İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, kısa bir süre önce ülkedeki resmi kuruluşların Telegram’ı kullanmayacağını açıklamıştı. Bu açıklama, popüler mesajlaşma platformunun ülkede yasaklanabileceğinin bir işareti olarak değerlendirilmişti. Bu ihtimal sonunda gerçeğe dönüştü. İran Telegram’ı silahlı isyanı teşvik ettiği gerekçesiyle engellediğini duyurdu.
Telegram İran’dan önce ana vatanı Rusya’da da engellenmişti. Erişim engeli konusunda hiçbir boşluk bırakmak istemeyen Rusya, bunun için Amazon ve Google’ın bulut platformlarında bulunan 15.8 milyon IP adresini de engellemiş ve geniş ölçekli bir ikincil zarara yol açmıştı.
İran ise ilk etapta Telegram’ın lisansını iptal ederek süreci başlattı. Bunun için çıkan mahkeme kararında ise ülkedeki tüm iletişim operatörlerden 30 Nisan itibarıyla Telegram’ın engellenmesi için gerekli adımların atılması istendi.
Reuters’in haberine göre, İranlı yetkililer halkı Soroush gibi yerel alternatifleri kullanmaları için teşvik etmeye çalışıyor. Soroush Telegram’ın özelliklerinin büyük kısmını barındırsa da, İranlılar uygulamanın kendilerini devletin gözetimine açacağından endişe duyuyor. Soroush’un emoji kütüphanesinde İran’a özgü çeşitli emojiler yer alıyor.
İran Telegram’ı kısa bir süre önce Instagram ile eş zamanlı olarak yasaklamıştı. Söz konusu yasaklama, hükümete karşı protestoların arttığı dönemde gerçekleştirilmişti. Yasağın huzuru korumak için uygulandığını belirten yetkililer, Telegram’ın nefret söylemini körüklemekte kullanıldığını iddia etmişti.