James Webb Uzay Teleskobu, genellikle evrenin uzak köşelerindeki en eski galaksileri incelemeye odaklanırken, zaman zaman daha yakındaki hedeflere de yöneliyor. Geçen yıl paylaşılan Neptün görüntüsünün ardından, Webb Teleskobu’nu kullanan astronomlar, Uranüs’ün daha önce hiç görmediğiniz şekilde yeni bir görüntüsünü yayınladı.
Webb, görünür ışık spektrumunda gözlem yapan Hubble gibi teleskoplardan farklı olarak kızılötesi dalga boyunda çalışır. Bu nedenle, Uranüs’ün görüntüsünde, tozlu halkalar gibi gezegenin başka türlü görmek zor olan özellikleri belirginleşir. Uranüs’ün halkaları optik dalga boyunda neredeyse görünmezken, bu yeni görüntüde açıkça görülüyorlar.
Uranüs, Güneş sistemimizdeki diğer gezegenlere göre bazı sıra dışı özelliklere sahiptir; çünkü gezegen neredeyse tamamen yan yatmış durumdadır. Gezegenlerin bulunduğu yörünge düzlemine kıyasla, Uranüs’ün ekseni 98 derece açı yapar. Bu, kuzey yazı boyunca güneşin kuzey kutbuna doğrudan ışık saçtığı ve hiç batmadığı anlamına gelir. Bilim insanları, bu aşırı eğimin, geçmişte Uranüs’e çarpan devasa bir cisim nedeniyle meydana geldiğini düşünüyor.
Bu eğim sayesinde, Webb Teleskopu Uranüs’ü incelediğinde kutup şapkasını tam karşıdan görebilir. Görüntüde gezegenin sağ tarafındaki beyaz alan, yaz ayları boyunca görülebilirken, sonbaharda ortadan kaybolur. Webb’in hassas aletleri kullanılarak bu şapkaya odaklanan astronomlar, şapkanın merkezinde daha önce gözlemlenmemiş parlak bir bölge ve fırtına aktivitesiyle ilişkili iki parlak bulut (biri kutup şapkasının kenarında, diğeri gezegenin sağ kenarında) gözlemlediler.