NASA‘nın James Webb Uzay Teleskobu 2021’de uzaya fırlatılacak. Bu süreçte çok sayıda teste tabi tutulan teleskop, bu testlerin en önemlilerinden birini daha geçmeyi başardı. Teleskobun güneş kalkanının beş katmanı da geçtiğimiz hafta uzaydaki koşullara uygun olarak test edildi ve testlerin sorunsuz tamamlanmasının ardından kalkanların montajı gerçekleştirildi. Kalkanların yerleşimi için yeni bir yaklaşım deneyen NASA, ortaya çıkan sonucu “muhteşem” olarak tanımladı.
James Webb Uzay Teleskobu’nda çok sayıda farklı teknoloji bulunuyor. Bu teknolojiler sayesinde insanlığın uzayın daha önce keşfedilmemiş noktalarını gözlemleyebilmesi hedefleniyor. Beş katmanlı güneş kalkanı da bu teknolojiler arasında yer alıyor. Güneş kalkanı, isminden de anlaşılabileceği üzere, teleskobun hassas bileşenlerini Güneş’in sıcaklığından ve ışığından koruması için tasarlandı.
Teleskobun sensör ve optiklerinin planlanan şekilde çalışması için güneş kalkanlarının sorunsuz şekilde çalışması büyük önem taşıyor. Dolayısıyla yerküre üstünde gerçekleştirilen testlerde her şey en ince ayrıntısına kadar mercek altına alınıyor.
James Webb Uzay Teleskobu için testler devam edecek
NASA’dan verilen bilgiye göre, teleskobun güneş kalkanının her bir katmanında alüminyumla kaplı bir polimer materyal kullanılıyor. Bu kaplama sıcaklığı sensör ve optiklerden uzağa yansıtıyor. Güneş’in ultraviyole radyasyonuna en çok maruz kalan iki katmanın üstünde ekstra olarak silikon kaplama da kullanılıyor.
Güneş kalkanının kanat genişliği bir tenis sahası büyüklüğünde olsa da, çapı 5 metrenin de altında olan bir rokete yüklenebiliyor. Yerleştirme testinin tamamlanmasının ardından James Webb Uzay Teleskobu ekibi, kalkanı kompakt bir pozisyona alarak ekstra testler gerçekleştirmeye devam edecek.