Bazı ülkeler, kripto para birimlerini “varlıkları için bir tehdit” olarak görüyor. Kimi ülkeler ise kripto para teknolojisini yaraları saracak bir araç olarak görüyor. İsrail de ikinci gruptaki ülkeler arasında yer alıyor. Reuters’te yer alan habere göre, İsrail kripto para çıkararak daha hızlı bir ödeme sistemi oluşturmayı düşünüyor.
İsrail Merkez Bankası’nın kripto para çıkararak piyasada dönen nakit miktarını aşağıya çekmeyi hedefliyor. Bankanın gerekli onayları vermesi durumunda kripto paranın ülkenin 2019 bütçesine dahil edilebileceği belirtiliyor.
İsrail’in dijital para biriminin dizginlerini sıkı tutacağını görmek çok zor değil. Paranın “merkezi, güvenli ve mali kurallara” uygun bir çerçeveye yerleşeceği düşünülüyor. Ülkenin Bitcoin veya başka bir mevcut dijital para birimini kabul edip süreci tamamlaması ihtimal dışı görünüyor.
İsrail Merkez Bankası şu an için konuya ilişkin sessizliğini koruyor. Ancak kripto para teknolojisinin neden İsrail’in ilgisini çektiğini görmek çok da zor değil. Kripto para teknolojisinin merkezinde “blockchain” yatıyor. Burada dağıtılmış bir “hesap defteri” üzerinden işlemler kısa süre içinde onaylanabiliyor. Ödemeler nerede işlendiklerinden bağımsız olarak hızlı biçimde onaylanıyor ve tamamlanabiliyor. Böylelikle hafta sonunda ödeme yapamamak ve “ödemenin düşmemesi” gibi sorunlar ortadan kalkıyor.
İsrail kripto para için vatandaşlarını ikna etmek zorunda
Ancak bunun garanti bir çözüm olmadığını belirtmek gerekiyor. İsrail kripto para için önce vatandaşlarını ve iş çevrelerini ikna etmek zorunda. Bu para biriminin uluslararası işlemlerde geçerli olup olmayacağı da belirsizliğini koruyor. Yine de, İsrail’in kripto parayı ekonomi için pratik bir çözüm olarak görmesi önem taşıyor.