Bilim

James Webb Uzay Teleskobu şimdiye kadar bilinen en uzak galaksiyi keşfetti

james webb uzay teleskobu

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu önemli keşifler yapmaya devam ediyor. Uzay ajansına göre, teleskop şimdiye kadar bilinen en uzak galaksiyi buldu. JADES-GS-z14-0 olarak adlandırılan galaksinin büyük patlamadan sadece 290 milyon yıl sonra oluştuğu söyleniyor. Ancak galaksi bu düşünceyle çelişen bazı benzersiz özelliklere sahip.

1600 ışık yılı çapındaki galaksi inanılmaz derecede büyük. Aynı zamanda çok parlak ve büyük patlamadan ne kadar kısa süre sonra oluştuğu göz önüne alındığında alışılmadık miktarda yıldız ışığına sahip. Araştırmacılar Stefano Carniani ve Kevin Hainline bu nedenle “Doğa nasıl 300 milyon yıldan daha kısa bir sürede bu kadar parlak, devasa ve büyük bir galaksiyi yaratabiliyor?” sorusunu sorarken, bunun kozmik zaman için çok küçük bir dilim olduğunun altı çizliyor.

Teleskobun MIRI (Orta Kızılötesi Enstrüman) isimli aracı tarafından tespit edilen JADES-GS-z14-0’dan yayılan ışığın dalga boyları, muhtemelen bol miktarda hidrojen ve oksijenden kaynaklanan güçlü iyonize gaz emisyonlarının varlığına işaret ediyor. Bunun garip olduğuna dikkat çekiliyor. Çünkü oksijen genellikle bir galaksinin yaşamının erken dönemlerinde mevcut olmuyor. Bu, “galaksiyi gözlemlememizden önce çok sayıda çok büyük kütleli yıldız neslinin zaten hayatlarını yaşadığını” gösteriyor.

james webb uzay teleskobu

Uzak uzay konularında her zaman olduğu gibi, ışık hızı nedeniyle aslında geçmişe bakıyoruz, bu da galaksinin 290 milyon yıldan daha kısa bir sürede çok sayıda büyük yıldız neslini ürettiği anlamına geliyor. Yıldızların “yalnızca” oluşması yaklaşık on milyon yıl alır, ancak ölmeleri 20 milyar yıla kadar sürebilir. Bununla birlikte, ultra-kütleli yıldızların ömrü genellikle kısalmıştır. Dolayısıyla bu bulgu, evrene dair anlayışımızı tam olarak yeniden yazmıyor ancak evrenin erken dönemlerinde yıldız oluşumunun doğasını kesinlikle sorguluyor.

Araştırmacılar tarafından NASA’ya iletilen raporda şu ifadeler yer alıyor: “Tüm bu gözlemler bir araya geldiğinde bize JADES-GS-z14-0’ın, evrenin çok erken dönemlerinde var olduğu teorik modeller ve bilgisayar simülasyonları tarafından tahmin edilen galaksi türlerine benzemediğini söylüyor. Gökbilimcilerin önümüzdeki on yıl içinde Webb’in yardımıyla bu tür parlak gökadaları muhtemelen çok daha erken zamanlarda bulmaları muhtemeldir.”

James Webb Uzay Teleskobu daha önce de önemli keşiflere imza attı

James Webb Uzay Teleskobu kozmos anlayışımızı yeniden tanımlamayı alışkanlık haline getirdi. Başak takımyıldızında yıldızların doğduğunu, bir kuyruklu yıldızın etrafında ilk kez su bulduğunu ve uzak bir ötegezegende karbondioksit keşfettiğini bize gösterdi; bu bir ilkti. Bunların hepsi iki yıldan kısa bir sürede tamamlandı. Bu da gelecekte de benzer keşiflerin gelebileceğini işaret ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER