iPhone Xs ve iPhone Xs Max modelleri birçok yeteneği ve özelliği bünyesinde barındırıyor. Güçlü işlemci, yetenekli kameralar, parlak ve göz zevki veren ekran gibi unsurlar Apple’ın sırasıyla 5.8 inç ve 6.5 inç ekranlı iPhone modellerinde bulunuyor. Her ne kadar büyüklükleri farklı olsa ve bu nedenle deneyimleri birbirine göre değişiklik gösterse de, bu iki telefonun gizledikleri potansiyeller hemen hemen aynı. iPhone Xs ve iPhone Xs Max ipuçları ve tavsiyeleri ile, Apple’ın akıllı telefonlarının sahip oldukları gücü daha verimli biçimde kullanmanıza yardımcı olmak istiyoruz.
1) Ana ekran düğmesini geri getirin
iPhone X ile birlikte Ana ekran düğmesi ortadan kalkmış ve iOS’te gezinti çeşitli dokunmatik hareketlerle gerçekleştirilmeye başlanmıştı. Eğer bu hareketlere hâlâ alışamadıysanız ve Ana ekran düğmesinin rahatlığını arıyorsanız, bu düğmenin eskiden bulunduğu yere bir tane sanal Ana ekran düğmesi yerleştirebilirsiniz.
Bunun için AssistiveTouch özelliğini kullanmalısınız. Eskiden beri iPhone’larda olan bu özellik daha çok Ana ekran tuşu iyi işlemeyen telefonlarda kullanılırdı. iPhone Xs ve Xs Max’te ise fiziksel düğmenin yokluğunu arayanların imdadına yetişiyor. Sanal Ana ekran düğmesini ekranda istediğiniz herhangi noktaya yerleştirerek kullanabilirsiniz.
AssistiveTouch’ı etkinleştirmek için, Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > AssistiveTouch yolunu takip edin. Sayfanın en başında yer alan AssistiveTouch seçeneğinin karşısındaki düğmeyi açık duruma getirin. Daha sonra bu sayfadan düğmeye tek dokunma, çift dokunma, uzun basma veya 3D Touch gibi hareketlerde nasıl davranacağına dair hareketleri atayın. Ana ekran düğmesinden alıştığınız hareketleri atayabilirsiniz. Aynı zamanda düğmenin opaklığını ayarlama veya en üst menüyü özelleştirme gibi işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz.
2) İki farklı Face ID yüzü kaydedin
Touch ID’de en fazla beş farklı parmak izini eklemek mümkün. Ancak Face ID geçen yıl iPhone X ile birlikte geldiğinde sadece tek bir yüzü eklemeye izin veriyordu. iOS 12’nin gelişiyle birlikte Face ID’de farklı bir görünüş ayarlamaya izin veriliyor. Aslında bu özellik kişinin farklı bir görünüşünü eklemesi ve Face ID’yi daha düzgün şekilde kullanması için getiriliyor. Ancak farklı bir kişinin görünüşü de ayarlanabiliyor. Bu durum özellikle eşinin veya yakın arkadaşının telefonunun ekran kilidini şifresiz açmak isteyenlerin hoşuna gidecektir.
Ayarlar > Face ID ve Parola yolunu takip edin. Sayfada Farklı Bir Görünüş Ayarla seçeneğine tıklatın. Nasıl yüzünüzü Face ID’ye ilk seferinde eklediyseniz, o şekilde ikinci kişinin görünüşünü ekleyebilirsiniz. Ancak iki adımda da aynı kişinin yüzünün taratılması gerekiyor, birincisinde sizin yüzünüz, ikincisinde arkadaşınızın yüzü değil. Aksi takdirde işlem sırasında hata alırsınız.
3) Face ID dikkat özellikleri
Face ID’nin varsayılan özellikleriyle, iPhone’unuzun kilidini gözleriniz tamamen açık veya yüzünüz ekrana tam olarak dönük değilken bile açmanız mümkün olur. Bu durumda iPhone’unuzun ekran kilidini kazara açmanız ya da siz uyurken bir kişinin telefonunuzu yüzünüze tutup ekran kilidini açması söz konusu olabilir. Neyse ki, Face ID’nin doğruluğu artıran dikkat özellikleri bu gibi durumların önüne geçiyor.
