James Webb Uzay Teleskobu (JWST) artık faaliyette ve muhteşem görüntüleri yakalayıp sunmaya başladı. Peki, uzay aracı çektiği görüntüleri tam olarak nasıl saklıyor? İlginçtir ki, IEEE Spectrum‘a göre nispeten küçük boyutta, 68 GB kapasiteli bir SSD depolama işlerini üstleniyor.
Bu, 10 milyar dolarlık bir uydu için komik derecede küçük gelse de, NASA’nın bu depolama sistemini seçmesinin birçok nedeni var. Başlangıç olarak JWST, radyasyon tarafından bombardımana tutulduğu ve mutlak sıfırın 50 derece üzerinde gibi çok daha düşük bir sıcaklıkta çalıştığı, Dünya’dan 1.6 milyon kilometre uzaklıkta bir mesafede bulunuyor. Bu nedenle SSD, diğer tüm parçalar gibi radyasyona karşı dayanıklılaştırılmalı ve zorlu bir sertifikasyon sürecinden geçmelidir.
Bireysel tüketicilere sunulan SSD’leri kadar hızlı olmasa da, teleskopun 48 Mbps hızında çalışabilen komut ve veri işleme alt sistemi (ICDH) aracılığıyla 120 dakika kadar kısa bir sürede doldurulabilir. Aynı zamanda JWST, Deep Space Network, yani Derin Uzay Ağı ile 25.9 Ghz Ka-bant bağlantısı üzerinden bağlantı kurarak 28 Mbps’de Dünya’ya veri iletebilir.
James Webb Uzay Teleskobu günde iki kez görüntü gönderiyor
Yani JWST, Hubble’ın şimdiye kadar yaptığından çok daha fazla veri toplarken (günde 1-2 GB’a kıyasla 57 GB), tüm bu verileri yaklaşık 4,5 saat içinde Dünya’ya geri aktarabiliyor. Bunu, her biri sırasında 28.6 GB’lık bilimsel veriyi ilettiği, her gün iki adet 4 saatlik iletişim penceresinde yapıyor. Başka bir deyişle, teleskop yalnızca bir günlük görüntü toplamak için yeterli depolama alanına ihtiyaç duyar, iletim tamamlandıktan sonra bunları teleskopun üzerinde tutmaya gerek yoktur.
Yine de bir bilinmeyen var. NASA, aşınma ve radyasyon nedeniyle, JWST’nin 10 yıllık ömrünün sonunda yalnızca 60 GB depolama alanının kullanılabileceğini tahmin ediyor. Üstelik sürücünün yüzde 3’ü mühendislik ve telemetri veri depolaması için kullanılıyor. Bu, JWST’ye daha az bir marj bırakacak ve 32 yıl sonra hâlâ güçlü bir şekilde çalışan Hubble’ın uzun ömürlülüğüne yaklaşıp yaklaşamayacağını merak etmemize neden olacak.