayı olan Chelsea Manning tarafından sızdırılmıştı. 2010 yılında İsveç, iki kadına yönelik cinsel saldırı iddiaları nedeniyle Assange için tutuklama emri çıkarmıştı. İsveç yetkilileri 2017 yılında tecavüz iddialarına ilişkin soruşturmayı kapatmıştı.

WikiLeaks’ten yapılan açıklamada, Assange’ın 1901 günün ardında Belmarsh Cezaevi’nden ayrıldığı belirtildi. Örgüt; basın özgürlüğü kampanyacıları, yasa koyucular ve siyasi yelpazenin her yerinden liderlerin yürüttüğü küresel kampanyanın ABD Adalet Bakanlığı ile savunma anlaşmasına yol açan uzun bir müzakere sürecine olanak sağladığını söyledi.

İLGİLİ HABERLER