Ayarlar > Face ID ve Parola yolunu takip edin. Sayfada Dikkat başlığının altında Face ID İçin Dikkat Gereksin ve Dikkat Gerektiren Özellikler seçeneklerini etkin hâle getirmeniz yeterli olacaktır.
4) Ulaşılabilirlik özelliğinden yararlanın
iPhone 6 ve 6 Plus’ın gelişiyle birlikte Apple, Ulaşılabilirlik adını taşıyan bir özelliği sunmuştu. Ulaşılabilirlik, tek elle kullanım sırasında baş parmağın ulaşmasının zor olduğu ekranın üst kısmında kalan kullanıcı arayüzünü daha aşağı seviyeye getirerek ulaşmayı kolaylaştırıyor.
Ulaşılabilirlik özelliğini kullanmak için Ana ekran düğmesine art arda iki kez tıklatmak yeterli oluyordu. Halbuki iPhone Xs ve Xs Max’te fiziksel düğme yok. Ancak Ulaşılabilirlik yaşamaya devam ediyor. Yapmanız gereken tek şey, ekranın alt kısmında yer alan ince ve uzun gezinti çizgisi üzerinden aşağı doğru sürüklemek. Daha sonra ekranda istediğiniz noktaya dokunarak kullanıcı arayüzünün eski hâline dönmesini sağlayabilirsiniz.
Ulaşılabilirlik özelliğini açmak için Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik yolunu takip edin. Etkileşim başlığı altında yer alan Ulaşılabilirlik seçeneğini açık duruma getirmeniz yeterli olacaktır.
5) Animoji veya Memoji’yi kaydedin
iPhone Xs ve Xs Max’te Animoji ve Memoji iMessage uygulamasına entegre edilmiş durumda. Yüz hareketlerinizin ve mimiklerinizin takip edilerek oluşturulduğu fotoğrafları veya animasyonları başka iOS cihazı sahipleriyle kolaylıkla paylaşabilirsiniz. Peki, bunları WhatsApp veya başka araçlar üzerinden iOS cihazı kullanmayanlarla paylaşmak isterseniz, ne yapmanız gerekiyor?
Bunun bir yolu Animoji veya Memoji’yi kendinize gönderip kaydetmeniz. Ancak bu durumda uygulama verileri içinde gereksiz alan tüketimi olacaktır. Diğer yöntem ise İşaretle seçeneği üzerinden kaydetmek. Bunun için de aşağıdaki yolu takip etmelisiniz.
iMessage uygulaması içinde arkadaşınızla sohbet ederken Kamera ikonuna tıklatın ve daha sonra sol alt köşedeki Efektler düğmesine tıklatın. Animasyon veya Memoji’nizi seçin ve daha sonra resminizi çekin. Ekranda İşaretle seçeneğini göreceksiniz, buna tıklatın. Sağ üst köşedeki Kaydet bağlantısına tıklatarak fotoğrafı Fotoğraflar galerisine kaydedin.
6) Portre fotoğraflarda arka plan bulanıklığını ayarlayın
iPhone Xs veya Xs Max ile Portre Modu’nu kullanarak çektiğiniz arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflarda, çekim yapmadan önce veya çekim yaptıktan sonra arka plan bulanıklığını ayarlayabilirsiniz.
Fotoğraf çekimi yapmadan önce, Kamera uygulamasında Portre modu açıkken, ekranın tepesinde görünen f düğmesine tıklatın. Daha sonra çekim düğmesinin hemen yanında görünen kaydırgaç yardımıyla arka plan bulanıklığını değiştirin.
Çekimden sonra düzenleme yapmak için, Portre fotoğrafı Fotoğraflar uygulaması içinden açın. Daha sonra Düzenle‘ye tıklatın, ekranın alt kısmında görünen Derinlik kaydırgacını sürükleyerek bulanıklık seviyesini ayarlayın.
7) Kamera uygulamasında elle HDR modunu açın
iPhone Xs ve iPhone Xs Max’te Smart HDR önceden açık durumda geliyor. Bu nedenle HDR ayarı Kamera uygulaması her zaman görülebilir durumda değil. Tüm fotoğraflarınız akıllı HDR özelliği açık iken çekiliyor ve gerektiği durumlarda yüksek dinamik aralığından yararlanılıyor.
