Bilim insanları, evrenin gizemli derinliklerinde, galaksilerin kalbinde neler olduğunu merak ediyor. İşte bu merakı gidermek için NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu devreye giriyor. Webb, NGC 5068 galaksisinden etkileyici bir görüntü ile karşımıza çıkıyor.
Yaklaşık olarak 17 milyon ışık yılı ötemizdeki bu uzak galaksi, Samanyolu’ndan çok daha uzakta. Daha anlaşılır olması adına, Samanyolu’nun içinde bulunduğu Yerel Grup’un sadece 5 milyon ışık yılı uzakta olduğunu hatırlayabiliriz.
Beyaz ışığın her bir noktasının bir yıldız olduğunu düşünmek, içimizde büyük bir hayranlık uyandırıyor. NASA, bu görüntüde binlerce yıldızın olduğunu söylüyor. Çoğunlukla bu yıldızlar, galaksinin merkezinde, parlak bir ışık şeridi şeklinde sol üst köşede görünüyorlar.
Bu bölgenin neden bu kadar parlak göründüğünü merak ediyorsanız, cevabı basit: Yıldızların çoğunluğu burada yoğunlaşıyor ve burası tüm hareketin olduğu yer.
James Webb ve yıldız oluşumları
Galaksilerin çoğu, Harvard Smithsonian’e göre, yıldız oluşumlarından kaynaklanan büyük patlamaların ısıttığı sıcak toz nedeniyle ultra parlak bir merkeze sahip. İşte bu yıldız oluşumları, JWST’nin yardımıyla astronomların daha fazla araştırmak istedikleri konuların başında geliyor.
Gerçekte, NGC 5068 sadece Webb’in yıldız oluşumunu daha iyi anlamamız için gözlemlediği galaksiler serisinden biri. James Webb Uzay Teleskobu, galaktik çekirdeklerin karışık ortamlarında yıldız oluşumunu daha iyi anlamak için birçok galaksinin kalbine bakıyor.
İnfrared Gözlem ve Yıldız Oluşumları
James Webb Uzay Teleskobu, engelleyici ışığı aşmak ve galaksilerin kalbine, yıldız oluşumlarının yoğun olduğu bölgelere bakabilmemizi sağlamak için infrared dalga boylarında nesneleri görüyor.
“Yakındaki galaksilerdeki yıldızların oluşumunu gözlemleyerek, astronomlar Webb’den gelen ilk verilerle büyük bilimsel ilerlemeleri tetiklemeyi umuyor.” diyor NASA.