Geçtiğimiz yılın sonbaharında tanıtılan Jabra Elite 75t kağıt üstünde oldukça iyi özellikler barındırıyor. Uzun pil ömrü, özelleştirme seçenekleri, ses kalitesi ve sahip olduğu fiyatıyla kaliteli bir kulaklık arayanlar için uygun bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte selefi Elite 65t’ye göre daha küçük boyutlara ve şarj kutusuna sahip olması da avantaj sayılabilir. Peki, bu tam kablosuz kulaklık gerçek hayatta nasıl bir deneyim sunuyor? Jabra Elite 75t inceleme yazısında bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.
Tasarım
Jabra Elite 75t, önceki model olan Elite 65t’ye göre hatırı sayılır derecede daha küçük boyutlarda geliyor. Elite 65t’nin bazı kulaklara sığmasında problem yaşanabilirdi, ancak 75t’nin küçülen boyutları da bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Aslında Elite 75t’nin tasarımına sahip türdeki kulaklıkları kulaklarıma yerleştirmekte sorun yaşayan birisiyim. Neyse ki, Elite 75t ile olan serüvenimde yerleştirme ve rahatlık açısından çok fazla sıkıntı yaşamadım.
Siyah rengiyle Jabra Elite 75t oldukça şık görünen bir kulaklık. Plastik ve lastik kullanılmış ve gerçekten de etkileyici bir görünüm yaratılmış. Bununla birlikte kulaklıklar sağlam ve kulaklarınızdan dışarıya kolayca fırlayacakmış hissi yaşatmıyor. Elite 75t, IP55 sertifikasına sahip. Yani sıvı sıçramalara karşı dayanıklı. Elite 75t kulaklarınızda takılıyken spor yaptığınızda, terin kulaklıklarınızı etkilemeyeceğini bilmek güzel olacaktır. Aynı zamanda dışarıda yağmur altında yürüyüş, koşu, bisiklet gibi antrenmanlarda da kulaklıkları kullanmak sıkıntı olmayacaktır. Silikon uçların kulaklarınıza oturmasında sorun yaşarsanız, ürünün kutusunda bulunan yedeklerle değiştirebilir ve en uygun olanını bulabilirsiniz.
Her bir kulaklık tekinin üstünde tek bir düğme bulunuyor. Bu düğmeler birden fazla işi yerine getirmeye olanak sağlıyor. Örneğin, sol kulaklık tekinin üstündeki düğmeye uzunca bastırırsanız ses açılıyor. Sağ kulaklık tekinin üstündeki düğmeye uzunca bastırdığınızda ise ses kısılıyor. Bu şekilde elinizi cebinizde bulunan telefona götürmeden ses artırma ve azaltma işlemlerini yapabilirsiniz. Bununla birlikte ince ses ayarını bu şekilde yapmanın zor olacağını belirtmemiz gerekiyor. Söz konusu tuşları ses ayarı için kullanmanı yanı sıra çalma kontrolleri için de kullanabilirsiniz. Ayrıca telefonunuzda kullandığınız sanal asistanı çağırma işlemini de bu tuşlar sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
Şarj kutusunun tasarımında da 65t modelininkine göre değişiklik yapılmış. Daha küçük boyutlara sahip olan şarj kutusu cebe de daha rahat sığıyor. AirPods Pro’nun şarj kutusunu andıran bir yapısı var, kısa boylu, ancak enine doğru genişlemiş bir şarj kutusu. Kapağını kolaylıkla açıp kulaklıklara erişebilirsiniz. Kulaklık teklerini yuvalarından çıkarmak oldukça kolay. Sadece yerlerine yerleştirirken ilk başlarda zorluk yaşayabilirsiniz. Özellikle karanlıkta, el yordamıyla yerleştirmek istedğinizde kulaklıkların yönünü şaşırabilirsiniz. Şarj yuvalarında kullanılan mıknatıslar yardımıyla kulaklıklar yuvalarına sıkıca oturuyor. Öte yandan şarj kutusunun kapağında kullanılan mıknatıs, kapağın sıkıca kapandığından iyi şekilde emin olmanızı sağlıyor.
Şarj kutusunun arkasında USB-C portunun olması da sevindirici. USB-C giderek yaygınlaşıyor ve aksesuarlarda da bu portu görmek memnun ediyor. Bu portun varlığı hızlı şarj imkanının da olduğu anlamına geliyor.
