James Damore, Google’ın şirket içi çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmalarını eleştiren bir mektup kaleme almıştı. Kadınların belli işlerde çalışmaya biyolojik olarak uygun olmadığını öne süren mühendis, mektubun ortaya çıkmasının ardından Google’dan kovulmuştu. Kimliği bir süre gizli kalan Damore, kendisini “gerçeğin cesur sesi” şeklinde tanımlayarak ortaya çıktı. Damore’nin Twitter için seçtiği “Fired4Truth” (Gerçek yüzünden kovuldu) rumuzu da nasıl bir düşünce yapısı içinde olduğunu doğruluyor.
Yeni bir Twitter hesabı açan Damore’nin üzerinde Google logosunun fontlarında “Googlag” yazan bir tişörtle görülüyor. “Googlag” ya da Türkçesiyle “Gulag” Sovyetler Birliği’nde insanların ceza amacıyla gönderildiği çalışma kamplarına verilen isim. Dolayısıyla Damore’nin Google’da çalışmayı, insanların zorla çalıştıkları ve açlıktan öldükleri çalışma kamplarına benzettiği söylenebilir.
Google’ın Mountain View’de bulunan genel merkezinde çalışanlar ücretsiz yemek, masaj ve spor dersi gibi imkanlardan yararlanabiliyor. Glassdoor’un verilerine göre, Damore seviyesindeki mühendisler şirketten yılda 162 bin dolar kazanıyor. Bunlara ek olarak; sağlık, emeklilik ve eşitlik gibi konularda çalışanlara ekstra primler ödeniyor. Şirket çalışanlarına çeşitlilik ve önyargı gibi konularda ücretsiz eğitimler de veriyor.
James Damore “gulag” benzetmesiyle baltayı taşa vurdu
Kadınlar konusundaki sözleri, Damore’nin bir “anti kahraman” olmayı istediğini düşündürmüştü. Google’ı gulaglara benzetmesi ise Damore’nin aykırı olma çabasını iyiden iyiye “abarttığını” gösteriyor. Büyük şirketlerde çalışmanın da kendine göre zorlukları olsa da, bu şirketleri insanların ölene kadar çalışmaya mahkum oldukları bir yere benzetmek pek doğru görünmüyor.