Windows 11, bu yılın sonlarına doğru Windows 10 kullanıcıları için ücretsiz bir yükseltme olarak geliyor. Ancak birçok kullanıcı donanımlarının bu güncelleme için uyumlu olup olmadığını merak ediyor olmalı. Microsoft, minimum sistem gereksinimlerini değiştirdi ve burada en şaşırtıcı olan CPU değişiklikleri oldu. Windows 11, Apollo Lake ve daha yeni Pentium ve Celeron işlemcilerin yanı sıra yalnızca 8. Nesil ve daha yeni Intel Core işlemcileri tarafından resmî olarak desteklenecek.
Bu, potansiyel olarak milyonlarca mevcut Windows 10 cihazının tam destekle Windows 11’e yükseltilmesini sınırlıyor. Hatta şirketin şu anda yurt dışında 3.499 ABD dolarına sattığı kendi Surface Studio 2’si gibi cihazları bile dışlıyor. Resmi olarak desteklenmeyen eski cihazlar, Windows 11 yüklemesi sırasında yükseltmenin önerilmediği, ancak işletim sisteminin yine de yüklenebileceğini belirten bir uyarıyla karşılaşacaktır.
Ayrıca Windows 11, yalnızca AMD Ryzen 2000 ve daha yeni işlemcileri ve 2. Nesil veya daha yeni EPYC yongalarını resmi olarak destekleyecektir. Desteklenen işlemcilerin tam listesini Microsoft’un sitesinde bulabilirsiniz, ancak temel olarak liste aşağıda yer alıyor:
Intel işlemcileri için Windows 11 desteği
- Intel 8. Nesil (Coffee Lake)
- Intel 9. Nesil (Coffee Lake Refresh)
- Intel 10. Nesil (Comet Lake)
- Intel 10. Nesil (Ice Lake)
- Intel 11. Nesil (Rocket Lake)
- Intel 11. Nesil (Tiger Lake)
- Intel Xeon Skylake-SP
- Intel Xeon Cascade Lake-SP
- Intel Xeon Cooper Lake-SP
- Intel Xeon Ice Lake-SP
AMD işlemcileri için Windows 11 desteği
- AMD Ryzen 2000
- AMD Ryzen 3000
- AMD Ryzen 4000
- AMD Ryzen 5000
- AMD Ryzen Threadripper 2000
- AMD Ryzen Threadripper 3000
- AMD Ryzen Threadripper Pro 3000
- AMD EPYC 2. Nesil
- AMD EPYC 3. Nesil
Birçok Windows 10 kullanıcısı, Windows 11’in sistemlerinde çalışıp çalışmadığını görmek için Microsoft’un PC Health uygulamasını (buradan indirebilirsiniz) indiriyor, böylelikle sistemlerinin Windows 11’i destekleyip desteklemeyeceğini görebiliyor. Microsoft bir TPM’ye de (Güvenilir Platform Modülü) ihtiyaç duyduğundan, bu durum donanım desteği konusunda bazı ek karışıklıklara yol açmıştır.
Microsoft, Windows 10’dan beri OEM donanım sertifikası için TPM desteğine ihtiyaç duysa da, Windows için bunun tam olarak etkinleştirilmesini aktif biçimde gerektirmemiştir. Bu, Windows 11’de değişiyor ve bu, dizüstü bilgisayarınız veya PC’niz bu BIOS seçenekleri etkinleştirilmeden gönderildiyse, açmak için bir ayarı yapmanız gerekeceği anlamına gelir.
Microsoft’ta kurumsal ve işletim sistemi güvenliği direktörü David Weston, “Son 5-7 yılda çıkmış olan neredeyse her CPU’nun bir TPM’si var.” diyor. Weston, Microsoft’un Windows 11 yükseltme denetleyicisi gereksinimlerinde başarısız olan Windows 10 kullanıcılarının Intel sistemlerinde “PTT” veya AMD cihazlarında “PSP fTPM” için BIOS seçeneklerinin etkinleştirildiğinden emin olmalarını öneriyor. Her BIOS’un farklı ayarları olduğundan, seçeneği bulmakta zorlanıyorsanız, dizüstü bilgisayarınızın kullanım kılavuzuna bakmanız iyi olabilir. başvurmanız gerekebilir.
TPM desteğini etkinleştirdiyseniz, buna rağmen Windows 11 yükseltme denetleyicisini geçemiyorsanız, bunun nedeni büyük olasılıkla CPU’nuzun tam olarak desteklenenler listesinde olmamasıdır. Intel, Microsoft’un Windows 11 CPU gereksinimlerini onayladı. Bir Intel sözcüsü, “Geniş bir Intel tabanlı platform yelpazesinin Windows 11’i desteklemesi bekleniyor.” dedi. 8. Nesil ve daha yeni Intel Core işlemcilerin yanı sıra ‘Apollo Lake’ neslinden ve daha yeni Intel Pentium işlemciler ve Intel Celeron işlemcilerin bunların arasında yer aldığını söyledi.
Bu, Windows 8’in 2012’de dağıtıma çıkmasından bu yana Windows donanım gereksinimlerindeki ilk önemli değişiklik niteliğini taşıyor. CPU değişiklikleri doğal olarak insanları şaşırtıyor. Ayrıca Microsoft, Ocak 2023’ten itibaren masaüstü bilgisayarlar hariç tüm Windows 11 cihazları için ön tarafta kameranın bulunmasını gerekli kılacak. Bu da önümüzdeki yıllarda Windows 11’in üzerinde çalışacağı donanımı şekillendirecek bir başka değişiklik olarak nitelendirilebilir.