WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange için İngiliz mahkemesinden ABD’ye iade kararı çıktı. Londra’daki mahkemenin bu kararı, Assange’ın kaderini İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in ellerine teslim etmiş oldu. Assange, ABD tarafından casuslukla suçlanıyor.
WikiLeaks 2010 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli belgeleri ve diplomatik yazışmaları yayınlayarak dünyayı sarsmıştı. ABD’de bu sızıntılar nedeniyle Assange aleyhinde 18 dava açılırken, bu davalarda toplam 175 yıla varan hapis cezaları isteniyor.
2012’de Ekvador’un Londra’daki büyükelçilik binasına sığınan Assange, 2019’a kadar elçilikte yaşamıştı. WikiLeaks’ten 2019’da yapılan açıklamalarda, elçilik personelinin Assange’ın fotoğraflarını ve videolarını kaydederek casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddia edilmişti. ABD, elçilikten çıkarılmasının ardından İngiliz polisi tarafından tutuklanan Assange’ın iadesi için 2019’dan bu yana çalışıyor.
2021’in ocak ayında bir İngiliz mahkemesi, Assange’ın ABD’ye iade edilmemesi gerektiğine karar vermişti. Mahkeme, ABD’ye iadesinin Assange’ın fiziksel ve ruhsal sağlığına zarar verme potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkat çekmişti. Ancak ABD bu karara itiraz etmiş ve Assange’ın “ciddi ve sürekli akıl hastalığı” geçmişinin olmadığını belirtmişti. İngiltere’de üst mahkeme, alınan ilk kararı geçtiğimiz aralık ayında bozmuş ve Assange’ın ABD’ye iadesinin kapısını açmıştı.
Julian Assange için nihai kararı yukarıda da belirttiğimiz gibi İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel verecek. İngiliz içişleri bakanları geçmişte mahkemelerin aldığı iade kararlarını durdurmuştu. Bazı iade kararları da Yüksek Mahkeme tarafından bozulmuştu. Assange’ın davasında sürecin nasıl izleyeceğini görmek için beklemek gerekiyor.