Eğer Kamera uygulamasında HDR düğmesini yeniden görmek isterseniz, Ayarlar > Kamera yolunu takip edin. Burada yer alan Akıllı HDR ayarının karşısındaki düğmeyi kapalı duruma getirin. Aynı zamanda aynı menüde yer alan Normal Fotoğrafı Tut seçeneğini etkinleştirerek orijinal fotoğrafın da Fotoğraflar içinde saklanmasını sağlayabilirsiniz.
8) Ana ekranda Hızlı Aksiyonlar’ı kullanın
3D Touch iPhone 6s’ten beri iPhone’ların parçalarından bir tanesi. Ekrana farklı seviyelerde basınç uygulayarak farklı işlevleri gerçekleştirme özelliğinin iPhone sahipleri tarafından ne kadar kullanıldığı tartışılsa da, Safari’de bağlantıları ayrı pencerede hızlıca açmak veya e-posta iletilerine bir ön bakış atmak gibi işlerde kullanışlı oluyor. Bunun yanı sıra Denetim Merkezi içinde el fenerini açma ve benzeri işler içinde 3D Touch kullanılıyor.
Bu özelliğin işe yaradığı bir başka alan var, o da Ana ekran içinde, belirli bir uygulamanın seçilmiş bir işlevine, uygulamanın ana sayfasını açmadan doğrudan erişmek oluyor. Örneğin Instagram uygulamasının ikonuna hafifçe bastırarak açılan Hızlı Aksiyonlar menüsü içinden Kamera’yı seçip, uygulama içindeki kamera arayüzüne doğrudan erişebilirsiniz.
Eğer 3D Touch iPhone Xs veya Xs Max’te aktif değilse, Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik yolunu takip edin. Sayfada bulunan 3D Touch seçeneğini etkin duruma getirin. 3D Touch bağlantısına tıklatıp detaylarına girdiğinizde, 3D Touch duyarlılığını ayarlayabilir ve bunun testini de gerçekleştirebilirsiniz.
9) Bildirimleri kolaylıkla sessize alın ya da kapatın
iPhone Xs veya iPhone Xs Max’inize gelen bildirimlerden sıkıldıysanız, bunlara çözüm bulmak için Ayarlar uygulaması içinde gezinmek istemiyorsanız, kilit ekranı ya da Bildirim Merkezi içinden bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için kilit ekranı ya da bildirim merkezinde görüntülenen, hedeflediğiniz bildirimi bulun, üstüne hafifçe bastırın. Bildirim kutucuğunun sağ üst köşesinde görüntülenen üç nokta işaretine tıklatın. Açılacak yeni pencerede Sessiz Bildir ve Kapat… düğmelerini göreceksiniz.
Sessiz Bildiri’i seçtiğinizde bildirimleri Bildirim Merkezi içinde görmeye devam edeceksiniz. Ancak kilitli ekranda, başlıklarda veya uygulama simgesi işaretlerinde görünmezler. Kapat… düğmesine tıkladığınızda ise uygulamayla ilgili tüm bildirimleri yeniden açıncaya kadar tamamen kapatırsınız.
10) Belirli uygulamalarda bölünmüş pencere modunu kullanın
Eğer iPhone Xs Max sahibiyseniz, cihazınızın büyük ekranının avantajını belirli uygulamalarda kullanabilirsiniz. Ayarlar, iMessage, Mail, Notlar, Dosyalar, Anımsatıcılar gibi uygulamalarda bölünmüş pencere görünümüne tanık olabilirsiniz. İkiye bölünen ekranın bir tarafında menü veya listeler gösterilirken, geri kalan daha büyük bölüm de içeriklere ayrılıyor.
Bu bölünmüş pencere modu, iPad’lerdeki gibi değil, yani aynı anda iki farklı uygulamayı açamıyorsunuz. Yine de, seçilmiş uygulamalarda gezintiyi kolaylaştırması açısından bölünmüş pencere görünümü yardımcı oluyor.
