Türkiye önümüzdeki yıllarda nükleer enerjiyle tanışmaya hazırlanırken dünyanın bazı yerlerinde nükleer enerjiden uzaklaşma eğilimleri oluşuyor. Örneğin İsviçre’de nükleer enerji kullanımını en sonunda tamamen ortadan kaldıracak, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanacak bir enerji planının oylaması gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen referandum sonucunda katılımcıların yüzde 58’i daha çevre dostu enerji kaynaklarına yönelimi onayladı. Referandum sonrasında, ülkede nükleer enerjiden tam anlamıyla ne zaman vazgeçileceğine dair bir plan bulunmuyor. Ne var ki, çalışmaların Ocak 2018 itibarıyla başlaması bekleniyor.
Bu plana karşı çıkanlar güvenilir enerji kaynaklarına erişimin azalacağını ve maliyetlerin artacağını öne sürüyordu. Ayrıca güneş panellerinin ve rüzgar türbinlerinin kurulması için geniş alanlara ihtiyaç olması da bu kesimi endişelendiren hususlar arasında yer alıyordu. Ne de olsa İsviçre’nin yüzölçümü çok yüksek değil, kullanılabilir alan kısıtlı sayılır.
İsviçre halkının verdiği kararın kısa vadede çevre veya güvenlik açısından dikkate değer bir etkisinin olması beklenmiyor, ne de olsa bir nükleer reaktörün devreden çıkarılması on yıllar sürebiliyor. Ne var ki, bu oylamanın sunucu yaklaşımdaki değişikliği ortaya koyuyor. İsviçre devleti bu fikri ilk olarak 2011 yılında, Fukuşima’da meydana gelen nükleer felaketten sonra ortaya atmıştı, ancak daha sonraki yıllarda yenilenebilir enerjiye karşı yaklaşımda değişiklik gözlenmeye başladı.
Yenilenebilir enerji kaynakları nispeten pahalı ve nadir olsa da, birincil seçim olma konusunda oldukça hızlı şekilde ilerliyor ve makul seviyelere geliyor.