James Webb Uzay Teleskobu Güneş Sistemi’ndeki gezegenleri fotoğraflamaya devam ediyor. Teleskoptan gelen son fotoğraflar ise yeni keşiflerin kapısını açmış gibi görünüyor. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından paylaşılan ve 5 Eylül tarihinde çekilen fotoğraflar, kızıl gezegenin atmosferi hakkında yeni detayları gösteriyor.
Yakın kızılötesi kamera tarafından kaydedilen görüntüler, birkaç sürprizi gözler önüne seriyor. Öncelikle Mars’ın devasa Hellas Havzası’nın günün en sıcak zamanında yakındaki bölgelere kıyasla ilginç bir şekilde daha koyu olması dikkat çekiyor. NASA’dan verilen bilgiye göre, bu havzanın düşük rakımındaki daha yüksek hava basıncının termal emisyonları baskılamasından kaynaklanıyor.
Teleskop tarafından sağlanan görüntüler NASA ve ESA’ya Mars’ın atmosferik kompozisyonunu paylaşma imkanını da veriyor. Bunun için teleskoptaki spektrograf kurulumundan faydalandığı belirtilirken, hemen aşağıda gördüğünüz tablo da kızıl gezegenin karbondioksiti farklı dalga boylarında emdiğini gösteriyor. Buna ek olarak, gezegendeki karbonmonoksit ve su varlığı da doğrulanıyor. Mars havasının kimyası konusunda önümüzdeki dönemde daha detaylı bir makale hazırlanması planlanıyor.
Mars, James Webb Uzay Teleskobu’nun görebileceği en parlak şeylerden biri olduğu için bu görüntülerin kaydedilmesinin zor olduğu belirtiliyor. Araştırmacıların bunun için oldukça kısa pozlamalarla kareleri yakaladığı ve analiz için de özel teknikler kullandığı ifade edildi. Teleskop tarafından sağlanan görüntülerle önümüzdeki dönemde Mars’a dair yeni analizlerin de yapılması öngörülüyor.