11) Denetim Merkezi’ni özelleştirin
Denetim Merkezi telefonunuzdaki sık kullanılan araçlara kolaylıkla erişmenize ve bunları yönetmenize imkan veriyor. Ekranın sağ üst köşesinden aşağı sürükleyerek Denetim Merkezi’ni açabilir, kontrolleri ve araçları görebilirsiniz. Birçok ikonu 3D Touch ile kullanarak daha fazla seçeneğe erişebilirsiniz. Bunun için kontrole hafifçe bastırmanız yeterli, daha sonra uygulama için bir menünün göründüğünü göreceksiniz.
Denetim Merkezi içinde sunulan denetimleri özelleştirme imkanınız bulunuyor. Bunun için Ayarlar > Denetim Merkezi > Denetimleri Özelleştir yolunu izleyin. Özelleştir sayfası içinde Dahil Et ve Daha Fazla Denetim olmak üzere iki bölüm göreceksiniz. İkinci bölümdeki kontrollerin yanında yer alan yeşil renkli + simgesine tıklatarak bunları Denetim Merkezi içine ekleyebilirsiniz. Üste yer alan Dahil Et bölümünün maddelerinin yanında yer alan kırmızı renkli – simgesine tıklatarak bunları çıkarabilirsiniz. Aynı bölümde, denetim maddelerinin sağ tarafında bulunan üç çizgi işaretini bastırıp yukarı veya aşağı sürükleyerek denetimin yerini değiştirebilirsiniz.
12) Uygulamaları zorla kapatın
Arka planda açık veya askıda olan uygulamaları tamamen kapatmak cihazın performansının artmasına yardımcı olabilir. Bunun için parmağınızı ekranın alt kısmından yukarı doğru sürükleyip kaldırmadan bekletip çoklu görev ekranını açın. Daha sonra uygulama kartlarını parmağınızla yukarı doğru hızlıca sürükleyerek uygulamaları kapatın.
13) Ekran görüntüsü alın
Ana ekran düğmesi barındıran iPhone’larda ekran görüntüsü almak için ana ekran ve güç tuşlarına birlikte basmak yeterli oluyordu. iPhone Xs ve Xs Max’te ana ekran düğmesi olmadığı için ekran görüntüsünü alma yöntemi değişiyor.
Eğer bir ekran görüntüsü almak isterseniz, Güç ve Ses artır tuşlarına aynı anda basın. Bunu yaptığınızda ekranın sol alt köşesinde alınan ekran görüntüsünün küçük bir resmini göreceksiniz. Eğer aldığınız ekran görüntüsünde herhangi bir düzenleme yapmak isterseniz, bu küçük resme tıklatın. Açılan sayfadan görüntü üzerine elle not ekleme, çizim yapma, görüntüyü kırpma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra bu sayfada bulunan Paylaş simgesine tıklatarak ekran görüntüsünü başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Bitti düğmesine tıklarsanız, Fotoğraflar’a Kaydet veya Ekran Resmini Sil gibi iki seçenek göreceksiniz.
Eğer küçük resme tıklamazsanız, aldığınız ekran görüntüsü Fotoğraflar uygulamasında doğrudan kaydedilir.
14) iPhone Xs veya Xs Max’inizi kapatın
iPhone Xs ve iPhone Xs Max’in sağ kenarındaki kenar tuşuna ya da diğer bir deyişle Güç tuşuna basılı tuttuğunuzda Siri açılır. Bu durumda telefonu nasıl kapatacaksınız?
Bunun için kenar tuşu ile aynı anda ses artırma veya ses kısma tuşuna basın ve bekleyin. Birkaç saniye sonra kapatma ekranının karşınıza çıktığını göreceksiniz.
15) iPhone Xs veya Xs Max’inizi yeniden başlatmaya zorlayın
Eğer iPhone Xs veya iPhone Xs Max’inizde bir sorun çıktıysa, yeniden başlamaya zorlayabilirsiniz. Bunun için birkaç tuş hareketini yerine getirmeniz gerekiyor.
Sırasıyla ses artırma, ses azaltma tuşlarına basın, daha sonra da kenar tuşuna basıp bekleyin. Ekran kararıp Apple logosu karşınıza çıkıncaya kadar parmağınızı bu tuştan çekmeyin.
Eğer kenar tuşuna bastığınızda Siri açılırsa, o hâlde yukarıdaki işlemi tekrarlamalısınız.