Japonya Hayabusa2 isimli uzay aracıyla Ryugu isimli astreoite, daha fazla örnek toplamak adına, bomba yerleştirdi. Bombanın yerleştirilmesinde Small Carry-on Impactor (SCI) isimli bir araç kullanıldı. Hayabusa2’ye bağlı olan 14 kilogram ağırlığındaki bakır taşıyıcının içinde bulunan plastik patlayıcının gök cisminin üstünde 16 kilometre çapında bir çukur açması hedefleniyor. Ryugu’nun yüzeyine 500 metre mesafede Hayabusa2’den ayrılan SCI, saniyede 2 kilometrelik hızıyla gök cisminin yüzeyine ulaştı.
BBC’de yer alan habere göre, Hayabusa2 kendisini patlamanın etkisinden korumak adına patlama bölgesinden uzaklaştı. Japonya Uzay Ajansı’nın (JAXA) yetkilileri, patlamayı Hayabusa2’nin ayrılan kamerası üzerinden yaklaşık 1 kilometre uzaklıktan yapılan çekimle takip edecek. Patlamanın tamamlanmasının ardından Hayabusa2 bir kez daha Ryugu’nun yüzeyine iniş yapacak. İlk inişini şubat ayında gerçekleştiren uzay aracı, o zaman da örnek toplamasını kolaylaştırmak adına gök cismine kurşunla ateş etmişti.
Japonya Hayabusa2 ile uzayın derinliklerinden deforme olmamış örnekler toplamaya çalışıyor. Bu örneklerin Güneş Sistemi’nin nasıl oluştuğunun anlaşılması için yürütülen çalışmalara katkı sağlaması amaçlanıyor. Hayabusa2’nin başarılı olup olmadığı ise ancak bu ayın sonları itibarıyla anlaşılabilecek.