James Webb Uzay Teleskobu (JWST), en sonunda bir yıldızın ilk fotoğrafını, daha doğrusu fotoğraflarını çekti. NASA, bir yıldızın, birincil aynanın 18 segmenti kullanılarak çekilmiş resimlerinden oluşan bir mozaik paylaştı.
Görünüşe göre bu, rastgele bir bulanık nokta koleksiyonu gibi görünüyor, ancak görev ekibinin beklediği şey de tam olarak buydu. Görüntüler, bilim insanlarının teleskobun Yakın Kızılötesi Kamerasını veya NIRCam’ı kullanarak uzun ayna hizalama sürecini bitirmelerine yardımcı olacak. İlk aşama bu haberin yayınlandığı zamanda neredeyse tamamlandı.
Görüntüler, James Webb Uzay Teleskobu’nu 156 farklı konuma işaret eden ve NIRCam’ın sensörleriyle 1.560 görüntü üreten 25 saatlik bir çalışmanın sonunda geldi. Ekip, her ayna parçasının izini tek bir çerçevede kullanarak mozaiği oluşturdu. Görsel bozulmalar, teleskobun bilimsel gözlem için ihtiyaç duyacağı soğuk koşulların çok üzerindeki sıcaklıklarda kızılötesi kamerayı kullanmaktan ileri geliyor. Ve burada gördüğünüz mozaiğin tamamı değil, tam çözünürlüklü görüntü iki gigapikselin üzerinde bir boyuta sahip.
Ayrıca NASA, JWST’nin eylem halindeyken gösteren gerçek bir görüntüyü de paylaştı. Ajans, NIRCam’dan bir öğrenci görüntüleme merceği tarafından oluşturulan ve ortada gmrünen birincil aynanın bir “selfie fotoğrafını” yayımladı. Bu fotoğraf da bulanık, ancak tam olarak yerleştirilmiş aynaya değerli bir bakış sunuyor ve hizalamanın önemini açıklamaya yardımcı oluyor. Sadece bir parçanın bir yıldız tarafından nasıl parlak bir şekilde aydınlatıldığına dikkat edin. Bu gök cismi ile hizalanmış tek parça, tüm bölümlerin uyum içinde çalışması biraz zaman alacak.
Araştırmacılar, yaz aylarında JWST’den bilimsel olarak faydalı olacak ilk görüntüleri bekliyor. Bu resimlerin, özellikle evrenin erken dönemlerine bakış sağlamaya başladıklarında, çok daha heyecan verici olacağını varsaymak mantıklı olacaktır. Yine de burada gördükleriniz teleskopun sağlıklı biçimde çalıştığını ve önümüzdeki aylarda çok fazla sorun olmayacağını gösteriyor.