İngiltere’de tutuklu bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange için mahkeme geçtiğimiz nisan ayında ABD’ye iade kararı almıştı. İadenin gerçekleşmesi ise İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in onayına bağlıydı. Patel beklenen onayı bugün itibarıyla verdi.
Ancak bu karar Assange’ın hemen ABD’ye gönderileceği anlamına gelmiyor. WikiLeaks’ten yapılan açıklamada, karara en kısa süre içinde itiraz edileceği belirtildi. Bu da hukuki sürecin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.
Konuyla ilgili olarak WikiLeaks tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bugün savaşın sonu değil. Sadece yeni bir hukuk mücadelesinin başlangıcı. Hukuk sistemi içinde mücadele edeceğiz. Bir sonraki durağımız Yüksek Mahkeme olacak.”
Açıklamada İngiltere İçişleri Bakanı’nın iade kararını onaylamasının ifade özgürlüğüne önem veren herkes için bir utanç kaynağı olduğuna dikkat çekildi. WikiLeaks’in açıklamasının devamı şu şekilde: “Julian yanlış bir şey yapmadı. O işini yaptığı için cezalandırılan bir gazeteci ve yayıncı. Priti Patel doğru şeyi yapacak güce sahipti. Ancak bunun yerine kendisi daima ABD’nin araştırmacı gazeteciliği bir terör girişimine dönüştürme çabasındaki suç ortağı olarak hatırlanacak.”
Julian Assange için yapılacak itirazın temelinde ifade özgürlüğünün bulunacağını tahmin etmek pek zor değil. Yüksek Mahkeme sürecinin ne zaman başlayacağı veya biteceği ise belirsizliğini koruyor.