Özellikler ve Performans
Jabra Elite 75t’nin silikon uçlu tasarımı kulak kanalının tamamen kapanmasına ve dışarıdaki sesin kulağın içine mümkün olduğu kadar az şekilde geçmesine olanak sağlıyor. Bu nedenle Jabra, Elite 75t’ye başlangıçta gürültü engelleme özelliğini eklemeyi gerekli görmemiş. Bu kararın ne kadar doğru olduğu sorgulanırdı, ancak kullanım sırasında dışarıdaki gürültünün süzülmesi konusunda kulaklığın fiziksel yapısının bayağı işe yaradığını söylemeden geçmeyelim.
Ancak Jabra, aktif gürültü engellemenin ne kadar popüler olduğunu fark etmiş olmalı ki, sunduğu bir yazılım güncellemesiyle söz konusu özelliği Elite 75t’ye ekledi. Jabra+ uygulaması üzerinden yazılım güncellemesini gerçekleştirdikten sonra aktif gürültü engelleme özelliğini kişiselleştirebilirsiniz. Jabra, sunduğu grafik arayüzü sayesinde size en uygun aktif gürültü engelleme noktasını seçmenizi sağlıyor.
Aktif gürültü engelleme performansını iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Doğal olarak yüksek şiddette ve frekanstaki sesleri duyuyorsunuz. Ancak motor sesi veya trafik uğultusu gibi gürültüleri bastırma konusunda Elite 75t’ye eklenen aktif gürültü engelleme iyi bir performans gösteriyor.
Samsung’un kulaklıklarında olduğu gibi dışarıdaki sesi geçirmeyi sağlayan özellik mevcut. Yani kulaklıktaki mikrofon dışarıdaki sesin kulağın içine iletilmesini sağlıyor. Böylelikle dışarıdaki sesleri, konuşulanları duyabilirsiniz. Özellikle dışarıda kullanım sırasında bu, emniyetiniz açısından önemli olacaktır. Yukarıda sözünü ettiğimiz yazılım güncellemesi ile birlikte HearThrough olarak adlandırılan bu özelliğin performansı da iyileştirilmiş. Dışarıdaki sesler daha berrak ve anlaşılır şekilde duyuluyor. Sol kulaklığın üstündeki düğmeye bir kez basarak bu özelliği açabilirsiniz. Aynı düğmeyi aktif gürültü engellemeye geçiş yapmak veya tüm bu ses özelliklerini tamamen kapatmak için de kullanabilirsiniz.
Jabra Elite 75t, özellikle yoğun baslarla müzik dinlemeyi sevenlerin ilgisini çekecek bir kulaklık. Ancak benim gibi basların ağırlıkta olduğu bir ses deneyimini sevenler bile, Elite 75t’nin sunduğu yoğun baslardan rahatsız olabilir. Basların bu kadar yüksek seviyede olması, bazı parçalarda orta ve hatta yüksek frekansları baskılayacak noktaya çıkabiliyor. Neyse ki, Jabra’nın sunmuş olduğu Sound+ uygulamasını iPhone veya Android telefonunuza indirerek özelleştirilmiş ekolayzır ayarlarına erişebilir, basları kısarak biraz daha keyfinize uygun bir ses profili elde edebilirsiniz. Bununla birlikte, ekolayzır ayarının sadece mobil uygulamalara özel olması düşündürücü. Eğer kulaklıkları dizüstü bilgisayarla kullanıyorsanız, varsayılan ayarlara geri dönmeniz gerekecektir.
Jabra+ uygulaması sadece ekolayzır ayarı yapmakla kalmıyor, kendinize özel bir ses profili oluşturmaya da olanak sağlıyor. İlk kullanım sırasında gerçekleştireceğiniz küçük bir test sayesinde özelleştirilmiş bir ses profili elde edebilirsiniz. Uygulama üzerinden kulaklığın güncelleme işlemleri de gerçekleştirilebiliyor. Ne var ki, bunun için şarj kutusunun USB-C portu üzerinden de şarja bağlanması şart koşuluyor. Jabra, bu güncelleme sürecini daha pratik hâle getirebilirdi. Yine Jabra+ uygulaması, Elite 75t’yi rahat ve verimli şekilde kullanmanızı sağlayacak kılavuzları da sunuyor.
Bu arada Jabra+ uygulamasında Soundscapes olarak adlandırılan bir bölüm de var. Eğer biraz rahatlamak isterseniz, bu bölümde sunulan farklı türdeki sesler size yardımcı olacaktır. Pembe veya beyaz gürültü, şelale, yağmur, okyanus dalgaları gibi farklı sesler mevcut. Kulaklığın yüksek ses kalitesi de bu sesleri doğal biçimde hissetmenize yardımcı oluyor.
Telefon görüşmelerinde sunulan kalite de çok iyi. Zaten Jabra markasını yıllar önce çıkardığı ve telefon görüşmelerine odaklanan Bluetooth kulaklıklarla tanımıştık. Bu deneyim telefon görüşmelerine de olumlu şekilde yansıyor. Telefon görüşmeleri yaparken karşı tarafı gayet rahat ve net şekilde duymak mümkün oluyor. Görüşmeler sırasında sağ kulaklık ana kontrol birimi olarak davrandığı için, tek kulaklığı kullanmayı düşünüyor ve bu şekilde telefon görüşmeleri yapmayı planlıyorsanız, sağ kulaklı tekini kullanmalısınız.
Pil ömrü Jabra Elite 75t’nin en önemli artıları arasında yer alıyor. Kulaklıklar tek bir şarjla 7 saat civarında bir kullanım imkanı sağlıyor. Şarj kutusu da bunun üstüne üç kez tam dolu şarj imkanı sağlıyor. Şarj kutusu boyutlar açısından selefinden geride olsa da, sunduğu ek şarj kapasitesi memnun edici. Ek 20 saatlik pil ömrü sağlıyor. Yani, normalde bir günü rahatlıkla aşan, 27-28 saate ulaşan bir toplam dinleme süresi var. Hızlı şarj özelliği de şarj kutusunu hızlı şekilde dolmasına katkıda bulunuyor.
Elite 75t’nin Bluetooth performansının da oldukça iyi olduğunu belirtelim. Kulaklıkları şarj kutusundan çıkarır çıkarmaz birlikte kullandığımız iPhone 12 Pro Max ile bağlantı gerçekleşti. Menzil açısından da bu kulaklık oldukça iyi. Arada 2-3 duvarın olduğu, uzak bir mesafede bile kesintisiz ses bağlantısı sağlanıyor.
Kablosuz kulaklıklarda gördüğümüz giyme algılama özelliği Elite 75t’de de var. Ancak bazı durumlarda tam istediğim şekilde çalışmadığını gördüm. Elite 75t teklerinden birini kulağımdan çıkardığımda çalan içerik duraklatılıyor. Ancak kulaklıkları kutusuna yerleştirmeden masaya koyduğumda veya cebime yerleştirdiğimde, bir süre sonra kulaklıklardan ses geldiğini görüyorum. Anlaşılan o ki, Elite 75t vücut hareketini yanlış konumda bulunsa bile doğruymuş gibi hissederek içeriği oynatmayı sürdürüyor. Jabra’nın bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor.
Sonuç
Kablosuz kulaklıklar farklı tasarım ve şekillerle tüketicilerin karşısına çıkıyor. Sap kısımları uzun olan kulaklıklar kulağa daha rahat ve pratik biçimde yerleştiriliyor. Jabra Elite 75t’nin tasarımındaki kulaklıkları kulaklarıma yerleştirmekte her zaman sıkıntı yaşamışımdır. Buna rağmen Elite 75t’nin bu açıdan büyük bir sıkıntı yarattığını söyleyemem. Bunda çok büyük olmayan boyutlarının etkisi olsa gerek. Kulaklıkların üstüne yerleştirilmiş tuşlar çeşitli işlevleri rahatlıkla yerine getirmeye yardımcı oluyor. Dışarıda kullanırken dış ortamın seslerini duyabilme imkanı da önemli bir artı. Silikon uçlu yapısı aktif gürültü engellemenin eksikliğini fazla hissettirmiyor. Ses kalitesini genel olarak iyi bulduk, ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, yoğun baslar bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyebilir. Telefon görüşmeleri sırasında sunduğu kalite memnun edici. Eğer arkadaşlarınızla, dostlarınızla veya iş arkadaşlarınızla sıklıkla görüşüyorsanız, bu kulaklık sizi epey rahat ettirecektir. Tabii ki, pil ömrü de Jabra Elite 75t’nin önemli artılarından bir tanesi. Uzun antrenmanlarda, uçak yolculuklarında veya diğer ortamlarda bu kulaklığı, kutusunu sürekli şarj etme ihtiyacı hissetmeden uzun süre boyunca kullanma imkanına sahip olacaksınız. 1000 TL civarındaki tavsiye edilen satış fiyatına göre iyi özellikler sunduğunu söyleyebiliriz.